Első online versenyére készül az egri nemzetközi nagymester

A Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) elhalasztotta az augusztus 5. és 17. között Moszkvában és a szibériai Hanti-Manszijszkban rendezendő 44. sakkolimpiát. A koronavírus-járvány miatt hozott döntés Gledura Benjamint is érinti.

B. Cs.

Gledura Benjamin számára új kihívás lesz az internetes parti

Forrás: bekülött

Az egri származású nemzetközi nagymester jelenleg az egyesült államokbeli Missouri államban lévő St. Louisban tartózkodik. A Webster Egyetem ösztöndíjas hallgatója azon kevesek közé tartozik, akiknek nem kellett elhagyni szálláshelyüket, maradhattak a megszokott lakásukban. Eközben a külföldi diákok 99 százaléka hazautazott, számára megteremtették a különleges státuszt.

– A március 18-ra kiírt versenyem elmaradt, de az egyetemi bajnokságra április 4–5-én sor kerül, igaz, online módon, amire eddigi pályafutásom során még nem akadt példa – közölte a Heollal a 20 éves sakkozó. – Ez csak látszólag lehet egyszerű, amúgy azonban rendkívüli kihívást jelent valamennyi résztvevő számára. A két és a három dimenzió között óriási a különbség, ezt meg kell szokni. Az internet megszakadhat, de előfordulhat probléma az egérrel és akkor egy lépés „elcsúszik” – hogy csak néhány lehetséges gondot említsek. Mivel azonban másképp nem jöhet létre a verseny, ehhez a lebonyolításhoz muszáj igazodni, és jómagam már ennek megfelelően készülök.

Gledura Benjamin számára új kihívás lesz az internetes parti Fotó: bekülött

A június 6-án kezdődő francia csapatbajnokság törléséről vagy halasztásáról eddig még nem kapott értesítést a fiatal, de mivel a sakkolimpiára is később kerül sor, várható, hogy a gallokhoz sem kell utazni a magyar játékosnak. A tanítás távoktatással zajlik, az aktuális szemesztert nem kell módosítani, a járvány miatt azonban szigorúbb előírásokat kell betartani a szálláshelyen és közterületeken.

– Szájmaszk használata kötelező, a gyakori és alapos kézmosás ajánlott, miközben lehetőség szerint mindenki otthon marad – zárta szavait Gledura Benjamin.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában