HEVES MEGYE

2019.02.09. 15:30

Akár életveszélyesek is lehetnek a faágak

Megyeszerte ­megkezdődött a fagallyazás, melynek ­elvégzésekor lakossági ­igényeket, bejelentéseket is figyelembe­ vesznek az önkormányzatok.

Szabó Katalin

Az egri Zúgó utcában a napokban vágták le a lelógó ágakat Fotó: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Viharos időben előfordulhat, hogy a faágak leszakadnak, fákat csavar ki a szél, vagy a védőtávolságon belülre nőtt faágakat a villamos vezetékekhez csapja. Mindez áramszünethez, s üzemzavarhoz vezethet.

– Tavaly közel száz olyan esethez vonultak ki a megye tűzoltói, ahol megdőlt vagy kidőlt fák élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztettek – mondta a Heol kérdésére Nagy Csaba tű. főhadnagy, megyei katasztrófavédelmi szóvivő. – Ezeknek az eseteknek a tíz százaléka anyagi kárt is okozott, például autóra vagy családi házra dőlt a fa, megrongálta a tetőszerkezetet. Szerencsére nem sérült meg senki – fogalmazott.

Felhívta a figyelmet annak fontosságára, hogy a kerttulajdonosok ne telepítsenek olyan fát, amely kifejlett állapotában az elektromos vezetékekig érhet. Figyelni kell arra is, hogy a terület tulajdonosa köteles arra, hogy a biztonsági övezetben lévő fákat olyan állapotba hozza, hogy azok ne legyenek balesetveszélyesek.

– A megyeszékhelyen a Városgondozás Eger Kft. közszolgáltatási szerződés keretében látja el a gallyazás feladatát. E célra éves, esztendők óta hasonló nagyságrendű keretösszeg szerepel az önkormányzati költségvetésben – jelentette ki Zentai László, önkormányzati médiareferens. Hozzátette, a gallyazás részben az önkormányzati vállalat által észlelt helyeken, részben a polgármesteri hivatal iránymutatása alapján történik, s utóbbi jelzések között természetesen nagy arányt képviselnek a lakossági igények, bejelentések. A gallyazási munka egész évben folyamatos, ám természetesen a madarak fészkelési időszakára figyelnek, nem zavarják a szárnyasokat, amennyiben lehetséges.

Az egri Zúgó utcában a napokban vágták le a lelógó ágakat Fotó: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

– A fák gallyazását az ­egri önkormányzat által megküldött feladatkiadó lap alapján végezzük a megadott határidőig – tájékoztatta a Heolt Schläferné Farkas Bernadett, a Városgondozás Eger Kft. ügyvezetői asszisztense, kommunikációs vezetője. Kiemelte, potenciális vészhelyzet elhárítását, vihar, valamint egyéb káreseményt követően az adott fa gallyazását soron kívül elvégezi a társaság.

Bondor Györgyi, a ­gyöngyösi Városfejlesztési és Városüzemeltetési Igazgatóság településüzemeltetési ügyintézője kijelentette, megbízott partnerük, a ZÖFE Kft. végzi a fák gallyazását, ifjítását a városban.

– Folyamatosan figyeljük, hol van szükség a ­munkára. Ez az időszak azért fontos, mert ilyenkor még nem kezdődik el a vegetációs időszak, s ekkor még kevésbé sérülnek a fák. Amennyiben ki kell vágni a fákat, odafigyelünk arra, hogy pótoljuk azokat – fogalmazott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában