Tápanyagpótlás

2019.03.17. 09:27

Tanácsok cserjéink, fáink védelméhez

Érdemes fokozott figyelmet fordítani a kerti talajok termőképességének fenntartására és lehetséges fokozására.

B. K.

Az olyan fákat, amelyek tavaly ősszel nem voltak elég tápanyaggal ellátva, úgy pótolhatjuk, hogy három-öt centiméter nagyságú lyukakat fúrunk a koronacsurgó körül, és megfelelő mennyiségű NPK műtrágyával töltjük meg. A jó komposztból készült talajtakaró is nagyszerű segítség a fák számára.

A cserjék és örökzöldek trágyázását már most érdemes elkezdeni. Az örökzöldeket, a tűlevelűeket, a széles levelű örökzöldeket, a rózsákat és lombhullató cserjéket és fákat megfelelő kevert műtrágyával kell táplálni. Ha száraz műtrágyát használunk és már nincs hó, akkor alaposan öntözzük meg a növényeket, mivel az örökzöldek, cserjék alatt nem igazán tudjuk beforgatni a talajba a tápanyagokat!

Nagy Szabolcs, portálunk kertészeti tanácsadója Fotó: H. M.

A növényeknek adjunk tápanyagot a már összeérett komposztból. Aki teheti, a tavaly felhalmozott házi komposztáló alsó rétegét márremekül hasznosíthatja a tavaszi kertben. Az érett komposztot terítsük szét a fák és bokrok tövéhez legalább két centi vastagon. Akinek nincs saját komposztja, a szakboltokban kapható komposztált szarvasmarhatrágyával is megfelelő szervestápanyag-pótlást érhet el. A gondoskodást busásan meghálálják növényeink.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában