Koronavírus: minden keddi infó egy helyen

Szűkebb hazánkban is folyamatosan hozzák az intézkedéseket a koronavírus elleni védekezés jegyében. Minden lényeges keddi infó egy helyen. Cikkünk folyamatosan frissül!

Heol

Forrás: Shutterstock

Frissülő cikkünkben folyamatosan számolunk be arról, hogy az új koronavírus elleni védekezés kapcsán a veszélyhelyzet milyen hatással van Heves megyére. Minden keddi infó, bejelentés egy helyen! Ossza meg velünk, hogyan töltötte a hosszú hétvégét a megszigorított kijárási korlátozás idején! Írja meg tapasztalatait a [email protected] mailcímre!

Az összes megyei infót, hírt megtalálja >>>>>Térségi Dossziénkban<<<<


16:27 Húsvéti adomány a gyöngyösi kórház dolgozóinak

Húsvéti ajándékcsomagokkal köszönte meg a Bugát Pál Kórház dolgozóinak áldozatos munkáját a Lambda Systeme Kereskedelmi Kft. Magyarország, Gyöngyösi Kirendeltsége. – Tudjuk, hogy a kórház orvosai és ápolói a koronavírus járvány idején elkötelezetten és erőfeszítéseket nem kímélve dolgoznak a betegek gyógyításán, életük megmentésén. Tudjuk, hogy ez egy sokszor 24 órás szolgálat, amelyben alig van helye egy kis pihenésnek. Felajánlásunkkal szeretnénk hozzájárulni ahhoz, hogy az Önök Munkatársai is részesülhessenek egy kicsit a Húsvét élményéből, a húsvéti finomságokból – írta Kovács Zoltán, kirendeltségvezető az intézmény főigazgatójának címzett levelében.

15:41 E-receptet állítanak ki Mikófalván is

Változások történtek az orvosi rendelésben Mikófalván. A Bekölcével közös praxisban a bekölcei koronavírusos eset miatt ezentúl a recepteket nem személyesen kell felíratni a rendelőben, hanem az asszisztensnek kell telefonálni és elektronikus rendszerben rögzítik a gyógyszerigényléseket. A háziorvos ezen kívül a szokásos időben rendel a településeken, de továbbra is azt kérik, csak indokolt esetben forduljanak hozzá az emberek.

15:22 Online is segítenek a kismamáknak Hatvanban

Továbbra is ellátják a védőnői feladatokat, azonban a járvány terjedésének lassítása érdekében lehetőség van telefonos és online kapcsolattartásra is Hatvanban. A kötelező oltásokat megkapják a kisbabák. További részletek itt.

13:40 A fogászati ellátás a fertőzésveszély szempontjából kiemelt terület

A járvány miatt az egészségügy csak a halaszthatatlan beavatkozásokat, vizsgálatokat végzi el. E szabály érvényes a fogorvosokra is. Szünetel a szokásos társadalombiztosítás által támogatott fogászat és a magánellátás is – írja az idevonatkozó kormányrendelet. Ez ugyanis a fertőzésveszély szempontjából kiemelt területnek számít.

A kezelések során – például a víz- és levegőhűtéssel nagy fordulatszámon működő eszközök használatakor – mikroorganizmusokat tartalmazó aeroszol képződik, amely több órán keresztül a levegőben maradhat. Mindez nem csak az egészségügyi személyzetre lehet veszélyes, hanem a rendelőben megjelenő betegekre is. A sürgős eseteket azonban ellátják. Ide tartozik, ha valakinek fáj vagy kitörik a foga. Friss baleseti fogsérüléssel, tályoggal, szájüregi vérzéssel, vagy idegen test eltávolításával is fordulhatunk szakemberekhez, és az antibiotikumos ecsetelést is elvégzik. Halaszthatatlan beavatkozásnak számít a frissen tört állcsont nyugalomba helyezése, illetve az állkapocsficam helyretétele, vagy a felülfertőződött húzási seb ellátása.

Minden más jellegű beavatkozás hatóságilag tilos, ilyen például a fúrás a tömés miatt, csiszolás a pótlás elkészítése miatt illetve az ultrahangos fogkőeltávolítás. Fontos, hogy előzetesen telefonon értekezzünk az orvosunkkal. Bár nehéz távolról korrekt diagnózist felállítani, a szakemberek hangsúlyozzák: jelenleg feleslegesen vállalt kockázatot jelenthet, ha mindennemű bejelentés nélkül beállítunk a fogorvosi rendelőbe.

13:00 Elindult a Palackposta 2020 borpromóciós kampány

Elindult a Palackposta 2020, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) és az Agrármarketing Centrum közös borpromóciós kampánya, amely az online termelői borrendelést népszerűsíti – közölte a HNT. A borok értékesítéséhez új megközelítésre van szükség, mivel a kijárási korlátozás betartása mellett a fogyasztóknak is nehezebb biztonságosan hozzájutni a kívánt termékekhez. A bor esetében az online vásárlás mindeddig kevésbé volt elterjedt a fogyasztók körében, ezt kívánja ellensúlyozni a két szervezet.

A Nem kell kimenned! Borod a borászatból jön szlogennel futó kampánnyal törekszenek arra, hogy ösztönözzék a fogyasztókat arra, hogy közvetlenül a hazai termelőktől rendeljenek bort.

Az Egri borvidékről a Besenyei és az Egri Korona Borház, a Dula, a Juhász Testvérek, a Thummerer, a Tóth Ferenc és a Varsányi Pincészet, a Tóth és Tóth Debrői Borok, valamint a Petrény Winery, a Mátrairól pedig Babiczki László, a Bárdos és Fia Pincészet Bt., a Csernyik Pince, a Dominium Pincészet, a Dubicz Borászat és Szőlőbirtok, Kardos-Kiss Sándor Pincészete, a Kissattila Borászat, a Kovács és Lánya Borászat, a Maróti Pince illetve a Molnár és Fiai Pincészet különlegességei közül választhatnak a borkedvelők.

12:20 Szilvásváradon megértették az emberek, hogy ne menjenek a zsúfolt helyekre

Kísértetjárta helyre emlékeztetett Szilvásvárad a húsvéti hosszú hétvégén, mondta Szaniszló László, a település polgármestere. Megjegyezte, úgy tűnt, megértették az emberek, hogy most nem kell jönni, ez köszönhető az országos hírverésnek is, facebook posztjuk pedig félmilliós aktivitást ért el.

Lezártunk minden parkolót, amelyhez csatlakozott az erdészet is, ők pedig a Bükk felé irányuló forgalmat is megtiltották, természetesen ez alól kivételt képeztek a gyalogosok és a kerékpárosok. Kísérteties volt az üres főutcánk, bár szombaton volt nyüzsgés, de akkor főként a helyiek járták a boltokat. Péntektől hétfőig a rendőrség, a polgárőrség és a közterület felügyelet is aktív volt az utcákon – fejtette ki Szaniszló László.

Hozzátette, nem volt jellemző, hogy a vendégházakban turisták lettek volna, bár néhány helyre érkeztek emberek, ám ők sem dorbézolni jöttek, s nem is voltak kiránduló csapatok. A polgármester szerint a következő napokban kidolgozzák a következő hetekre szóló intézkedéseket, amennyiben ugyanis jó idő lesz, várható, hogy érkeznének turisták Szilvásváradra a hétvégéken, különösen a május elsejein. Másfél héttel ezelőtt egyébként a szokásos szombat helyett vasárnap volt nagy forgalom a községben. Várják, hogy lesz-e központi intézkedés, vagy helyi szinten kell szabályt alkotni a kijárásra, kimozdulásra.

– Az időjárási előrejelzésektől függ, mire kell készülnünk majd. Egyébként Bélapátfalván látszott, hogy a kirándulók más helyeket is fölfedeznek a Bükkben, nem pedig hozzánk, a völgybe jönnek. Sokan eddig kevésbé használt erdei utakat választottak a túrázáshoz, volt ilyenre példa Szilvásvárad közelében is – mondta Szaniszló László.

9:00 A kerecsendi polgárőrökre mindig lehet számítani

A kerecsendi polgárőrök rengeteget dolgoznak a megváltozott hétköznapokban. Nekik és nagyszerű elnöküknek, Nagy Ferencnek is köszönhető, hogy az önkormányzat által meghozott, új helyi szabályokhoz rugalmasan és gyorsan alkalmazkodott a csapat, és nagyon sokat segítenek a nehéz mindennapokban.

A Kerecsend Közbiztonságáért Polgárőr Egyesület tagjai kiemelt fontosságúnak érzik, hogy a járvány okozta nehézségek leküzdésében folyamatos segítséget nyújtsanak a a helyhatóságnak és a lakosságnak. A járőrszolgálat teljesítése mellett vállalták, hogy a rászoruló családok óvodás és iskoláskorú gyermekeinek minden nap meleg élelmet juttatnak el a polgárőr gépjárművel. Segítségükkel jutottak el az önkéntesek által varrott maszkok a kerecsendi családokhoz.

A kerecsendi polgárőrök most sem tétlenkednek Fotó: beküldött

A szervezet tavaly decemberben ünnepelte megalakulásának tizedik évfordulóját. Ezalatt az idő alatt sokat tettek a helyiek biztonságáért, s minden közösségi rendezvény lebonyolításában, szervezésében aktívan részt vettek. Munkájukat nagy tisztelet övezi a helyiek körében.

8:00 Gyöngyösin is az otthoni testmozgásra hívják fel a figyelmet

7:25 Otthoni testmozgásra buzdít az Eszterházy Károly Egyetem

7:10 Több új koronavírusos Heves megyében: 11-re nőtt a fertőzöttek száma

Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 1512 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 13 beteg, ezzel 122 főre emelkedett az elhunytak száma. 122 fő pedig már gyógyultan távozott a kórházból.

Heves megyében a kedd reggeli adatok szerint két fővel nőtt az igazolt koronavírus-fertőzöttek száma, így már 11 igazolt megbetegedés van szűkebb hazánkban. A szomszédos megyékben Nógrádban 19, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 45, Jász-Nagykun-Szolnok megyében pedig 15 igazolt fertőzöttről számoltak be.

Ajánlóképünk illusztráció. Fotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában