Együttműködés

2023.09.04. 12:47

Rendőrrel kezdték a napot az egri gyakorlóiskolában

Hétfőn a tanévkezdésre tekintettel ellátogatott az intézményekbe az iskola rendőre. Közel száz gyermeknek tartott „eligazítást”.

Szabadi Martina Laura

Lázár Levente rendőr főhadnagy, az iskola rendőre program keretében az egri gyakorlóiskolában

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Hétfőn közel száz gyermek kezdte a napot az iskola rendőrével Egerben az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Gyakorló Általános Iskolájának Barkóczy utcai és Bartók téri épületében. A legkisebbeknek Lázár Levente rendőr főhadnagy, a Heves Vármegyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense „tartott eligazítást”, ugyanis az idei tanévben is folytatódik Az iskola rendőre program, amelynek célja a kisiskolások biztonságos, balesetmentes közlekedésének, szabálykövető magatartásának elősegítése, közlekedési ismereteik bővítése, a gyermekek biztonságát veszélyeztető tényezők feltárása, megszüntetése. A gyerekeket hasznos ajándékokkal is meglepte a rendőrség.

Felhívták a gyermekek figyelmét a rájuk leselkedő veszélyekre Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

A helyi rendőrségek a tanév megkezdése előtt valamennyi frekventált helyen lévő oktatási intézmény közvetlen környezetének közbiztonsági, közlekedési és bűnügyi helyzetét áttekintették és elemezték. Mint ahogy arról már beszámoltunk, szeptemberben – a napi oktatás kezdetének és befejezésének időszakában – a rendőrség illetve a polgárőrség azon általános iskolák környékén, ahol ez közlekedésbiztonsági szempontból indokolt, kiemelt rendőri jelenlétet biztosít.

- A rendőrség évtizedek óta kiemelt feladatának tekinti a gyermekek védelmét. Szeptemberben az iskoláskorú gyermekek veszélyeztetettsége magasabb az átlagnál. A nyári vakáció után egyszerre, tömegesen jelennek meg a mindennapok közlekedésében, még él bennük a nyári, felszabadult állapot, ez csökkentheti az életkoruknál fogva egyébként is alacsony szintű veszélyérzetüket. Ezért szükséges, hogy a járművezetők felkészüljenek az elmúlt hónapoktól jelentősen eltérő szeptemberi közúti forgalomra, az őszi időszakkal járó speciális kockázatokra. A rendőrség több évtizedes tapasztalattal rendelkezik az iskolai bűnmegelőzési oktatás területén. A DADA program az általános iskolákban, az ELLEN-SZER a középiskolákban van jelen, a bűnmegelőzési tanácsadók állandó jelleggel tevékenykednek a középiskolákban. Az iskolai programok összes területén kiemelt hangsúlyt kap a prevenciós tevékenység – közölte Országos Rendőr- Főkapitányság Kommunikációs Szolgálata.

Ajándékot is kaptak a gyerekek
Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

A tanév során az iskolarendőr rendszeres kapcsolatot tart a tanintézmény vezetőségével, a diákokkal. Meghívás esetén jelen lesz a jelentősebb rendezvényeken  azaz akár a tanévnyitón, tanévzárón, fogadóórán, vagy szülői értekezleten. Az iskolarendőr nevét, elérhetőségét a programban résztvevő iskolákban plakáton teszik közzé. Ebben  a tanévben közel 2900 oktatási intézményben teljesít majd szolgálatot, több mint 2 ezer iskolarendőr.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában