Heol.hu Videó

2024.02.26. 17:25

Kemény Dénes, a sikerkapitány olyan játékosokban bízott, akik kritikus helyzetben sem ijednek meg + videó

Magyarországon a legtöbben saját tapasztalataik, hibáik nyomán lesznek vezetők. Kemény Dénes vízilabda sikerkapitány szerint iskolában nem nagyon tanítják a szükséges ismereteket, képességeket.

Tóth Balázs

Kemény Dénes szerint az aktuálius teljesítménynél magasabb célok kellenek a sikerhez

Forrás: Tóth Balázs/Heves Megyei hírlap

Szövetségi kapitányként háromszor vezette olimpiai aranyéremig a magyar férfi vízilabda válogatottat Kemény Dénes. A jelenleg az edzők képzésében részt vevő szakember volt a Heves megyei VOSZ Páholy legutóbbi vendége. Az egri eseményen a megyei VOSZ elnök, Bányainé Micski Marianna mondta el, hogy az összejöveteleken immár bemutatkoznak a tagvállalkozások is, ki a termékeivel, ki szórólapjaival. Első alkalommal Sajtos Attila mutatta be az Eventus Művészeti Középiskolát, amelynek kórusa Hegyesi Hudik Margit vezetésével rövid műsort is adott.

A folytatásban Kemény Dénessel beszélgetett Vass Judit. Szót ejtett arról, hogyan kezdte el edzői pályafutását, s hogyan vált vezetővé. Bár sosem volt példaképe, mindig látott másokban olyan tulajdonságokat, amelyeknek örült volna, ha benne is megvan. Ezért tanácsot kért más, tapasztaltabb kollégáktól, amelyeket aztán beépített saját munkájába is, és később le is győzte őket csapataival. A gyengébb csapatokat is nyitott szemmel járva kell fölkészíteni és eredményesebbé lehet őket tenni. Az eredményesség ad hitelességet a vállalkozásokban is. Neki szerencséje volt, nem csak elképzelései voltak, hanem kiváló játékosai is, akik azokat megvalósították és ez adott neki hitelességet. Szerinte a magyar oktatásnak nem komoly része a vezetőképzés, ezért az emberek saját bőrükön, kárukon lesznek vezetővé. Az edzőképzésnek sem része ez a fajta felkészítés, pedig nekik is vannak vezetői feladataik, nem csupán szakemberek. Bevallotta, ő is korán szembesült vezetői feladatokkal, és hibáival is. Ma sokszor azok lesznek főnökök, akik régebben vannak az adott helyen. A beszélgetésen megjegyezte, Sir Alex Ferguson is írt könyvet a vezetésről, ami egy az egyben átültethető az életbe, más sportágakba. Endrei Judittal pedig ő ült le beszélgetni, és az író emelte ki a gazdaságban használható válaszait.

A sikeres válogatott kialakításáról elmondta, először is célokat kellett kitűzni, méghozzá olyanokat, amelyek magasabbak, mint amire a csapat tagjai pillanatnyilag képesek. Ez volt a Sydney olimpia aranyérme. Lett közös céljuk, közös nevezőjük, lett bizalom. Volt tehetségük és keményen dolgoztak. Ugyanakkor az is kulcsfontosságú, hogy a kitűzött célt elérjék, ezzel alá tudták támasztani a célokat. A sikereknek 13 főszereplője volt, és ahogyan a színházban, sokszor a sportban sem tudják fölidézni, ki a rendező, nekik át kell adniuk a szerepet a játékosoknak, de közösen kell hozniuk a megfelelő szintet.

Kemény Dénes a sikerhez vezető útról is beszélt, egyéni feladatokat adott a játékosoknak, mindenki tudta, meglévő tudását fejleszteni kell és új dolgokat is el kell sajátítania. Biros Péter például a középcsatár semlegesítésének képességét sajátította el. A csapat annak köszönhetően, hogy mindenki képezte magát, 4-5 góllal jobbá vált.

Kemény Dénest kérdezték a csapattagok kiválasztásáról is, mint mondta, neki az volt a fontos, hogy olyan játékosai legyenek, akik kritikus helyzetben nem ijednek meg. Ha hibáznak is, elvállalják a döntéseket. Olyan játékosokat sem tett be a csapatba, akik kudarc alkalmával jól aludtak, ha maguk jól teljesítettek. Fontosnak tartotta azonban az önbizalomszerzést, így nyertes meccsen a gyengébben teljesítőt is segítették ő és a csapattársak is.

Már szövetségi elnökként más szempontok szerint kellett munkatársakat választania, itt önéletrajzok alapján, ismerősökkel való telefonbeszélgetések és öt perces személyes találkozók alapján döntött. Kifejtette, jó szakmai alapokon tevékenykedő, alázattal dolgozó munkatársakra volt szüksége. És nem tűrte a klikkesedést. Utóbbi jelenség győztes tornakezdés után is tönkretette a női válogatott szereplését.

Szó esett arról is, hogy a sikerekhez elengedhetetlen az is, hogy az elért célt észre is vegyék olyanok, akik referenciául szolgálnak és el is ismerjék a teljesítményt. A sikeres vezetők ennek nyomán reális célokkal támogatja kollégáit, nyomon követik, hol tartanak és visszajelzésekkel megerősítik őket a részcélok elérésekkor.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!