Megint villámáradás

2024.05.24. 17:05

Ismét rémületet keltett a Tarján-patak hömpölygő áradata Gyöngyöstarjánban + videó, fotók

Az özönvízszerű felhőszakadás miatt pénteken a patak két helyen is kilépett a medréből. A gyöngyöstarjániak gyorsan és jól reagáltak a veszélyhelyzetben.

Szabó István

A gyöngyöstarjániak lélekjelenlétének és a szerencsének köszönhetően most nagyobb volt az ijedtség, mint a baj

Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

Közel egy év után, pénteken újra alaposan ráijesztett a gyöngyöstarjániakra a Tarján-patak. A hatalmas felhőszakadás következtében a község fölötti kőbánya hegyoldalából ismét hatalmas tömegű víz zúdult le a patakmederben. Kiss Viktor polgármester portálunk érdeklődésére a korai délutáni órákban arról beszélt, hogy délelőtt 10 óra körül leszakadt az ég a hegyoldal erdeje fölött.

– A patak két helyen kilépett a medréből, ott a község lakóinak részvételével homokzsákokkal védekeztünk. A katasztrófavédelem beavatkozására még nem volt szükség, de a vezetőik kijöttek felmérni a helyzetet. Most délután hál'Istennek csend és nyugalom van, elállt az eső, és apad a vízszint is a patakban, jó félig van a meder. Figyelőszolgálatot tartunk a továbbiakban. Remélem, nagyobb baj már nem lesz – összegezte a történteket kora délután Kiss Viktor.

Mint ismert, tavaly június 8-án példátlan méretű, két ember életét is követelő villámárvíz sújtotta Gyöngyöstarjánt. Akkor egy felhőszakadás után a hegyekből alázúduló víztömeg alig negyedóra alatt addig elképzelhetetlen mértékű pusztítást vitt végbe a településen. Több utca burkolata és vízelvezető árkok károsodtak, patakhidak mentek tönkre, összesen 77 ingatlant érintett az árvíz, egy ház lakhatatlanná vált. Több károsultnak egy élet munkája volt a megsemmisült javakban. Az akkori  károk helyreállítására a község pénzügyi kerete és a vis maior támogatás sem volt elég, a patakmeder és a hordalékfogó, illetve annak gátja csak jelentős kormányzati segítséggel építhető újjá. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában