Fegyverarzenál várta az érdeklődőket Pétervásárán

Hív a sereg, vár a mundér! – népszerűsítették nyílt napjukon a katonai pályát és a tartalékos szolgálatot az egyenruhások.

Szilvás István

Egy kis igazítás, s az előírásoknak megfelelően áll a mundér a diáklányon

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Szilvás István

Pöttöm legényke álldogált a honvédség életét bemutató paraván előtt, s tágra nyílt szemmel nézte az iskolásokat, akik lelkesen bújtak bele a terepszínű egyenruhába. Sóvárgását látva valaki sisakot nyomott a fejébe, mire a fiúcska fülig érő szájjal büszkélkedett vele. Közben a kamasz srácok derék baka módjára húzták ki magukat, s az ormótlan gázálarc alatt dörmögve cukkolták egymást. A lányok, akikben már sejlik az örök nő, úgy illegették magukat a tarka-barka mundérban, mintha divatbemutatón lennének.

Mindez azon a nyílt napon történt, amelyet a 60. Mike József Területvédelmi Zászlóalj és az 5. Katonai Igazgatási és Érdekvédelmi Iroda közösen szervezett a katonai hivatás és az önkéntes területvédelmi tartalékos szolgálat népszerűsítésére. A három nap alatt csaknem háromszáz diák, valamint különböző korú helybeli vett részt a változatos programú eseményen. Az érdeklődőket az általános tájékoztatón túl jelképes beöltözés, pályaválasztási tanácsadás, fegyverbemutató, alaki sorakozó várta. Külön érdekességnek számított a MIG 29-es vadászgép-szimulátor kabinja, amelyben néhány percre igazi pilótának érezhették magukat az élethű repülés élményére vágyók.

Egy kis igazítás, s az előírásoknak megfelelően áll a mundér a diáklányon
Fotó: Szilvás István / Heves Megyei Hírlap

A látottak nem véletlenül bűvölték el a kisdiákokat. Az 5. b. osztályos Bari Imre – mint mondta – egyébként is szeret harci témájú játékokkal szórakozni, itt aztán nemcsak nézegethette, hanem kézbe is vehette a fegyvereket és felszerelési tárgyakat. Osztálytársa, Radics Roland ugyancsak mindenre kíváncsi volt.

– Egyszer majd katona akarok lenni – árulta el a szándékát.

Arról, hogy ezt miként teheti, s hogy miért jó most egyenruhás szolgálatot vállalni, többek között Tietze Károly önkéntes területvédelmi tartalékos hadnagy adott tájékoztatást. A civilben turisztikai vállalkozó férfi annak idején Aszódon volt sorkatona, s jó emlékként maradt meg benne az ott töltött egy esztendő. Két évvel ezelőtt talált rá arra a lehetőségre, miszerint a napi munkája mellett önkéntes tartalékos szolgálatot vállalhat.

Mint Tietze Károly elmondta, olyan bajtársias közösségbe került, amelyben fenntartás nélkül számíthatnak egymásra. Az alapos kiképzés során pedig olyan ismeretekre is szert tett, amiket a hétköznapokban is hasznosítani tud. Így volt ez például egy nemrég történt motoros balesetnél, amelynek helyszínén a komoly elsősegélynyújtó tudása révén késedelem nélkül tette a dolgát.

– Alapjában véve békeszerető ember vagyok, nem háborúra készülök. Bármikor történhet azonban valamilyen természeti katasztrófa, esetleg ide is betörhet a koronavírus-járvány, amikor akár a bevetésünkre is szükség lehet – mondta a Pétervásárai járási század szakaszparancsnoka, aki megjegyezte: ez a legkevesebb, amit a környezetéért és a hazájáért megtehet.

Bár elsősorban a katonai pályára irányítás volt a cél, a nyílt napon részt vettek a helyi rendőrőrs munkatársai is. Kovács Tamás r. törzszászlós és Pécsi Zsófia r. őrmester a bűnmegelőző munkáról és a testület határvédelmi feladatairól beszélt a diákoknak. Külön is felhívták a figyelmüket a segélyhívó vonal fontosságára, valamint a fiatalokra leselkedő szenvedélybetegségek és a drogfogyasztás veszélyeire.

A nagy érdeklődéssel kísért bemutatón az AK 63F mintájú gépkarabély keltette fel legfőképpen Farkas Jákob figyelmét. A 7. b.-s fiú elárulta, hogy bár vonzzák a fegyverek, szakácsnak készül, egyelőre azonban nem gondol a gulyáságyúra.

– De soha nem lehet tudni – tette hozzá sejtelmesen.

Fontos szempont a kapcsolat a lakosság és katonaság közt

A Magyar Honvédség keretében három esztendeje, 2017-ben indult újra a tartalékos szervezet kialakítása. Ennek meghatározó része a lokális szinten szervezett önkéntes területvédelmi tartalékos rendszer – tájékoztatta a Heolt Vincze ­Zoltán százados, a 60. Mike József Területvédelmi Zászlóalj kiképző századának parancsnoka. Egyebek között elmondta, hogy a hét Heves megyei járásban egyenként 100-100 önkéntes tartalékos katonát kell kiállítani. Ők lesznek hivatottak arra, hogy kapcsolatot teremtsenek a lakosság és a kiképzett katonák között.

Emellett olyan védelmi képességgel rendelkeznek, amellyel a válsághelyzetekben jelentősen növelik a helyiek biztonságérzetét, segítik a mentési és helyreállítási munkálatokat. A pétervásáraihoz hasonló rendezvényeken a 18 és 65 év közötti, magyarországi lakcímmel, erkölcsi bizonyítvánnyal és minimum nyolc általános iskolai végzettséggel rendelkező egészséges nők és férfiak jelentkezését várják.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában