Titkok

2023.04.28. 08:15

Milliókat ígért a nő hamis papírokért a főorvosnak

A vesztegetésnek hat változatát is szabályozza a hatályos Büntető Törvénykönyv a korrupciós bűncselekmények sorában. Nehezen bizonyítható bűntény, ezért kevés eljárás is indult miatta az elmúlt években Heves vármegyében.

Szalay Zoltán

A doktornő helyesen járt el, visszautasította a neki ajánlott pénzt (Illusztráció)

Forrás: Shutterstock

Csekély ügyszámuk ellenére érdemes vizsgálat alá vonni ezeket a deliktumokat, hiszen szemben állnak a közélet legtöbbünk által elvárt tisztaságával, ezért roppant károsak. Ráadásul túlnyomó részben a háttérben, titokban követik el azokat. Annál is inkább, mivel sem az anyagi előnyt felajánlónak, sem pedig az azt elfogadónak nem áll érdekében, hogy mesterkedésükből bármi is kiderüljön. 

Néhány napja számolt be róla portálunk, hogy a Heves Vármegyei Főügyészség vádat emelt egy házaspár ellen. Lopás közben érték tetten őket a vád szerint tavaly tavasszal Visonta külterületén a réz- és alumíniumkábelek tárolására használt „Kábelkertnél”, ahová a drótkerítést átvágva jutottak be. Az ügyködésüket azonban észrevette a biztonsági őr, aki visszatartotta a párt a rendőrség megérkezéséig. A férj húszezer forintot ajánlott fel a szolgálatot teljesítőnek azért, hogy a tettüket ne jelentse a hatóságoknak s a munkáltatójának. Ám az őr ezt visszautasította. A terheltek a kocsijukhoz mentek, s el akartak hajtani. A jármű elé állt a hivatalos közeg, de neki el kellett ugrania, nehogy elüsse a vádlott, aki elindult felé. Az autó átment a sértett jobb lábán, csak a bakancsa acélbetétes részének köszönhető, hogy nem sérült meg. 

A főügyészség a visszaeső férfit hatósági eljárásban vesztegetés bűntettével is vádolja. 

Súlyosabb a megvesztegetettek szankciója
A hatályos Btk. a cikkünkben megemlítetteken túl a Korrupciós bűncselekmények című XXVII. fejezetében több hasonló bűntényt szabályoz. Ilyen a vesztegetés, illetve annak elfogadása, a hivatali vesztegetés, a vesztegetés elfogadása bírósági vagy hatósági eljárásban. A közös jellemzőjük, hogy alapesetben a vesztegetők rendre három, míg a jogtalan előnyt kérők, a megvesztegetettek – ha hivatali kötelességeiket szegik meg – egytől öt évig kerülhetnek rács mögé. A Btk. nemrégi módosítása nyomán, aki egészségügyi szolgáltatás nyújtásával összefüggésben egészségügyi dolgozónak, egészségügyben dolgozónak az egészségügyről szóló törvényben meghatározottak szerint jogtalan előnyt, például hálapénzt ad vagy ígér, ha súlyosabb bűntény nem valósul meg, vétség miatt egy év szabadságvesztéssel sújtható. 

Ha valaki ilyen cselekedetre vetemedne, nem árt, ha tudja, hogy a Btk. 295. szakasza értelmében vesztegetés bírósági vagy hatósági eljárásban bűntettét valósítja meg az, aki másnak jogtalan előnyt ad vagy ígér azért, hogy az illető bírósági, választottbírósági vagy hatósági eljárásban törvényes jogait ne gyakorolja, vagy kötelezettségeit ne teljesítse. E tett szankciója három év szabadságvesztés lehet. 

Gazdálkodó szervezet részére tevékenységet végző, önálló intézkedésre jogosult személlyel kapcsolatban elkövetett vesztegetés bűntettével, s közokirat-hamisítás előkészületének vétségével vádolta meg a megyei főügyészség múlt év áprilisában azt a Borsod megyei nőt, aki több millió forintot ígérve próbált az egri kórházban rábírni egy főorvost arra, hogy édesapja halálának okáról hamis – balesetről szóló – papírokat állítson ki. Valójában a papa természetes halált halt. Kétmilliót ajánlott a vádlott. Miután a doktor ezt határozottan visszautasította, négymillióra emelte az összeget a terhelt. Ez sem hatott. 

A vádhatóság próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetés kiszabását indítványozta az ügyben első fokon eljáró Egri Törvényszéknek a tettét tagadó asszonnyal szemben. A minősített vesztegetés büntetési tétele egyébként egytől öt évig terjedő szabadságvesztés is lehet. Hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűntények miatt folytatott nyomozást a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség – közöltük az előző esztendő októberében. Elfogták és őrizetbe vették ugyanis Egerben a Nemzeti Közlekedési Hatóság egyik városbeli közlekedési vizsgabiztosát. A nyomozó ügyészség szóvivője megerősítette a hírt, és szűkszavúan kifejtette, két személyt bűnszövetségben és üzletszerűen, az előnyért hivatali kötelességét megszegve elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmények elkövetésével gyanúsítanak egri és fővárosi gépjárművek vizsgáztatása kapcsán. 

A Btk. 294. szakasza úgy rendelkezik, hogy bűntett címén egytől öt évig tartó szabadságvesztéssel büntetendő az a hivatalos személy, aki a működésével kapcsolatban jogtalan előnyt kér, a jogtalan előnyt vagy ennek ígéretét elfogadja, illetve a rá tekintettel harmadik személy által kért vagy harmadik személynek adott vagy ígért jogtalan előny kérőjével vagy elfogadójával egyetért. Ha az elkövető vezető beosztású hivatalos személy, akkor ő kettőtől nyolc évig kerülhet fegyintézetbe. Ha a jogtalan előnyért a hivatali kötelességét megszegi, a hatáskörét túllépi, a hivatali helyzetével egyébként visszaél, valamint a bűntényt bűnszövetségben vagy üzletszerűen valósítja meg, a vele szemben kiszabható szankció öttől tíz évig tarthat. 

Hasznos nagyon megfontolni, hogy bárki ilyen korrupciós deliktum megvalósulásába belemenjen. Ha ugyanis a bűncselekmény a hatóságok tudomására jut, s büntetőeljárás indul, igen komoly jogkövetkezményekre számíthat. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában