Terror

2023.09.03. 06:55

Hajánál fogva rángatta, az autóból is kilökte volt párját az részeg férfi Gyöngyösön

Hajánál fogva rángatott be autójába egy nőt, a volt élettársát és a közös gyermeküket Gyöngyösön egy férfi. Mikrobuszban tartottak fogva egy órán át egy embert a megverése után Verpeléten, a támadók ugyanis azt vélelmezték, hogy a sértett korábban meglopta őket, pedig nem.

Dr. Szalay Zoltán

A közelmúltban nyújtott be vádiratot a bíróságra az Egri Járási Ügyészség más bűntények mellett egy középkorú férfi ellen, amint arról portálunkon már beszámoltunk. 

A terhelt a vádban megfogalmazottak szerint két éve nyáron, italozást követően, Gyöngyös egyik játszóterén találkozott össze a volt élettársával és közös gyermekükkel. Mindkettejüket – a nőt durván, a hajánál fogva – berángatta a személygépkocsijába, majd a mátraaljai város széli földútra hajtott. 

Az asszony ekkor kiszállt a kiskorúval, közben a férfi fennhangon a kapcsolatuk rendezésére kérte. Mivel azonban a hölgy erre nem volt hajlandó, a vádlott megint az autóba kényszerítette őket, egy közeli településre vezetett, ahol az egyik utca végén a földúton megállt. A valamikori párját maga előtt átrángatva a bal első ajtón kilökte a gépkocsiból, a kívülről kapaszkodó sértett jobb kezét az ajtóhoz szorítva a járművel elindult és csak akkor állt meg, amikor volt élettársa elesett. Ezután a sérült asszonyt újra a járművébe ültette, és továbbhajtott. Végül az ittassága miatt az árokba hajtott. A volt párja zúzódásos sérüléseket szenvedett. 

A vádhatóság a korábban már büntetett vádlottat személyi szabadság megsértésének bűntettének, valamint ittas állapotban elkövetett járművezetés és könnyű testi sértés vétségének az elkövetésével vádolja, s mértékes indítványt terjesztett elő. Abban az ügyészség indítványozza, hogy amennyiben a terhelt beismeri a bűnösségét, s nem kéri tárgyalás tartását, akkor a bíróság főbüntetésül két év szabadságvesztésre, mellékbüntetésként két esztendei közügyektől eltiltásra ítélje, s három évre tiltsa el a járművezetéstől. 

Jogszabály:

A szabad mozgáshoz való jog minden magyar állampolgárt megillető alapjognak számít. Ha valakit ebben korlátoznak, az bűncselekménynek minősül. A Btk. 194. szakasza azt a rendelkezést tartalmazza, hogy aki mást személyi szabadságától megfoszt, az követi el a személyi szabadság megsértésének bűntettét. Alapesetben három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. 

A bűntett minősített esetei a jelenleg hatályos hazai büntetőjogi törvény rendelkezése értelmében a következők: ha ezt a bűntényt tizennyolcadik életévét be nem töltött személy sérelmére, aljas indokból vagy célból, a sértett sanyargatásával, védekezésre képtelen személy ellen, fegyveresen, felfegyverkezve, valamint jelentős érdeksérelmet okozva vagy hivatalos eljárás színlelésével valósítják meg. A felsorolt minősített esetek miatt a tettes, ha bebizonyosodik a bűnössége, akkor egytől öt évig kerülhet rács mögé jogerős bírósági ítélettel. 

Kettőtől nyolc évig tarthat az elkövető számára a fegyintézeti szankció, ha valaki a tizennyolcadik életévét be nem töltött személlyel szemben aljas indokból vagy célból, esetleg a sértett sanyargatásával követi el ezt a bűncselekményt. 

Halmazatban akár tizenkét esztendei börtönnel büntethető csoportosan, részben felfegyverkezve elkövetett önbíráskodás bűntettének kísérlete, valamint a sértett sanyargatásával elkövetett személyi szabadság megsértése miatt emelt vádat az Egri Járási Ügyészség tavaly januárban az ellen a négy férfi ellen, akik 2019. május 31-én csákánynyelekkel felszerelkezve rontottak be a sértett verpeléti házának udvarára. Tévesen ugyanis azt feltételezték, hogy a porta tulajdonosa korábban meglopta őket. 

A terheltek a házigazda kezeit és a lábait megragadva elcipelték őt egy másik házba, ahol ököllel hosszasan csépelték. Ezt követően belökték egy mikrobuszba, amiben egy órán át tartották fogva. Ezután elhurcolták a helyi körzeti megbízott rendőr irodájába. Onnan szállították a sebesültet mentővel kórházba. 

– A járási vádhatóság a támadók beismerése és a tárgyalás mellőzésének kérése esetén azt indítványozta, hogy a bíróság az elsőrendű vádlottat ítéletében sújtsa négy és fél, a másodrendű terheltet négy, míg a harmadrendű vádlottakat egyaránt három és fél esztendeig tartó börtönbüntetéssel. Mellékbüntetésül tiltsa el őket a közügyek gyakorlásától is – közölte dr. Konkoly Thege László címzetes fellebbviteli főügyészségi ügyész, a Heves Vármegyei Főügyészség sajtószóvivője. 

Nem árt tudni, hogy a Btk. XVIII. fejezete az emberi szabadság elleni bűncselekmények között szabályozza még az emberrablást, amiért alapesetben kettőtől nyolc év a szankció, e bűntény feljelentésének az elmulasztását, amiért három fegyintézet kapható, az emberkereskedelmet, aminek tettese alapesetben egytől öt évig kerülhet rács mögé, valamint a három esztendei szabadságvesztéssel büntetendő kényszerítés deliktumát is. 

Hiába kért bocsánatot a biciklis

Az Egri Járásbíróság 2021 májusában elsőfokú, nem jogerős ítéletében önbíráskodás bűntettének kísérletében és bűnsegédként megvalósított személyi szabadság megsértése bűntettében mondta ki bűnösnek azt a két férfit, akik az Eger és Felnémet közötti kerékpárúton meggátoltak továbbhaladásában egy biciklis kiskorút, s még egyikük meg is ütötte.

 

A gyermek nekiütközött véletlenül bringájával az egyik vádlottnak, de rögtön bocsánatot kért. A terheltek viszont ezért ötszáz forint kárpótlást követeltek tőle, s nem engedték, hogy továbbhajtson. Egyikük három pofont is adott a sértettnek. A tettesek nem jogerősen három esztendőre felfüggesztett egy év és nyolc hónap szabadságvesztés-büntetést kaptak, s meg kellett fizetniük a bűnügyi költséget. 

(Főoldali képünk illusztráció, forrás: Shutterstock)

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában