Hamisítás

2023.07.20. 09:20

Vádat emeltek a Gyöngyösön kiállított hamis védettségi igazolások miatt

A Heves Vármegyei Főügyészség 40 oldalas vádiratában 57 személyt vádol a Covid '19 járványhelyzet alatt elkövetett különböző visszaélésekkel.

Heol.hu

A házkutatás során került elő az I.rendű vádlott lakásáról

Forrás: Heves Vármegyei Főügyészség

Az ügy két fővádlottja a 2021-es év első felében egy gyöngyösi háziorvosi rendelőben dolgozott. Itt egyikük ápolónő, társa pedig önkéntes segítő volt, akinek éppen a járvány elleni védekezésben kellett volna támogatnia az orvos munkáját. A két barátnő 2021 májusában felismerte, hogy egy jogszabályi rendelkezés a koronavírus ellen védett személyek számára az addigiaknál nagyobb szabadságot biztosít, mivel ők jogosultakká váltak egyes helyeken maszk nélkül tartózkodni, szállodákat és szabadidős létesítményeket látogatni, sportrendezvényeken részt venni, szemben azokkal, akik nem rendelkeztek védettségi igazolvánnyal. Mindezt dr. Konkoly Thege László sajtószóvivő ügyész közölte portálunkkal.

Hozzátette, ebben a helyzetben az önkéntes segítő rávette az ápolónőt, hogy a munkaköréből eredő kötelességeit – elsősorban anyagi haszon fejében – megszegve a körzeti orvos tudtán kívül, de annak jogosultságait felhasználva az átoltottság tényére vonatkozóan valótlan adatokat rögzítsen az elektronikus egészségügyi információs rendszerben, mint közhiteles nyilvántartásban. A rögzítést követően az önkéntes segítő hamis papír alapú igazolásokat állított ki összesen hatvankilenc, arra jogosultsággal nem rendelkező személy számára, melyeket eljuttatott a soha be nem oltott megrendelőkhöz. Az igénylőkkel főként az ügy III. rendű vádlottja, egy gyöngyöstarjáni férfi tartotta a kapcsolatot, és az is ő volt, aki a megrendelések nagy részét összegyűjtötte az ismeretségi köréből. A pénzért, védőoltás nélkül védettségi igazoláshoz jutó vádlottak fejenként több tízezer forintot fizettek a hamis papírokért.

A főügyészség a két egészségügyi dolgozót és a gyöngyöstarjáni férfit többrendbeli védettségi igazolással visszaélés bűntettével, ezen túlmenően a háziorvos munkatársait kötelességszegéssel, bűnszövetségben, és üzletszerűen elkövetett vesztegetés elfogadásának bűntettével, míg a III. rendű vádlottat vesztegetés bűntettével vádolja. További 54 személy ellen védettségi igazolással visszaélés bűntette a vád. Az ügyészség a vesztegető, illetve az azt elfogadó terheltekkel szemben – egyeseknél vagyonelkobzás mellett – végrehajtandó szabadságvesztésre és közügyektől eltiltásra tett mértékes indítványt a vádiratában - fogalmazott a szakember.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában