kutyafogathajtás

2020.05.11. 17:30

Akiknek a verseny az élet – kutyaszánon a Mátra útjain

Újra vendégeknek csaholnak a Mátrában Hering Tamás Európa-bajnok szánhúzó kutyái. A korlátozások ideje alatt sem tétlenkednek, hiszen ezek az állatok versenyzésre születtek, lételemük a mozgás.

Szabadi Martina Laura

Fotó: CZIMER TAMAS

– Már március 9-én abbahagytuk a vendégek fogadását, még jóval a kormány javaslata előtt, hiszen látható volt, hogyan alakulnak majd az események. Ez persze nem jelenti azt, hogy tétlenül töltöttük az elmúlt két hónapot. Munkakutyáink vannak, ha nem fáradtnak le, a környezetükön vezetik le a felesleges energiát – magyarázza Hering Tamás, a legeredményesebb hazai kutyafogathajtó versenyző: Európa-bajnok, 170 alkalommal állt a dobogón.

A Mátrafüreden élő kutyaszánhajtó 22 éve vett részt az első nemzetközi versenyén, és több mint tíz éve szerzett Európa-bajnoki címet. Most 45 kutyája van, közülük harminchat aktív, a többi „nyugdíjas”, de akad köztük hat kölyök és néhány fiatal tehetség is.

– Háromnaponta iktattunk be edzést a társammal, lemozogattuk őket, így a következő két napban nyugodtak voltak. Anyagilag megterhelő volt ez az időszak, hiszen minőségi élelem kell a teljesítményhez, ami bevétel híján jókora kiadás, de kibírtuk – mondja, s hozzáteszi, hogy hosszabb időszakra készültek, de jót tesz már mindenkinek az enyhítés.

– Úgy kell ezt elképzelni, hogy nekik az életük húzni. Jack, a 14 éves greyster vezérkutya például most szokja a „nyugdíjazást”, mivel egész életében ezt csinálta, valószínűleg ma is pompás teljesítményt nyújtana, de ez már szép kor. A legidősebb kutyánk pedig 18 éves. Persze csak fokozatosan lehet leszoktatni egy ilyen állatot, kezdetben nem igazán volt ínyére, hiszen ők a többi mellett futnak ilyenkor. Éppúgy, ahogy a fiatalok is, akik éppen beletanulnak a szánhúzásba. Annak ellenére, hogy hatalmas igényeik és erejük van, fegyelmezettek. Egy falkát alkotnak, és figyelnek a vezérre, vagyis rám. Csodálatos élmény velük dolgozni, s az utasok sem szoktak panaszkodni – részletezi a fogathajtó.

– Elsőként azokat értesítettük a nyitásról, akik már korábban feliratkoztak, de természetesen az új bejelentkezőket is fogadjuk már. A túra összességében két órát vesz igénybe, pihenőkkel. Mátrafüred központjából indulunk, majd rövid eligazítás után a pataknál várjuk őket befogott kutyákkal. Télen hagyományosan, nyáron viszont elektromos kocsik elé vannak fogva. Erre azért van szükség, mert a kocsi rásegítését használjuk a legdurvább meredek részeken, hiszen nyaranta túlmelegednének a kutyák, ez a legnagyobb veszély. Egy megálló van, itt a kutyák isznak, a festői tájban pedig a vendégeknek van lehetőségük fotózkodásra, persze csak addig, míg az állataink nem jelzik, hogy indulhatunk tovább – magyarázza Tamás. Mikor a fogatok elérik céljukat, az ebek megint isznak és jutalomfalatot kapnak, egy negyed csirke formájában, a vadászösztönt erősítendő. A túra végén a résztvevők ismerkedhetnek a sporttal, régi fotókon és videókon keresztül, hogy el tudják képzelni, hogyan is zajlottak az éles versenyek. Mint mondja, le lehet írni, milyen érzés kutyaszánon utazni, de egészen más átélni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában