Bűncselekmény

2023.12.22. 17:30

Még az ágyban fekvő beteg ember ebédjét is elvette a rabló Eger környékén

Az útonállás jellegű bűncselekmény a klasszikus rablás, amikor valaki utcán rátámad másra, s erőszakkal elveszi az értékeit. Akadtak azonban ennél visszataszítóbb esetek is vármegyénkben. A rablás minősített esete az elkövető súlyos büntetésével jár.

Dr. Szalay Zoltán

A deliktumnak azonban van ennél még visszataszítóbb változata is, ha az elkövető idős vagy egészségi állapota miatt szinte magatehetetlen ember házába tör be, s az ott lakót megkötözve, megverve zsákmányol holmikat. Ilyen bűntényeket elemzünk a következőkben.

A bűncselekmény elhárítására koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett rablás bűntettével vádolta meg az Egri Járási Ügyészség azt a nőt, aki idén nyáron egy 88 éves siroki férfinak ajánlotta fel a segítségét ház körüli munkák elvégzésére. Kifigyelte, milyen napirendet követ a ház tulajdonosa, majd októberben a lakásban értékek után kutatott, s magához vett 150 ezer forintot. Ám a sértett a vártnál előbb ért haza. Dulakodtak, végül az asszony a házigazda kezét hátra csavarta, a zsebéből további 150 ezer forintot emelt ki. Ezután elszaladt, de az idős ember segélykiáltását egy járókelő meghallotta, aki a gyanúsítottat a rendőrök megérkezéséig feltartotta.

A járásbíróság a vádhatóság feljegyzésében foglaltakkal egyezően mondta ki bűnösnek rablás bűntettében a nőt, akit hat év négy hónap szabadságvesztés-büntetéssel sújtott, s hét esztendőre eltiltotta a közügyek gyakorlásától. A döntés nem jogerős, mert az ügyész súlyosításért, a vádlott és védője felmentésért, illetve a szankció enyhítéséért fellebbezett.

A hatályos Büntető Törvénykönyv (Btk.) 365. szakasza rendelkezik a rablás deliktumáról. E szerint az valósítja meg, aki úgy vesz el mástól idegen dolgot annak eltulajdonítása végett, hogy az illetővel szemben erőszakot, illetve az élet vagy testi épség elleni közvetlen fenyegetést alkalmaz, valamint a megtámadottat öntudatlan vagy védekezésre képtelen állapotba helyezi. Alapesetben ez bűntett, amiért kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés a szankció.
A minősített esetei között sorolja fel a jogforrás azt, amikor bűncselekmény felismerésére vagy elhárítására idős koránál vagy fogyatékosságánál fogva korlátozottan képes személy sérelmére követik el. Ezért öttől tíz évig kerülhet rács mögé a tettes.

Dr. Lakatos Ádám védőügyvéd rablásról készült tanulmánya értelmében ez új minősítő körülményként szerepel a hatályos Btk.-ban. Mint írja, a jogalkotó ezzel is a szigorúbb büntetőjogi fellépés lehetőségét kívánta megteremteni az elszaporodó, az idősebb személyek ellen elkövetett, gyakran igen erőszakos támadásokkal szemben. A törvény nem határozza meg konkrét életkor alapján, hogy ki tekintendő „idős” személynek, ezt a gyakorlatnak kell kialakítania. A minősített eset megállapításához annak bizonyítására is szükség van, hogy a megtámadott idős vagy fogyatékkal élő személy emiatt a tulajdonsága miatt a bűntény kivédésére csak korlátozottan lehetett képes.
Sajnos, valóban gyakori, hogy magukat megvédeni nem vagy kevésbé képes szépkorúak (s nemegyszer fiatalabbak is) e vagyon elleni erőszakos bűntény áldozatai, ahogyan a Heves Vármegyei Főügyészség sajtószóvivői által ismertetett példák is mutatják.

Tavaly júniusban Egerben a Dobó és a Gárdonyi tér közötti átjáróban egy 81 éves idős hölgyet támadtak meg. Őt két fiatal hátulról fellökte, s elragadták a kézitáskáját, amiben a néni az okmányai mellett közel 150 ezer forintot tartott. Az elkövetők a táskát, a kiürített pénztárcát menekülés közben elhajították. A pénz nagyobb részéből röviddel később kábító hatású anyagot vettek maguknak.

Elfogásuk után a rendőrség a bűncselekmény elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett rablás bűntettével gyanúsította őket, kezdeményezte a letartóztatásukat, amit a bíróság el is rendelt.

Idén júniusban az Egri Járási Ügyészség vádat emelt egy 28 esztendős férfi ellen, aki a múlt év karácsonya előtt egy Eger környéki faluban betört egy koros emberhez, hogy lopjon. Az ágyban fekvő, rossz egészségi állapotú sértett a párnája alatt konzervdobozokat rejteget. A vádlott, hogy ezeket megszerezze, megverte áldozatát, s kirángatta a feje alól az önkormányzat segélyét tartalmazó, főzelékkonzervekkel megtöltött szatyrot. Az ezt követő napokban – egészen 2023 január végéig – a vádlott visszajárt a házba, és onnan alkalmanként elvitte a bűncselekmény elhárítására képtelen sértett meleg ebédjét, amelyet szociális ellátás keretében naponta szállítottak ki neki.
A vádhatóság rablás, kifosztás bűntettével, lopás bűntettével és vétségével vádolta meg a férfit, akivel szemben – beismerése esetén – halmazati főbüntetésül kilenc év fegyház kiszabására tett indítványt a járásbíróságra benyújtott vádiratában.

Idén júliusban a Hatvani Járási Ügyészség nyújtott be vádiratot a bíróságra egy középkorú férfi ellen, aki Csányban rabolta ki súlyosan beteg, mozgásában és beszédében is erősen korlátozott idős szomszédját. A vádlott 2019 végétől rendszeresen megjelent a sértett lakásán és tőle cigarettát, pénzt, élelmet kért. A házigazda megsajnálta őt, s kezdetben segített rajta. Ám 2022 nyarára a kéregetés zavarni kezdte, ezért vonakodott annak eleget tenni. Akkortól a vádlott erőszakossá vált, az ajtót benyomva többször behatolt a sértett lakásába, ahonnan értéktárgyakat, élelmiszereket vitt magával, amit áldozata képtelen volt megakadályozni. A dolgok elvétele során előfordult, hogy a terhelt bántalmazta is a korábban rajta segítőt.

Az erőszak törvényi értelmezése
A Btk. szerinti magyarázat úgy fogalmaz, hogy erőszak egy személy ellen irányuló fizikai erő kifejtése azért, hogy a tettes a megtámadott fizikai ellenállását megtörje. Rablásnál az erőszaknak lenyűgöző erejűnek, akaratot bénítónak kell lennie. Olyannak, ami nem teszi lehetővé a sértettnek, hogy választhasson az engedelmesség és az ellenállás között, arra kényszerül, hogy a dolog elvételét tűrje, azt azonnal átadja. Az idős emberek, gyermekkorúak esetében az erőszak viszonylag kisebb foka is kiválthatja a sértettben a lenyűgöző hatást.

(Főoldali képünk illusztráció, forrás: Shutterstock)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában