Szórakozás

2024.05.21. 06:51

Így telt a pünkösd vármegyénkben

A hosszú hétvége nem volt eseménytelen, sokan sok helyütt jól szórakozhattak.

Molnár Helga

Gyöngyösön is sokan látogattak ki a pünkösdi programokra

Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

A pünkösd a kereszténység ünnepe, de alkalmat ad pihenésre, kikapcsolódásra. Vármegyénk különböző pontjain is színes programokkal várták a kimozdulni vágyókat.

Szombaton több ezer versenyzővel, külföldi tenyésztőkkel telt meg a Lipicai Lovasközpont Szilvásváradon, ugyanis hétfőig tartott a Nemzetközi Kutyakiállítás. Sokan érkeztek skandináv országokból, de volt kutya Mexikóból, Argentínából, Brazíliából és Dél-Afrikából is akadt nevező. Természetesen a magyar kutyafajtáknak jutott a reflektorfényből, mind a 9 tradicionális fajta nagy létszámban képviseltette magát.

Egerszalókon a lassan kétévtizedes hagyománnyal rendelkező Tor-túrát szervezték meg. Összesen 10 főzőcsapat, 13 különleges étellel várta a falu az odalátogatókat. Az ételek mellé kísérőprogramok is jártak, a település főterén napközben betyártanyává vált: itt volt ugyanis a népi játszótér, de volt kézműves sarok és vásár is. Felléptek a helyi hagyományőrző együttesek vagyis a Rozmaring Asszonykórus, a Borvirág Férfikórus akikkel a Tekergő Zenekar muzsikált.

Az egri vár négynapos programsorozattal készült. Kinyitotta fakapuit a Cipóosztó ház, ahol valóban osztottak cipót, pontosabban vásárolhattak a megújult épületben. A várba látogatók kipróbálhatták a nemezelést, de volt játszóház és családi rejtvényfejtés is. A programok egészen hétfő kora estig zajlottak.

Pünkösdi Gyermekfesztiválra várták vasárnap Gyöngyösön a családokat a Mátra Múzeum parkjába. A helyi Városom, szeretlek Egyesület (VSZE) eseményéről Szókovács Péter elnök örömmel mondta, hogy a tavalyi sikeres rendezvényük folytatásaként idén is igyekeztek megörvendeztetni a gyöngyösi gyermekeket. Az egész napos program során Tompeti és Barátai mellett többek között a Mazsola és Tádé bábjáték, Juhász László gyermekeknek szóló muzsikája, Kőhalmi Ferenc bűvészmutatványai, Lilla bohóc lufihajtogatása, vagy éppen a Mard-El 25 Kutyatanoda látványos bemutatója is maradandó élményt nyújtott a kicsiknek és szüleiknek egyaránt.

A családok és újszülöttek fájának avatásával és megszentelésével kezdődött pünkösd vasárnap a demjéni családi nap. Nádasdi Arina dallal köszöntötte az emlékművet. A családi napra bűvész is érkezett, lufit is hajtogattak a gyerekeknek, az ebédet pedig a Tabán Völgye Vadásztársaság ajánlotta föl a helyieknek. Délutánra Bokor Ria énekesnő előadása illetve a Tápiószőlősi Lovas Barátok Egyesületének bemutatója volt a program: kettes- és négyesfogatok, akadályhajtás valamint csikós bemutató is zajlott, négy órától pedig Szikra László humorista szórakoztatta a közönséget. 

Pünkösdi családi napot rendeztek vasárnap Gyöngyöstarjánban. Aki ellátogatott az eseményre, bizony, hamar megbánhatta, ha alaposan beebédelt délben, hiszen szinte megszámlálhatatlan finomság várta a helyi egyesületek standjainál. Akik a kínálatot végigették – ahogy mondani szokás: a fülük is kettéállt tőle –, nem kellett bánkódniuk az ünnepnapon felszedett plusz kalóriák miatt, hiszen a színpadon fellépők gondoskodtak arról, hogy tánccal ledolgozzák azokat.

Az Egri Lokálpatrióta Egylet hagyományos pünkösdi családi napját tartotta hétfőn a Tűzoltó Múzeum udvarán. A programon mise, gulyásparti és kötetlen beszélgetés várta a lokálpatrióta családokat.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában