Nosztalgia

2024.05.26. 08:43

Gyöngyi felfűtve várja Bivalyt a nyár első napján

A Mátravasút Gyöngyi gőzöse a jövő hétvégén három napig nosztalgiajárattal zakatol. Június elsején Bivaly gőzmozdony is nosztalgiaszerelvénnyel érkezik Budapestről Gyöngyösre.

Szabó István

Gyöngyi gőzös akcióban a Mátravasúton

Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

A jövő hétvégén újra a Mátravasúton pöfög Gyöngyi gőzmozdony, amikor is péntektől vasárnapig napi egy-egy nosztalgiajárattal örvendezteti meg a vonatozás szerelmeseit Gyöngyös és Mátrafüred között. Vigh Ilona, a Mátravasutat üzemeltető Egererdő Zrt. kommunikációs és közjóléti vezetője tájékoztatása szerint a nosztalgiajárat indulási ideje:

május 31., péntek
Gyöngyösről: 15:30
Mátrafüredről: 16:15

június 1., szombat
Gyöngyösről: 11:30 
Mátrafüredről: 12:15

június 2., vasárnap
Gyöngyösről: 11:30 
Mátrafüredről: 12:15

A nosztalgiavonatra a menettérti felnőttjegy 5000, a gyermekjegy 3000 forint fejenként. Az utazáshoz regisztráció szükséges, naponta 9 és 16 óra között a 37/312 447-es telefonszámon, tette hozzá Vigh Ilona.

A Gyöngyi névre keresztelt gőzös 1954-ben készült Romániában, 2006 óta közlekedik a Mátravasúton. Négy éve teljes felújításon esett át, Debrecenben megújult kazánrendszere, csőrendszere és futóműve is. Ahogyan korábban is, évente néhány alkalommal szállítja azokat, akik egy igazán romantikus, múltidéző utazásra vágynak.

Portálunkon már beszámoltunk arról, hogy június elsején egyébként is hamisítatlan vasúti retróprogram központja lesz Gyöngyös. A MÁV Rail Tours a Gyöngyös-Mátra Turisztikai Közhasznú Egyesület együttműködésének köszönhetően délelőtt a Mátraaljára érkezik Budapestről a 424-es típusú, Bivaly névre keresztelt gőzmozdony vontatta nosztalgiaszerelvény. A két nosztalgiavonatnak csatlakozása lesz egymáshoz. Mielőtt a gőzös a délutáni órákban visszafújtatna Budapestre, tesz még egy "kört" Gyöngyös és Vámosgyörk között is. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában