Zajos motorok

2023.09.18. 14:00

Mérik a motorosok zaját is a rendőrök, kiemelten figyelik a veszélyes mátrai utakat

A Heves Vármegyei Rendőr-főkapitányság a motorkerékpárosokat érintő balesetek megnövekedett száma miatt minden évben kiemelt ellenőrzéseket tart a 24. számú főút hegyvidéki szakaszain.

Molnár Helga

Több sajtóorgánumban azt olvashattuk, hogy a Mátrában hangos motorokat az utóbbi időben többször ellenőrzik a rendőrök, esetleg büntetik. Ezzel kapcsolatban kértünk tájékoztatást a Heves Vármegyei Rendőr-főkapitányságtól, milyen sűrűséggel ellenőriznek a rendőrök a Mátrában motorosokat, van-e most valamiféle akció, van-e decibelmérés?

Szabó Boglárka, vármegyei sajtóreferens azt közölte, a  Heves Vármegyei Rendőr-főkapitányság (Heves VRMK) a motorkerékpárosokat érintő balesetek megnövekedett száma miatt minden évben – különös tekintettel az áprilistól szeptemberig tartó időszakra – kiemelt ellenőrzéseket tart a 24. számú főút hegyvidéki szakaszain. Ezekre jellemzően a hétvégi időszakban kerül sor, végrehajtásukhoz rendszerint sebességmérő eszközt és drónt is igénybe vesznek a kollégák.
– A célzott, motorkerékpárosok közlekedésére irányuló közúti ellenőrzésekbe visszatérően bevonják a Heves Vármegyei Kormányhivatal közlekedési hatóságának szakembereit, akik a zajkibocsátás mérésére alkalmas műszerekkel rendelkeznek, és jogsértés esetén lefolytatják a szükséges eljárást – tette hozzá.

Mint írta, a rendőrség a 24. számú főút forgalmi és baleseti helyzetét folyamatosan értékeli és elemzi. A baleseti veszélyeztetettség miatt a nyári időszakban minden hétvégi napon célzott közúti ellenőrzéseket tartanak, kiemelten a baleseteket előidéző jogsértésekre fókuszálva. 
– A 24. számú főút legveszélyesebb szakaszain kezdeményezésünkre 40 és 60 kilométer/óra sebességkorlátozásokat vezettek be – emelte ki.

Nagy hangsúlyt helyez a rendőrség a prevencióra is. Mátraházán egy a motorosok által sűrűn látogatott parkolóban LED falon keresztül balesetmegelőzési témájú filmeket vetítenek, valamint a rendőrség hivatalos, a és Heves VMRFK prevenciós Facebook és Tik Tok felületén is rendszeresen oszt meg a motoros közlekedéssel kapcsolatban megelőzési videókat. 
– Általánosságban elmondható, hogy a rendőrség saját eszközeivel is végez zajszintmérést közúti ellenőrzéskor. Jogsértés gyanúja esetén a jármű ismételt műszaki vizsgára berendelésére intézkedik. A közlekedési hatósággal közösen végrehajtott ellenőrzés során mobil mérőállomás igénybevételével történik a járművek kiszűrése – tette hozzá.

Közismert, a motorosok közkedvelt útvonala a Mátra és Bükk szakaszai. Amint elkezd melegedni az idő, a motorosok is el kezdenek visszatérni a közutakra. Ezért tavasztól egészen ősz végéig ajánlott fokozott figyelemmel járni a hegyi utakat, nem csak az autósoknak, hanem a motorosoknak is. Egyedül a Mátrában több motorbaleset történik, mint az országos átlag, valamint több esetben felelősek a motorosok a baleset okát tekintve. 

Tavaly megírtuk, hogy az előző évben több, mint harminc motoros baleset történt Hevesben. Ez a szám azóta sajnálatos módon tovább nőtt. Történt baleset Parádsasvárnál, ahol három motoros ütközött össze, sáv elhagyás miatt egy motoros kettő másikkal ütközött össze. Tavasszal halálos baleset volt Gyöngyöshalásznál, ahol nagy sebesség miatt egy motoros nem tudott megállni,  és előzés közben egy kamion hátuljába csapódott. Sirok és Egerbakta között egy motoros csúszott árokba. Vadkiugrás miatt pedig Mátraháza környékén ketten sérültek meg

A balesetek elkerülése érdekében elengedhetetlen a fokozott figyelem, a megfelelő felszerelés és a rutin-, illetve tapasztalatszerzés. Olyan utakon, ahol nem vagyunk ismerősek, előzetes bejárás előtt sosem szabad "ész nélkül" elindulni. A sebesség rossz megválasztása és az útviszonyok helytelen megítélése okozza sok esetben a baleseteket a rendőrség szerint. 

(Főoldali képünk illusztráció, forrás: Shutterstock)

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában