Jegyzet

2024.05.24. 08:00

Mi mennyi?

Ebben az évben biztos, hogy egyik sem harminc.

Szabó István

Ugye, ismerős a klasszikus poén: Mennyi? Harminc! Mi harminc? Mi mennyi? Ez jutott eszembe a hétvégén, amikor kettős születésnapot ünnepeltünk a szűkebb rokonsággal. Nem akartuk, hogy a család hölgytagjai közül bárkinek is főzőcskézéssel – pláne mosogatással – teljen a dupla jubileum, ezért egy szépen felújított vadászkastély éttermében adtuk meg a módját az ünnepi estebédnek. A vendéglátóhely megengedte, hogy a lakoma utáni szülinapi torta a sajátunk legyen, amihez a két ünnepelt életkorát jelző, számokat formázó gyertyákat is mellékeltük. 

A fénypont, a torta szervírozása azonban az egyeztetett időpont ellenére egyre csak késett. Már valamennyien a Boldog szülinapot! kezdetű dal nótázására készültünk, amikor a fiatal pincér végül előkerült, de torta nélkül. Láthatóan zavarban volt, amikor megkérdezte, hogy a három gyertyából milyen elrendezésben rakja ki a két ünnepelt életkorát. Merthogy, mondta szabadkozva, neki sehogy se jön ki a matek. Végül, természetesen minden megoldódott, a felszolgáló is jót nevetett velünk, de egyben a kisördög felkacagott bennünk. Pár hónap múlva az anyósom és a nagyobb unokám egy nap eltéréssel, azt követően magam és a feleségem unokaöccse két nap eltéréssel ünnepeljük a születésnapunkat. A vidám hangulatot ezután fokozza majd a kitalálósdi hagyománnyá tétele: a három vagy négy számgyertya alapján helyesen kirakni, hogy: mennyi? Egy dolog biztos egyelőre: ebben az évben egyik sem harminc. 

(Főoldali képünk illusztráció, forrás Shutterstock)
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában