Irodalom

2022.10.14. 19:48

A Dzsida Jenő Baráti Kör 25, dr. Fülöp Lajos 90 éves, együtt ünnepeltek

Versekben és zenében tündöklő Eger címmel tartottak előadóestet a Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtárban pénteken.

S. S.

Itt is egymás mellett Dr. Fülöp Lajos és Dr. Lisztóczky László (az első sorban, középen)

Forrás: Sike Sándor/Heves Megyei Hírlap

Az estet abból az alkalomból szervezték, hogy fennállásának 25 éves jubileumát ünnepli a Dzsida Jenő Baráti Kör Irodalmi Egyesület. Az eseményen a műsort – köszöntésül – a kör legidősebb, alapítótagjának, a 90 éves dr. Fülöp Lajos professzornak ajánlották. Jónás Zoltán, Okos Tibor, Fekete Borbála, Ungvári P. Tamás egymást váltva játszott egri dallamokat, egri vonatkozású zenét, valamint dr. Lisztóczky László  Végeknek tüköri – egri vitézek című kötetéből válogatott verseket mutattak be.

– Két évfordulót is ünneplünk most: a Dzsida Jenő Baráti Kör 25 éves. Megjelent egy emlékkönyv is erre az évfordulóra. Részben visszaemlékezések, vallomások, dokumentumok vannak, amelyeket a Dzsida kör régi és újabb tagjai írtak – mondta Lisztóczky tanár úr portálunk kérdésére. Az irodalomtörténész professzor közölte: volt már ugyanitt, tavaly ősszel ennek az estnek egy előzménye, Versekben és zenében tündöklő Erdély címmel.

A kilencven esztendős dr. Fülöp Lajosról elárulta, hogy az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem jogelődjén szerzett tanári diplomát, később Gyöngyösön volt iskolaigazgató. Egy Németh László konferencia megszervezése miatt Pestre kellett költöznie, ott nyelvész lett az Eötvös Loránd Tudományegyetemen. Gyöngyös irodalmi hagyományait, a palóc nyelvjárást kutatta elsősorban munkássága során. A gyöngyösi irodalmi hagyományok kutatásában ők Lisztóczky Lászlóval egy párt alkottak. Köztük nem csak baráti, hanem munkatársi viszony is van.

– Nyelvész, irodalomtörténész, pedagógiai szakíró, egy enciklopédikus személyiség. Kiváló, nagybetűvel írt ember, tudós és nagybetűvel írt tanár – méltatta dr. Fülöp Lajost dr. Lisztóczky László.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában