Labdarúgás

2024.01.08. 10:11

Gyöngyösi AK: a túlélésről szól majd a tavasz

A vármegyei bajnokságban töltött két év után 2023 nyarán vágott bele újra az NB III.-as megméretésbe a Gyöngyösi AK csapata. Az ősszel lejátszott 17 mérkőzés arról tanúskodik, hogy a mátraaljaiak számára magas a mérce, és mivel a főszponzor önkormányzat egyelőre megszüntette a klub anyagi támogatását, a folytatást illetően aligha lehet más cél, mint a pontvadászat tisztes befejezése.

Bódi Csaba

A gyöngyösieknél fontos kérdést jelent, hogy kik maradnak idén a gárda keretében

Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

– A tervünk az, hogy január első napjaiban egyeztetünk a játékosokkal, és mindenképpen szeretnénk egy összejövetelt a testülettel, vagy legalább a frakcióvezetőkkel, hogy vázoljuk nekik a lehetőségeinket – mondta az 2023-as év végén a GYAK elnöke, Kozma Zsolt azok után, hogy napvilágot látott az önkormányzat klubot érintő negatív döntése. 

Vagyis pillanatnyilag a legfőbb feladatot az jelenti az egylet vezetésének, hogy olyan, még olcsóbb keretet alakítson ki, amelynek tagjaival végig lehet vinni a tavaszi idényt, benne a 13 bajnoki mérkőzéssel. Tekintve, hogy eddig is az Északkeleti csoport egyik legszerényebb költségvetésével működött a Gyöngyösi AK, ez nem lesz egyszerű feladat. Tovább kell húzni a nadrágszíjat, ami magával hozza az „ingázók” számának drasztikus csökkentését, ezzel együtt még inkább előtérbe helyezve a saját nevelésű fiatalok szerepeltetését. Máshová ugyanis nemigen nyúlhat Majzik Zoltán vezetőedző.

Igaz, ezen a téren a nem áll rosszul az egylet, ám az ifjak beépítésének nem éppen a legideálisabb módja, amikor egy, a kieséstől menthetetlennek tűnő a sereghajtó kínálja a felnőttek közé beépülés lehetőségét.

A nyári remények persze távol álltak ettől a szereptől. Aztán az idő előrehaladtával egyre inkább kitűnt, hogy kevés pénzből ritkán lehet az NB III.-ban megragadni. Az új igazolások közül a házi góllövőlistát hat találattal vezető Lakatos István és a négy gólig jutott Trombola Vilmos egyértelműen bizonyította, hogy jó vásár csinált vele a klub, míg a többiek egyelőre könnyűnek találtattak. Sok minden és sok mindenki hiányzott a csapatból. Legfőképp a tapasztalatlanság ütközött ki, míg játékosok terén a csapatkapitány, a vármegye I.-ben gólkirályi címet szerzett, 21 éves Márkus Marcell sérülés miatti nélkülözése okozott áthidalhatatlan problémát.

Házi góllövőlista

6 gólos: Lakatos István
4 gólos: Trombola Vilmos
1 gólos: Dudás Csanád, Gonda Csanád, Krán Attila, Márkus Marcell, Szabó Tamás
Öngól: Batai Tamás (DVSC II.)

Az idény eleji négy mérkőzés egygólos veresége még azt láttatta, hogy csupán apróságokra van a gárda a pontszerzéstől. Erre azonban a 9. fordulóig kellett várni (Karcag 1–1), az első győzelem pedig a 15. játéknapon (Újpest II. 4–3) következett. Ahogy ez a négy pont, úgy a további két egység (SBTC 1–1, FC Hatvan 1–1) is hazai pályán jött össze. A nyolc vendégjáték során sikerélmény nélkül maradt a gárda. 

Ettől függetlenül játékban nem lógott ki annyira a mezőnyből a GYAK, mint azt a pontszám (6) mutatja. 

Sovány vigasz ez azok után, hogy az elkövetkezendő időszak a túlélésről szól majd, nem pedig az esetleges felzárkózásról. Mindettől függetlenül jól ismert tény a honi futball világából, hogy amely gárda utolsóként végez a bajnokságban, az nem jelent automatikusan búcsút az adott osztálytól. Már amennyiben a magasabb szintnek látják értelmét és meg tudják teremteni a fedezetét az adott klubnál.

16. Gyöngyösi AK

Otthon: 9 1 3 5 9–17 6
Idegenben: 8 – – 8 7–22 0
Összesen: 17 1 3 13 16–39 6

Fegyelmezetlenségek

Sárga lapok (34). 5: Szentannai Martin. 4: Gonda Csanád, Krán Attila, Nagy-György Bálint, Trombola Vilmos. 3: Forgó Kornél. 2: Czinkóczi Bence, Dudás Csanád, Szabó Tamás. 1: Babarcsik Bálint, Kovács Dominik, Timon Levente, Uram Dénes. Piros lap (2): Forgó Kornél, Tóth Bálint  

Téli pillanatkép

2023/24: 16. hely, 17 meccs, 6 pont
2022/23: 1. hely, 12 meccs, 31 pont (megyei I. o.: 1. hely)
2021/22: 8. hely, 14 meccs, 20 pont (megyei I. o.: 7. hely) 
2020/21: 16. hely, 21 meccs, 22 pont (17.) 
(zárójelben az évvégi helyezés szerepel)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában