oktatás

2019.03.25. 14:08

Minden, amit az iskolaérettségről egy szülőnek tudnia kell

Néhány hét és elkezdődnek az iskolai beiratkozások. Sokszor szóba kerül ilyenkor az iskolaérettség kérdése, ezért utánajártunk, mitől függ, hogy elhagyhatja-e egy gyermek az óvodát.

Süli Kinga

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Berán Dániel

Az iskolakezdés minden család életében kiemelt esemény. Fontos, hogy valóban iskolaérett gyermek kezdje meg tanulmányait szeptemberben, mert ha ez nem így van, akkor számos kudarcélmény érheti – vezette fel a témát Bocsiné Percze Andrea. Az egri Kertvárosi Óvodák szakmai vezetője hozzátette, azonban az sem jó, ha iskolaérett gyermeket további egy évre az óvodában tartanak, mert az hátráltathatja a fejlődését.

Az óvodás gyermekek iskolaérettségéről az óvodavezető dönt. Képünk illusztráció
Fotó: Berán Dániel / Heves Megyei Hírlap

Bocsiné Percze Andrea elmondta, a testi, az értelmi, valamint a szociális fejlettség kiemelten fontos az iskola elkezdéséhez.

– Az iskolaérett fiatalt arányosan fejlett test, jó fizikai erőnlét jellemzi. A gyermeknek mind a mozgása, mind a finommozgása rendezett, koordinált kell hogy legyen, vagyis többek között jó az egyensúlyérzéke, ügyesen fogja a ceruzát, tud cipőt kötni. Az értelmi szintet tekintve a tartós figyelem elengedhetetlen az iskolába lépéshez, tehát legalább húsz percig tudjon a gyermek egy adott feladatra koncentrálni. Emellett fontos például, hogy elemi ismeretei legyenek önmagáról – tudja a nevét, lakcímét – és ne okozzon neki gondot megfelelő tempóval és hangsúllyal, folyamatosan és érthetően kommunikálni – részletezte a szakember. Hozzátette, a szociális fejlettséget tekintve a gyermeknek képesnek kell lennie a felnőttekkel és kortársaival eredményesen együttműködni, a közösség szabályaihoz igazodni. Rendelkeznie kell kellő önfegyelemmel, feladattudattal és felelősségérzettel, és fontos, hogy jó legyen a kudarctűrő képessége is. Ezenfelül elengedhetetlen, hogy képes legyen befolyásolni, szándékosan irányítani mozgását, viselkedését, és testi szükségleteit.

– A törvény szerint az óvodavezető dönt a tankötelezettség kezdetéről, ha a gyermek betölti a hatodik életévét. Ha úgy látja, hogy még óvodában kell maradnia, ám további egy év után még mindig nem találja iskolaérettnek a kicsit, akkor már a szakértői bizottság véleményét kell kérnie – ismertette Bocsiné ­Percze Andrea.

Aláhúzta, fontos azonban tudni, hogy az óvodavezető a döntése előtt minden esetben kikéri a gyermekkel közvetlenül foglalkozó óvodapedagógusok véleményét, hiszen ők látják a valós teljesítményét. Ha iskolaérettség tekintetében bizonytalan az óvoda, vagy nem egyezik a véleménye a szülőkével, akkor akár már hatéves korban kezdeményezhető iskolaérettségi vizsgálat.

A szakember az iskolaválasztással kapcsolatban azt tanácsolta, a döntésbe fontos bevonni a gyermeket is. Érdemes elmenni nyílt napokra, és olyan oktatót választani, aki illik a leendő kisiskolás személyiségéhez, habitusához.

Már online is lehet intézni az iskolai beiratkozást

Idén április 11-én és 12-én lehet beíratni a tanköteles korú gyermekeket az általános iskolákba – derül ki az Egri és a Hatvani Tankerületi Központ tájékoztatásából. A tanköteles korú gyermekeket a szülők kötelesek beíratni a fiatal lakóhelye, vagy ennek hiányában a tartózkodási helye szerint illetékes, kötelező felvételt biztosító, vagy a szülő által választott iskola első évfolyamára. Amennyiben a választott iskola elutasítja a gyermek felvételét, akkor a döntés jogerőre emelkedését követően a szülőnek öt napon belül a kötelező felvételt biztosító intézménybe kell íratnia a gyermekét.

Az első osztályba való beiratkozáskor be kell mutatni a gyermek nevére kiállított személyi és lakcímigazolványt, valamint az iskolába lépéshez szükséges fejlettség elérését tanúsító igazolást.

Idén áprilisban az általános iskolai beiratkozáshoz a szülők már választhatják az online ügyintézés lehetőségét is, amelynek során az adatokat az eugyintezes.e-kreta.hu weboldalon történő regisztráció után otthonról is kitölthetik. Az online jelentkezést követően az intézményben a beiratkozás napján már csak a szükséges igazolásokat és dokumentumokat kell bemutatni, ami sokkal gyorsabbá és kényelmesebbé teszi az adminisztrációt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában