Életveszély

2023.09.21. 17:26

Hevesben is fenyegettek már meg rendőröket korábban

A szerda esti esztergomi robbantás Hevesben is rossz emlékeket ébreszt. Vármegyénkben is több alkalommal fenyegettek meg szolgálatot teljesítő rendőröket.

Heol.hu

Rendőrök biztosítják a helyszínt Esztergom külterületén, miután egy férfi felrobbantotta a házát 2023. szeptember 20-án

Forrás: Koszticsák Szilárd/MTI

Mint írtuk, Esztergom külterületén robbantás történt szerdán este, amelyben a Terrorelhárítási Központ (TEK) egyik munkatársa életét vesztette, és többen megsérültek. Egy helybeli agresszív és a rendőrök által már körözött férfi délutántól fogva fenyegetőzött és kiabált, így kihívták hozzá a rendőröket, nem sokkal később pedig a Terrorelhárítás emberei is a helyszínre siettek. Ekkor még senki nem sejtette, hogy J. László már előre csapdát készített: fellocsolta benzinnel a házat, ahova gázpalackokat is bekészített. A kemma.hu értesülései szerint a robbantó is meghalt a detonációban.

Heves vármegyében is fenyegették már a rendőröket

Közúti ellenőrzésnek indult az intézkedés tavaly októberben Tarnazsadányban, a Dózsa György úton, ám egy 20 éves helyi férfi, ifj. N. István úgy döntött, nem áll meg a rendőri jelzésre. Továbbhajtott, és bemenekült egy közeli családi házba. Az intézkedő főtörzszászlós gyalog utána szaladt, a ház előtt a fiatalember apja állta útját, de nem tudta megakadályozni az intézkedés folytatását. Az ifjabbik férfi a házból menekülés közben ellökte a zsarut, aki járőrtársával együtt testi kényszert alkalmazott vele szemben, és megbilincselték. A történet ezzel véget is ért volna, de a helyszínen megjelent 30-40 feldühödött környékbeli, akik szidalmazták az intézkedő zsarukat, sőt megöléssel fenyegették őket. Ennek ellenére sikeresen előállították ifj. N. Istvánt. A hivatalos személy elleni erőszak miatt az illetékes ügyészség jár el.

Egy másik esetben az Egri Járási Ügyészség vádiratában foglaltak szerint a terhelt hozzátartozója  2020 decemberében hívott rendőröket. A vádlott az intézkedés során végig agresszív magatartást tanúsított. Már az intézkedés megkezdését megelőzően, bent a lakásban hangosan kiabált, trágár szavakkal illette az intézkedő rendőröket, veréssel fenyegette őket. P. L. azonban ennyivel nem érte be – derül ki a váddokumentumból. Az udvaron támadólag lépett fel a rendőrökkel szemben, kezébe vett egy fejszét, és azt csak többszöri felszólításra után tette le. A terhelt ezt követően bement az ingatlanba, annak a bejárati ajtaját pedig magára zárta. A történet úgy bonyolódott tovább, hogy a vádlott az ingatlant többszöri felszólításra sem nyitotta ki, majd magához vett egy megközelítően 15 centiméter pengehosszúságú kést, amivel hadonászott, illetve szúró mozdulatokat tett.

Miután az intézkedő rendőrök bejutottak az ingatlanba a vádlott ütésre emelte a kezeit, majd jobb, aztán a bal – ökölbe szorított – kezével megpróbálta megütni az egyik rendőrt, aki elhajolt az ütések elől. Az intézkedő rendőrök ezt követően vádlottat megbilincselték, ennek során P. folyamatosan ellenállt.

Március 28-án reggel rendőrök jelentek meg egy 20 éves füzesabonyi férfi otthonában, aki körözés alatt állt a meg nem fizetett szabálysértési bírságai miatt, emellett ismételt tanúkénti idézésekre sem jelent meg a hatóságok előtt. Az egyenruhások kiérkezését követően magához vette a nyílpuskáját, majd azzal fenyegetőzött.

Volt olyan eset, amikor nem Heves vármegyei rendőröket fenyegettek meg, de Heves vármegyei volt a fenyegető. Egy Heves vármegyei férfi 2022 novemberében a kezében tartott baltával – azt kiabálva, hogy megöli őket – megfenyegette a vele szemben intézkedő rendőröket. Tette ezt, miután egy másik állam magyarországi nagykövetségének budapesti épületét vésővel és baltával megrongálta. Az intézkedő rendőrök könnyfakasztó gázzal fújták le a férfit, majd testi kényszert alkalmazva megtörték az ellenállását. Az illető férfi a rendőrök fenyegetésével továbbra sem hagyott fel, és több fenyegető üzenetet küldött elektronikus úton az egyik rendőrkapitányság rendőreinek. A férfi a lakóhelyén megjelenő rendőröket nyomban az intézkedés megkezdésekor a kezében lévő kalapáccsal fenyegetni kezdte, majd a kalapácsot nagy erővel közéjük dobta. Mivel a bűnüldözőknek sikerült kitérniük a feléjük repülő kalapács útjából, a támadás során személyi sérülés nem történt.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában