Konferencia-liga

2023.10.04. 19:47

Italiano tart a Ferencvárostól, Stankovic minőségi mérkőzésben bízik

Dejan Stankovic vezetőedző reményei szerint a Ferencváros nemcsak jó, hanem minőségi mérkőzést akar vívni a Fiorentinával csütörtökön a labdarúgó Konferencia-liga csoportkörének második fordulójában.

MW

Dejan Stankovic, a Ferencváros vezetőedzője a csapat firenzei sajtótájékoztatóján 2023. október 4-én

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

Nagyon kell vigyázni, ha valaki olyan helyre érkezik, ahol alapvetően jól működnek a dolgok, ezért óvatosan kell belenyúlni a csapat játékába. A biztos dolgokat meghagytam, de persze hoztam a saját elképzeléseimet, ezért lépésről lépésre még sok mindent kell tenni. Arra még korai választ adni, hogy mit tudtam átültetni a Ferencváros játékába, de arra ez a kevés meccs is elég volt, hogy kiderüljön, jó projekt működik a klubnál

 - fogalmazott a szerdai sajtótájékoztatón a szerb szakember, aki nagy megtiszteltetésnek nevezte, hogy 

Olaszország egyik élcsapatával küzdhetnek meg.

Stankovic kifejtette, 1998-tól - a Crvena zvezdánál töltött két és fél évet és a legutóbbi egy hónapot leszámítva - Olaszországban töltötte a pályafutását, de nem szereti az összehasonlítást, ezért nem akart az előző idényben a Sampdoria kispadján elszenvedett két vereségről beszélni. Azt viszont kiemelte, nagyon jól ismeri a Fiorentinát, amely még jobb is, mint az előző idényben, amikor döntőig menetelt a harmadik számú európai kupasorozatban. Az MTI érdeklődésére elárulta, ez nagyrészt annak köszönhető, hogy a csapat jelentős része három éve együtt játszik.

"Az eltelt plusz egy évnek köszönhető, hogy erősebb és összeszokottabb a Fiorentina, amely ezúttal nem ingott meg annyira a szezon elején, mint tavaly, de új ötlet és új rotációs rendszer is felfedezhető a szereplésében" - mondta Stankovic, aki a firenzeiek új igazolásai közül az angolai M'Bala Nzolát emelte ki. Szerinte a csatár fizikális felépítését kihasználva remekül tartja meg elöl a labdát és ez eddig hiányzott a Fiorentina repertoárjából, míg a régiek közül "a pálya különböző pontjait nagyszerűen összekötő" Giacomo Bonaventurát említette meg. "Italiano fantasztikus munkát végez Firenzében, pedig ez nehéz feladat. Jó és fiatal játékosokkal van körbevéve, de ez rám is igaz".

Az FTC élére éppen egy hónapja kinevezett Stankovic hangsúlyozta, hisz abban, hogy a saját játékosai nagyon odateszik magukat, mert a korábbi években már bebizonyították, hogy megállják a helyüket a nemzetközi porondon. Szerinte ez a négyes Európa-liga erősségű, de akár Bajnokok Ligája-csoport is lehetne. Hangsúlyozta, köszönettel tartozik a magyar klubnak, mert visszatérhetett az európai porondra, ezt pedig szeretné meghálálni.

Mohammed Abu Fani a Fiorentinát egy jól ismert nagy csapatnak nevezte, amely Olaszországban az öt legjobb közé sorolt, ami szerinte mindent elmond az erősségéről.

Tiszteljük az ellenfelet, de saját játékunkat és szisztémánkat kell játszani, akkor lehetünk sikeresek

 - mondta az izraeli középpályás, aki szerint az olasz futballt a taktikus, okos, technikás játék jellemzi, ezért nagyon nehéz ellene futballozni, a Fiorentina keretéből pedig ő is Bonaventurát emelte ki.

Abu Fani elsősorban az edzéseken elvégzett kemény munkának tulajdonítja, hogy ebben a szezonban sokszor sikerült kiszolgálnia a társait, gólpasszt adnia, de mint fogalmazott: ez a dolga.

Italiano: veszélyt jelent ránk a Ferencváros

Vincenzo Italiano vezetőedző szerint veszélyt jelent csapatára a Ferencváros.

"Talán ez a legfontosabb meccs a négyesben, már csak azért is, mert ez az első hazai összecsapás. Folytatni kell, amit eddig felépítettünk. Rendkívül fontos a három pont megszerzése, mivel a Ferencvárosnak már van győzelme a csoportban, így veszélyt jelent ránk, mert éppen az FTC-vel szemben vagyunk ponthátrányban" - jelentette ki az ultramodern Viola Park edzőközpontban tartott szerdai sajtótájékoztatón a firenzei együttest 2021 nyara óta irányító tréner.

A 45 éves szakember az MTI érdeklődésére kifejtette, szerinte ezen a szinten nem sokat számít a plusz egy nap pihenő, ami a magyar bajnok rendelkezésére állt a mostani összecsapás előtt, mert a játékosok megszokták a folyamatos terhelést, éppen ezért nem fog "alibit keresni", hogy nem volt elegendő idő a regenerációra.

"Stankovic nagyon jó edző, akit jól ismerünk. Sokat játszottunk ellenfélként, és nagyon tisztelem őt. Úgy tudom, élvezi a munkát a Ferencvárosnál, ezért örülök annak, hogy megtalálta a számára legkedvezőbb feladatot" - mondta Italiano a kollégájáról, a játékosként Bajnokok Ligája-győztes Dejan Stankovicról, aki az előző idényben még a Sampdoria mestere volt. "Ma délelőtt hosszasan beszélgettünk a csütörtöki meccsről. Mindenki tudja, mit kell csinálnia. Nemzetközi porondon minden rivális nagyon odateszi magát, az FTC is úgy jön ide, hogy mindent megtesz a jó szereplésért".

Saját együttesét illetően elárulta, a kapus poszton Pietro Terracciano még nincs olyan állapotban, hogy pályára lépjen, ezért a dán Oliver Christensen véd majd. Az olasz válogatottban 15-ször szerepelt Cristiano Biraghi bokájáról azt mondta, szépen gyógyul, ezért abban reménykedik, hogy játszhat, mert nagy sorozatterhelés közben van a csapata, emiatt néhány játékos pihentetésére szükség van.

Vincenzo Italiano vezetőedző az ACF Fiorentina sajtótájékoztatóján a csapat firenzei Viola Park edzőközpontjában 2023. október 4-én 
Fotó: Koszticsák Szilárd / Forrás: MTI

A játékosok képviseletében Lucas Martínez Quarta kijelentette, az egész együttesnek fontos a Konferencia-liga, ezért a Fiorentina nem fogja félvállról venni a meccset. Hozzátette, mindent elkövetnek, hogy idén is jól szerepeljenek a harmadik számú európai kupasorozatban, s akár túl is szárnyalják az idei döntős teljesítményt.

"A Ferencváros erőssége a futballisták egyéni képességeiben rejlik, ezért nagyon oda kell figyelnünk hátul" - mondta az ellenfélről az argentin védő, aki saját bevallása szerint többek között annak köszönheti jó formáját, hogy viszonylag szabadon játszhat.

A 27 éves hátvéd arról is beszélt, gyerekként középpályás volt, ennek tulajdonítja a posztjához képest gólerős játékát. Megjegyezte, ennek ellenére védőként elsősorban az ellenfél megállítása a feladata, de ha lesz lehetősége, akkor akár a csütörtöki találkozón is megindul előre, hogy segítse a támadójátékot.

A firenzei Artemio Franchi Stadionban 21 órakor kezdődő összecsapást az M4 Sport és Kossuth Rádió élőben közvetíti. A tíz tétmérkőzés óta veretlen magyar bajnok sikerrel mindenképpen a csoport élén maradna, döntetlennel pedig akkor, ha a belga Genk legfeljebb egygólos győzelmet arat Szerbiában a Cukaricki vendégeként.

Konferencia-liga, F csoport, 2. forduló:

Fiorentina (olasz)-Ferencvárosi TC 21.00
Cukaricki (szerb)-Genk (belga), Leskovac 21.00

A tabella:
1. Ferencváros   1   1  -  -   3-1  3 pont
2. Fiorentina    1   -  1  -   2-2  1
    Genk          1   -  1  -   2-2  1
4. Cukaricki     1   -  -  1   1-3  0

Korábbi eredmények:
1. forduló (szeptember 21.):
Ferencvárosi TC-FK Cukaricki 3-1
Genk-Fiorentina 2-2
 

 

 

 

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában