Vigyázzunk!

2023.12.12. 11:25

Lángra lobbanhat az adventi koszorú Hevesben is, legyünk óvatosak

Az adventi sürgés-forgásban elég egy kis hanyagság, és máris megtörténhet a baj, s a családunk helyett könnyen a tűzoltókkal tölthetjük az ünnep egy részét. Azért, hogy ezt elkerülhessük, a vármegyei katasztrófavédelem szóvivője, Nagy Csaba tűzoltó százados osztott meg néhány jó tanácsot portálunkkal.

Fekete-Vadászi Erika

Mielőtt rátérnénk, miket érdemes szem előtt tartanunk, és hogy miket tartsunk be annak érdekében, hogy ne a tűzoltókkal töltsük az advent egy részét, lássuk, az elmúlt évben hány lakástűz volt ebben az időszakban. 

A statisztikákat elemezve megállapítható, hogy vármegyénkben volt olyan nap, amikor több lakástűz is keletkezett egy napon. Tavaly decemberben Heves vármegyében 39 otthonban keletkezett tűz, 12 esetben elhanyagolt, nem karbantartott kéményekben csaptak fel a lángok. 2022 december elején egy gyöngyösi társasház egyik lakása gyulladt ki egy gyertya miatt. A város hivatásos tűzoltói fékezték meg a lángokat, a tűz a tűzoltók beavatkozásának köszönhetően a többi lakásra nem terjedt át, azonban a tűzzel érintett otthon lakhatatlanná vált. Az ilyen esetek kockázatát növeli, hogy az adventi koszorún gyertyákat gyújtunk, s emiatt sajnos minden évben keletkezik tűz, derült ki Nagy Csaba szavaiból. 

Kellő odafigyeléssel megakadályozhatjuk, hogy az adventi gyertya helyett már is lángra lobbanjon az otthonunkban.

– A házilag készített adventi koszorúnál már az alapanyagok kiválasztásakor célszerű odafigyelni. Fontos, hogy a gyertyákat egy, a gyertyánál szélesebb fém alátétre, gyertyatüskére tegyük. Kerüljük a fa, műanyag vagy papír alátéteket, mert ezek éghetők. Ha a koszorúra textil, fa vagy műanyag díszeket helyezünk, azokat azokat tegyük a gyertyáktól távolabb. Az égő gyertyákat soha ne hagyjuk felügyelet nélkül. Biztonságos alternatíva lehet az elemes LED-gyertyák használata. Ezek nem melegszenek fel, és nem jelentenek tűzveszélyt, viszont ugyanúgy biztosítják az ünnepi hangulatot. Fontos továbbá, hogy a koszorút célszerű tűzálló tálra tenni úgy, hogy semmilyen éghető anyag ne legyen a közelében. Semmiképp ne kerüljön az ablakba, ahol meggyújthatja a függönyt. Érdemes olyan helyre tenni, ahol a gyermekek és háziállatok sem férnek hozzá – mondta el portálunknak Nagy Csaba. 

A fenyőfák is könnyen lángra kaphatnak. 

Sem az igazi, sem a műfenyőt ne díszítsük gyertyákkal, csillagszórókkal. A fenyő könnyen meggyulladhat, különösen, ha kiszáradt, ezért karácsonyfát a fűtőeszköztől legalább másfél méterre helyezzük el, hívta fel a figyelmet a szóvivő. 

Fontos továbbá, hogy csak megbízható helyről vásároljunk fényfüzéreket. A rossz minőségű eszköz nem csak az áramütés, hanem a tűz kialakulásának lehetőségét is magában hordozza. Ha a korábbi években megvásároltat vesszük elő, használat előtt mindig ellenőrizzük annak sértetlenségét. Ha a vezeték, vagy a hosszabbító megtört, eldeformálódott, esetleg megolvadt, akkor ne használjuk tovább. Éjszakára, vagy ha elmegyünk otthonról, akkor mindig húzzuk ki a fényfüzért a konnektorból, hiszen nem zárható ki a zárlat veszélyét sem. 

Az ünnepi időszakra jellemző még, hogy ilyenkor az emberek többet sürögnek-forognak a konyhában. Készül az ünnepi menü, közben csomagolják az ajándékokat, nagytakarítanak. Ebben a nagy sürgés-forgásban elég egy kis figyelmetlenség, egy tűzhelyen felejtett, olajjal teli serpenyő, és máris megtörténhet a baj.

– Fontos, ha a zsír vagy olaj meggyullad, azt soha ne oltsuk vízzel. Helyette tegyünk rá fedőt, és kapcsoljuk le a tűzhelyet. Mobiltelefon, ébresztőóra jellemzően minden háztartásban van, ha beteszünk valamit a sütőbe, vagy épp főzünk, akkor állítsunk be emlékeztetőként egy jelzést valamelyik eszközünkön, így biztosan nem feledkezünk meg a készülő finomságról – jegyezte meg Nagy Csaba. 

Mindezek mellett is van még valami, amivel megelőzhetjük a nagyobb bajt. A lakástüzeknél az egyik legnagyobb veszélyt a keletkező füst belégzése jelenti, ezért a sérülések és a tragikus tűzesetek megelőzése érdekében javasolt otthonunkban füstérzékelőt elhelyezni.

– A szoba közepén a plafonra szerelve a tűz keletkezésének legelején jelez, amikor még van idő kimenekülni, és értesíteni a tűzoltókat. Egy jó minőségű füstérzékelő telepítésével lehetséges tragédiákat, nagy kiterjedésű lakástüzeket előzhetünk meg – zárta jó tanácsait a tűzoltó százados. 

(Főoldali képünk illusztráció, forrás Shutterstock)

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában