Megelőzés

2023.06.14. 22:03

Embernél is nagyobb volt a lángcsóva az iskolásoknak tartott tűzoltósági bemutatón

Az Egri Kemény Ferenc Sportiskolai Általános Iskola 4.a osztályos tanulói meglátogatták az Egri Katasztrófavédelmi Kirendeltséget a napokban.

HEOL

Óriási lángcsóva keletkezett az égő olajra öntött víztől

Forrás: Egri KVK

A fiatalokat Sas Dániel tűzoltó alezredes fogadta, akik alig várták, hogy bemutathassák műveiket a kirendeltség tűzoltósági felügyelőjének. A gyermekek ugyanis csoportokban egy kisfilmet és öt makettet készítettek, amelyeknek a témája az erdőtüzek és megelőzésük volt. Az alezredesnek elmesélték, hogy egy kis kutatómunkát végeztek, majd műveiken keresztül saját szemszögükből megjelenítették, hogy milyen veszélyes a tábortüzet hanyagul eloltani és otthagyni, az eldobott cigarettacsikk hogyan pusztíthatja el az erdők élővilágát, illetve, hogy a szemetelés, eldobott üvegek milyen tűzveszélyekkel járnak. Minderről Nagy Csaba vármegyei katasztrófavédelmi szóvivő tájékoztatta portálunkat.

Hozzátette, az alezredes örömmel üdvözölte az iskolásokat, elsőként előadást tartott nekik a tűz keletkezésének feltételeiről, a láng szerkezetéről, majd káreseti képekkel szemléltette a gyermekeket foglalkoztató témát. A képeken látható volt, hogy milyen nehéz és erőt próbáló munka a szabadtéri-és erdőtüzek megfékezése, illetve az oltás utáni leégett területeket is láthatták. Közösen, interaktív módon a gyermekekkel megvitatták, hogy ők mit tehetnek a természet, az élővilág védelméért és az erdőtüzek megelőzéséért.

Ezt követően az Egri Katasztrófavédelmi Kirendeltség a műveket oklevéllel díjazta. Az egri tűzoltók egy másik bemutatóval is készültek a negyedikeseknek, az udvaron újra megmutatták, hogy mennyire veszélyes égő olajra vizet önteni. Mikor a védőruhát viselő tűzoltó a vizet a serpenyőbe öntötte, nagyobb lángcsóva keletkezett, mint egy ember. Természetesen a helyes oltási módot is megmutatták, az égő olajat tartalmazó lábas alatt el kell zárni a hőforrást és egy fedővel le kell takarni az edényt - közölte Nagy Csaba.

Az Egri Kemény Ferenc Sportiskolai Általános Iskola 4. „a” osztályos tanulói meglátogatták az Egri Katasztrófavédelmi Kirendeltséget.
A gyerekek érdeklődve hallgatták a tűzoltó előadását
Forrás: Egri KVK

Az alezredes búcsúzás előtt bemutatta a kicsiknek az egri tűzoltólaktanyát, a gyermekek beülhettek a járművekbe, néhány szakfelszerelést is kipróbálhattak. A szórakozás sem maradhatott el mielőtt távoztak, a locsolós játékot is összeszerelték nekik, a napos időben vízsugárral próbára tették célzási képességüket - fogalmazott a szóvivő.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában