Fontos a kötődés

2024.03.09. 20:00

A színpad sok mindenre gyógyír, vallja a színésznő, Saárossy Kinga

Saárossy Kinga színésznő, a Gárdonyi Géza Színház társulatának tagja nemrégiben kerek születésnapot ünnepelt. Ennek apropóján beszélgetett vele a Heol podcastadásában Vass Judit. A Jászai Mari-díjas egri színésznő felidézte pályája állomásait, melyben sok a színpadi siker. Kiderült, fontos számára az elköteleződés és a kötődés. A családi életébe - legyen az öröm vagy tragédia - is bepillantást engedett.

Palágyi Edit

Mire késztet egy ilyen jubileum? Vajon ilyenkor megáll a színésznő, és mérlegre teszi, hogy mire jutott? Mennyi színpadi siker érte? - erre is kíváncsi volt Vass Judit.

Saárossy Kinga színésznő és Blaskó Balázs direktor Az öreg hölgy látogatása című darabban
Saárossy Kinga színésznő és Blaskó Balázs direktor Az öreg hölgy látogatása című darabban 
Forrás: Fotó: Gál Gábor / Heves Megyei Hírlap

- Folyamatosan szeretek visszatekinteni és abból összegezni, hiszen abból tud építkezni az ember – kezdi Saárossy Kinga egri színésznő. Van is mire visszaemlékezni: már ötéves korában azt írta az édesanyja a naplóba, hogy a kislány színésznő szeretne lenni. Világéletében szeretett nyüzsögni, szívesen mesélt másoknak, és amikor már kicsit nagyobbacska volt, a húgával már színházi előadásokkal szórakoztatták a családot. Szülei orvosok voltak, de értékelték az irodalmat, emellett szerették és művelték a zenét is. A színésznő otthonról hozta a család, a haza, valamint a művészet szeretetét, s korán megtanulta, hogy milyen fontos a kötődés és az összetartozás. Iskolásként már sorra ő nyerte a megyei szavalóversenyeket.

- Megéreztem, hogy tudok hatni a szavakon keresztül másokra – emlékszik vissza ezekre a sikerélményekre. A szülei annak ugyan örültek, hogy ilyesmivel foglalkozik, annak azonban már nem, hogy erre a pályára lép. Az édesanyja így fogalmazta meg az aggályait: „Nem attól félek kislányom, hogy rossz nő lesz belőled, hanem egy sokkal könnyebb sorsot szántam neked.”

 A színésznő nem választana más pályát

Saárossy Kinga ma már tudja, hogy jogos volt az édesanyja aggodalma, de a színésznő ma sem választana más pályát

- A főiskolán szerencsénk volt, mert Szinetár Miklós volt az osztályfőnökünk, és ő nem erőszakosan akarta ránk erőltetni a nézeteit, vagy azt, hogy mit gondol egy szerepről, a színjátszásról, hanem hagyta, hogy az egyéni elképzeléseink érvényesüljenek, s úgy vezetett rá a megoldásra – idézi fel a színművészeti főiskolás éveket. Akkor ismerkedett meg a férjével, Blaskó Balázzsal, aki ma a Gárdonyi színház igazgatója. Egy évfolyamra jártak s közös óráik is voltak, de akkor mindketten mással jártak, csak később kötötték össze a sorsukat.

- Nemcsak a házasságban, de egy társulatnál is, nekem nagyon fontos a kötődés, az elköteleződés – vallja a színésznő. Már házasként elhatározták, hogy nem szerződnek olyan helyre, ahol az egyiküknek jobb, a másiknak kevésbé. Nyíregyházán azonban úgy alakult, hogy a színésznő kapta a parádés főszerepeket, és a férje többet volt a kislányukkal, Zsófival.

- Soha nem voltunk egymásra irigyek vagy féltékenyek, és ez jó érzés. Fontosabb volt, hogy tudjuk egymást segíteni – emlékszik vissza. Saárossy Kinga a pályája nagy ajándékának tartja, hogy kezdettől nagyon sokféle műfajban játszhatott.

Milyen érzés, amikor a férje rendezi a darabot, amiben játszik? - adódik a kérdés. - Balázs nagyon úriember rendezőként is, ő nagyon érzékenyen nyúl mindenkihez. Hozzám talán nem annyira, mert velem nem kell tiszteletköröket futkosni. Nem bántani akar, hanem velem erőteljesebben tudja közölni, amit szeretne, s ezen néha el is csodálkoztak a kollégák. A hosszú pálya alatt sok mindent megtapasztalt az ember. Volt olyan rendező, aki vadállatként üvöltött, és ledorongolta a színészt, ha nem azt csinálta, amit kért – magyarázza a színésznő. Megadatott persze az is, hogy a férjével egy darabban játsszanak, s ezt azért tartja élménynek, mert jól egymásra tudnak hangolódni, ilyen volt például Az öreg hölgy látogatása című Dürrenmatt dráma. S a tervek szerint a következő évadban is együtt játszanak majd, a darab címe találó: Ők tudják, mi a szerelem.

- Nagy álmom volt Egerben színésznőnek lenni – tér vissza az egri kötődés kérdéséhez. Már iskoláskorában arról ábrándozott a színházban, milyen lenne egyszer ezeken a deszkákon játszani – idézi fel. Nem tagadja, zsigerileg kötődik Egerhez, ezért is vállalta el korábban a város alpolgármesteri posztját. Ez a feladat azonban sok ütközéssel járt, sok meghasonlottság érzést hozott számára. Őriz persze erről az időszakról is szép emlékeket, hiszen sikerült elérni dolgokat.

- A színpadon nagyon sok mindent el tud felejteni az ember – fogalmazza meg a színésznő. Erősnek tartja magát, és bizonyos abban: számára gyógyír is a színpad. Úgy érzi, ha sokat van színpadon, az élet más területén is minden sokkal jobban megy.

- Magamnak is meg akarok felelni, a szüleim emlékének is, és azoknak az embereknek, akik hisznek bennem, és azokban az értékekben, melyeket képviselek – nyilatkozza.

Nemrégiben jelent meg a fiatalon elhunyt leányuk, Blaskó-Saárossy Zsófia könyve, melyet már az édesanyja szerkesztett, és posztumusz adtak ki, erről is szó volt a podcastadásban. A Zsófi-mesék elnyerte az Év könyve címet is a gyermekkönyv kategóriában.

- Zsófi sokat írt és rajzolt. Az ő világa egy színes világ volt, mely nagyon kötődött a mesékhez. Kifestőkönyvet is készített. Amikor már nagyon rosszul volt, nyáron, negyven fokban rajzolgatta a karácsonyi részeket. S azt már én fejeztem be úgy, hogy elmondta a kórházban, hogyan csináljam a hiányzó háttereket például – mondja.

- Fontos, hogy akik ismerték Zsófit, emlékezzenek rá, és akik nem ismerték, azok pedig örömüket leljék abban, amit ő alkotott – foglalja össze a kötet kiadásának szándékát Saárossy Kinga.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!