Kapitányi tájékoztató

2023.05.13. 20:00

Bár a bűnözési adatok igen kedvezők Andornaktályán, a kiberbűnözés felütheti a fejét

A közelmúltban megtartott andornaktályai falugyűlés vendége és előadója volt az Egri Városi Rendőrkapitányság vezetője – Kovács József r. ezredes – is, aki tájékoztatójában elmondta: a településen csekély számú bűncselekményt követtek el közterületen, hála Istennek, illetve Dobák László körzeti megbízottnak.

S. S.

Az Andornaktálya közrendjének és közbiztonságának a helyzetéről, valamint a rendőrségi körzeti megbízott által a településen végzett munkáról szóló tájékoztatóban a városi rendőrkapitány elmondta, hogy a képviselő-testület nemrégiben fogadta el a 2022. évre vonatkozó rendőrségi beszámolót egyhangúlag, aminek nagyon örülnek.

– Bizonyos elemzések a 2021-2022 évet eléggé feketének diagnosztizálták és nagyon komoly bűncselekményszámokat prognosztizáltak, de Andornaktálya vonatkozásában ez nem következett be, hála Istennek, illetve Dobák László körzeti megbízottnak. A közterületen elkövetett bűncselekmények száma összesen hét volt tavaly, ami egy ilyen nagy átmenő forgalommal rendelkező településen csekélynek mondható – fogalmazott a r. ezredes.

Szavai szerint persze áldozatává válni egy ilyen bűncselekménynek is rossz. Elmondta, hogy Andornaktálya már évek óta kiegyensúlyozott közbiztonsággal rendelkező település, ami több összetevőnek köszönhető, így a helyi lakosok jogkövető magatartásának, a körzeti megbízott munkájának, a környező települések, körzeti megbízottjai munkájának, illetve a polgárőrség által végzett tevékenységnek. Így kijelenthető, hogy országos vagy régiós felháborodásra okot adó bűncselekmény nem történt.

Kovács József szerint általánosságban szükséges beszélnie arról a típusú bűncselekményről, amely mostanában bárkinek a családjában előfordulhat, s ez a kiberbűnözés. Az internetet Magyarországon levelezésre, vásárlásra, ha nem is minden személy, de minden család használja. Ez a felület a bűnelkövetőknek is egy kimeríthetetlen forrás. Különböző közüzemekre, vagy egyéb indokokra hivatkozva – például unokája, testvére balesetet szenvedett, összetört az autó, kérek egy kis pénzt – próbálták az embereket megtéveszteni e-mailen, SMS-ben vagy közvetlen telefonhívás útján.

– Mostanra átrendeződés figyelhető meg. Az egyik nagy bűncselekmény csoport a vásárlás. A Jófogás, a Marketplace és egyéb oldalakon hirdetnek az emberek új vagy használt tárgyakat eladásra és előre utalva kérik az áru értékét. Sokan elkövetik azt a hibát, hogy előre fizetnek adott esetben jóval a valós érték alatti összeget valamiért a jó üzlet reményében. Például az ötszázezer forintos telefont meg tudja venni százezer forintért. A telefon nem fog megérkezni a pénz pedig elvész – sorolta a rendőrkapitány.

A másik bűncselekmény csoport az, amikor különböző pénzintézetek nevében küldenek SMS-t, e-mailt, adott esetben a pénzintézet logóját, megnevezését használva. Néhány emaillel a sértett bizalmába férkőznek és elhitetik vele, hogy ez a lehetőség csak itt, csak most azonnal neki él. Elkérik a számlaszámot, az ahhoz tartozó biztonsági kódokat, PIN kódot, bankkártyához tartozó CVC kódot és onnantól kezdve sajnos a pénz elveszett. Gyakorlatilag tizenöt- húsz percen belül a mai gyorsutalások segítségével a pénz az országhatáron kívülre kerül és utolérhetetlen.

– Volt olyan ügyük, amikor tizenkilenc millió forint került át így egy dél-afrikai számlára. Ebből adódóan nehéz az ilyen ügyek felderítése, nehéz a vagyonvisszaszerzés. Mire a sértett rájön, hogy becsapták, több óra, több nap telik el – mondta.

A rendőr ezredes felhívta a figyelmet arra, hogy a megfelelő, biztonságos pénzintézet honlapját használják pénzügyeik lebonyolítására. Okostelefonon csak a bank alkalmazását használják. Amennyiben kétség merül fel valamely tranzakcióval kapcsolatban, fel kell keresni a pénzintézetet és meg kell kérdezni, miről van szó pontosan.

–Ezeknél az eljárási cselekményeknél sajnos mindig kiderül, hogy a sértett valamilyen formában felelőtlen volt, ezért nagyon fontos bármilyen ajánlatot fenntartással fogadni, fontos megtanulni nemet mondani. Nem kell a pénzintézeti ajánlatra azonnal dönteni. Hagyni kell időt arra, hogy kialakuljon a gondolat, hogy valóban szükség van-e rá, érdemes-e, mi a kockázata. Ha a legkisebb kétség felmerül, a pénzintézethez kell fordulni. Néhány millió forinttal bármely család életét tönkre lehet tenni – tanácsolta tájékoztatójában az egri rendőrkapitány.

Hozzátette: Andornaktályán nem jellemző ez a bűnelkövető magatartás, de ez csak szerencse kérdése. Mindenkit kért arra, hogy tájékoztassák ismerőseiket, családtagjaikat arról, hogy ezeket az e-maileket fenntartással kezeljék. A kéretlenül érkező e-maileket nem kell megnyitni, nem kell benne böngészni, nem kell rákattintani a felajánlott linkekre. Egyszerűen ki kell törölni. A pénzintézet megtalálja a hivatalos utat, ha követelése van.

– A rendőrségnek Andornaktálya vonatkozásában kiemelt feladata nincs. A hétköznapi dolgokat meg kell oldani, amihez a helyi kollégák helyismerete, jelenléte biztonságot ad – hangsúlyozta az előadó.

(Főoldali képünk illusztráció, forrás: Shutterstock)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában