Heves megye

2018.11.05. 07:00

A legjobb védekezés idén is a vakcina az influenza ellen

Megérkeztek az influenza elleni­ oltóanyagok, amelyeket a háziorvosi praxisoknak szállítanak ki. Az emberi szervezet immunizálásához 10–14 napra van szükség.

Szabó Katalin

Az influenza ellen a legjobb védekezés a védőoltás. Ezért javasolt a mielőbbi beadatása, hogy a védettség minél előbb kialakulhasson.

Dr. Kristofori György háziorvos elmondta, a siroki praxis október 25-én 300 oltóanyagot kapott. A tapasztalat szerint az influenzaszezon általában az új évben érkezik, január végétől március végéig tart. Hozzátette, arra is volt már példa korábban, hogy már november végén, decemberben elérkezett ez az időszak.

– Már elkezdtük adni az oltóanyagokat­ – fogalmazott –, hiszen az immunitás kifejlődéséhez minimum két hétre van szükség. Az immunitás pedig a járvány végéig kitart.

A siroki praxisban már az oltóanyag kiszállítása előtt, szeptember végén, október elején többen vitték az oltási könyvüket a rendelőbe, hogy szeretnék magukat beoltatni.

– Ebben a körzetben az idős betegek keresték, várták az oltóanyagot, amely hatvan év felett térítésmentes, bárki megkaphatja betegségtől függetlenül. Hatvan év alatt azok jogosultak térítésmentes védőoltásra, akiknek például idült légzőszervi betegségük van, cukorbetegek, szív- és érrendszeri betegségben szenvednek, túlzottan elhízottak, vagy immunhiányosak – részletezte dr. Kristofori György. Hozzátette, célszerű az influenza ellenivel egybekötni a tüdőgyulladás elleni oltást, főként azoknak, akiknek idült tüdőbetegségük van, gyenge a légzőrendszerük, hajlamosak a tüdőgyulladásra.

Megyénkbe, a legtöbb háziorvoshoz már októberben megérkeztek az influenza elleni oltóanyagok Fotó: Shutterstock

 

Fontos tudni: akik nem jogosultak térítésmentesen a védőoltás beadatására, azoknak gyógyszertári forgalomban, orvosi rendelvényre érhető el az oltóanyag, kétezer forintért.

Az influenzafigyelő szolgálatban részt vevő megyei praxi­sokból származó adatok alapján készített becslés szerint október 8. és október 14. között tizenöten fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. A megbetegedéseket az Egri és a Füzesabonyi Járási Hivatal Népegészségügyi Osztályához jelentették. A Hatvani Járási Hivatal illetékességi területéről nem jeleztek megbetegedést – tájékoztatott a Heves Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya.

A 41. héten orvoshoz fordult betegek a 3–5, a 25–34, illetve a 35–59 évesek korosztályához tartoztak. Hevesben a 41. héten a százezer lakosra jutó, influenzaszerű tünetekkel orvoshoz forduló betegek aránya 4,9 százezrelék, ami úgynevezett járványküszöbérték (150 százezrelék) alatti, alacsony influenzaaktivitást mutat. Influenzaszerű megbetegedések halmozódásáról a 41. héten nem érkezett jelentés.

Az influenzaszezonban Heves megye területén a térítésmentes, három éven felüliek részére alkalmazható influenza elleni oltóanyag ­mennyisége 41 ezer adag 3FLUART, a 6–35 hónap közötti gyermekek védőoltásához 120 adag Vaxigrip Tetra áll rendelkezésre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában