Statisztika

2023.06.02. 09:51

Kimagaslóak a hevesi ügyeket is elbíráló Debreceni Ítélőtábla mutatói

A Debreceni Ítélőtábla (DIT) hazánkban a legnagyobb ügyforgalmú vidéki ítélőtábla volt az elmúlt esztendőben.

Sz. Z.

Az öt magyar fellebbviteli ügyekben eljáró ítélőtáblákra érkezett esetekből 15,1 százalék volt a DIT részesedése, míg az eljárások befejezését nézve 15,6 százalékos arányt képviselt. A Fővárosi Ítélőtábla ügyforgalmi adatait nem számítva büntető és polgári ügyszakban a legtöbb ügy a Debreceni Ítélőtáblára érkezett és mind büntető, mind polgári (gazdasági) ügyszakban itt a legmagasabb a befejezések száma. Számokban kifejezve tavaly 1663 ügy futott be az ítélőtáblára, s a korábbi ügyhátralékot feldolgozva 1764-et fejeztek be. A folyamatban maradt procedúrák száma 153 volt. Mindez a Debrecenben a DIT székhelyén megtartott idei, éves összbírói értekezleten hangzott el – tájékoztatta portálunkat Berényiné Fórizs Ildikó, az ítélőtábla sajtótitkára.

Mint ismeretes, a DIT illetékességi területéhez tartozik Hajdú-Biharon, Borsod-Abaúj-Zemplénen és Szabolcs-Szatmár-Beregen túl Heves vármegye is.

A DIT legfontosabb szakmai tanácskozásán az értékelés azt is tartalmazta, hogy a DIT-re érkezett esetek 23,8, a befejezettek 25,6, a folyamatban maradtak 43,1 százaléka volt az előző évben peres ügy.

Az adatok alapján az is kiderült, hogy a DIT illetékességi területéről a legtöbb büntető, polgári és munkaügyi peres ügy a Miskolci, míg a legtöbb gazdasági per a Debreceni Törvényszékről érkezett.

Büntető ügyszakban a 751 eljárás közül 150 volt büntetőper, 29 harmadfokú és 572 nemperes ügy. Az előző három év adataival összevetve, az utóbbi két esztendőben a peres büntetőügyek száma jelentősen emelkedett. Polgári ügyszakban 101 polgári, 51 gazdasági peres, s 661 nemperes ügy érkezett, összesen 813. Ezen a téren csökkenés volt megfigyelhető. Elsődlegesen mindez a Polgári perrendtartás új hatásköri és eljárásjogi szabályaira vezethető vissza.

A DIT időszerűségi mutatói évek óta kimagaslóak. Az ítélőtábla minden ügyszakában a folyamatban maradt ügyek pertartama is kedvező. Büntető ügyszakban kettő, a polgáriban három, a munkaügyiben nyolc negyedéven túli peres ügy maradt folyamatban, s egyetlen polgári per zárult hat hónapon túl.

A ítélőtáblán tavaly is kiemelt feladatnak tekintették a bírák és az igazságügyi alkalmazottak képzését. Leginkább online módon, a bírósági skype, valamint a Microsoft Teams rendszeren keresztül e-learning formában folytatták az oktatást. A Debreceni Egyetem Állam-és Jogtudományi Karával való együttműködés alapján a joghallgatóknak és az igazságügyi igazgatási hallgatóknak is lehetőséget biztosítottak a háromhetes szakmai gyakorlat eltöltésére.

(Főoldali képünk illusztráció, forrás Shutterstock.)

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában