EGER

2018.06.22. 19:30

Másfél évtized nagy idő: végre megújulhat a gyógypark

Több mint 25 millió forintból szépülhet meg a Szent ­József forrás környezete – erről döntött a napokban a városképi és környezetvédelmi bizottság, s hamarosan a közgyűlés elé kerül a javaslat.

Molnár Helga

Nem szép látvány. Pedig a terület egykor a belváros egyik gyöngyszeme volt Fotó: Berán Dániel

Kétségtelen, hogy ráfér a felújítás az egri dr. ­Agyagási Dezső Gyógyparkra, hiszen a parkosítás, a vízi létesítmények és a kútháznak helyet adó ­gloriett 2003-ban készült el. Igaz, akkor még Szent József gyógyparkként adták át az Eger Ünnepe rendezvénysorozat megnyitójaként. Az eseményén – mint a Hírlap korabeli tudósításából kiderül – Sós István, az Egri Városszépítő Egyesület felidézte: a kupolás ivókút helyén volt valamikor az ­Erzsébet fürdő, s a szomszédságába jártak mosni az asszonyok.

Másfél évtized azonban nagy idő, ez látszik a területen is. A napokban a városképi és környezetvédelmi bizottság tárgyalt az esetleges felújításról. A javaslat egyebek között arra hívja fel a figyelmet, hogy a felújítás megkezdése nem halogatható, a város meghatározó helyén lévő park mostani látványa lehangoló, a belső közlekedés pedig ba­lesetveszélyes.

„A gloriett kivételével valamennyi burkolat felújítása szükséges”

A lépcsők szétfagytak, van, ahol balesetveszélyes a közlekedés

A dr. Agyagási Dezső gyógypark két legfontosabb eleme a Szent József forrás kútja a gloriettel, valamint a „vízdomb” a vízi játékkal. A kút környezete a megépítése óta eltelt másfél évtizedben jelentősen leromlott. A laikusok számára is látható, hogy a gloriett kivételével valamennyi burkolat felújítása, illetve cseréje, újjáépítése szükségessé vált. A kúthoz felvezető lépcsők néhol balesetveszélyesek, a gloriett körüli térburkolat is a felfagyások következtében szinte teljesen tönkrement, valamint a vízdomb lépcsői is szétfagytak.

A vízi játékot már tavaly lekapcsolták, a medencét leeresztették

A vízi játék medencéjének szigetelése is megsérült, a jelentős­ vízveszteség és az alépítmény megóvása ­miatt tavaly óta nem is üzemel a szökőkút, a medencéket is leürítették. A közlekedő utaknál a fugák kifagyása, kipergése miatt ugyancsak javításokra van szükség.

Ugyanígy ­rekonstrukcióra, illetve újjáépítésre szorulnak a park utcai lépcsői is. A bizottság elé került anyagban szerepel egyebek között az is, hogy a padok általánosságban jó állapotban vannak, kivéve a vízdombon lévőt. A terület részletes felmérése után kiderült az is, hogy a szemetesek javítása, helyreállítása is igencsak szükséges.

Nem szép látvány. Pedig a terület egykor a belváros egyik gyöngyszeme volt Fotó: Berán Dániel

Több mint huszonöt­millió forintot fordítanak a munkálatokra

– Ennek eredményeként, a keddi bizottsági ülésen az a döntési javaslat született, hogy a város idei költségvetéséből 25 millió 400 ezer forintot a használjunk fel a szükséges munkálatok elvégzésére – mondta Kovács Cs. Tamás ­önkormányzati képviselő, a városképi és környezetvédelmi bizottság elnöke.

A tanácsnok a Heol kérdésére elárulta: a tervezett beavatkozás több elemből áll, melyből a lépcsők helyreállítása, térburkolat javítása és cseréje, a vízi játék medencéinek szigetelése, a gépészeti szerelvények cseréje és javítása vált első körben esedékessé.

A park többi lépcsőjét is elbontanák, javítanák, majd újjáépítenék, azután a felfagyott térburkolatot cserélnék, a fugázásokat­ pedig javítanák. Utolsó lépcsőként az utcabútorokat állítanák helyre: kijavítanák, újrafestenék a padokat, s szükség szerint a szemeteseket is cserélnék.

Kovács Cs. Tamás szavai szerint ez utóbbi ­fennmaradó munkák elvégzésére a jövő esztendőben, a költségvetés készítésekor szeretnének lehetőséget biztosítani.

Vízzel gyógyított a főorvos úr

Kilencvenhat évvel ezelőtt, 1922. április 27-én született dr. Agyagási Dezső, a reumatológia és a fizikoterápia szakorvosa, akinek vezetésével 1964-ben megnyitotta kapuit Egerben az akkor még kísérleti reumaosztály. A szakember ötször szervezett Egerben balneológiai kongresszust. Cikkei, tanulmányai jelentek meg magyar szakfolyóiratokban, s közel 40 francia közleményt fordított és publikált. A nagytudású és lelkiismeretes főorvos bizonyította be, hogy az egri gyógyvíz olyan egyedülálló anyagot tartalmaz, amely valóban előmozdítja a betegek gyógyulását. A korabeli dokumentumok tanúsága szerint 856 betegnél végzett vizsgálatot, s igazolta, hogy 82,6 százalékuk jól gyógyult.

Munkásságát számos kitüntetéssel ismerték el. Egerben, a Török fürdő előtti területet 2007-ben nevezte el róla az egri közgyűlés.

 

Címkék#egér

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában