Egri fiatal a hatósági karanténról: „Volt egy-két holtpont, de túllendültünk rajta”

Az országban 11 ezren vannak hatósági házi karanténban, de nem minden esetben fertőzött személy tartózkodik a zárt ajtók mögött, hiszen azok is kapnak hatósági feliratot, akik külföldről tértek haza.

Munkatársainktól

Forrás: MTI

Fotó: Varga György

Gergő egri lakos és egy külföldi út miatt került hatósági házi karanténba. Gépkocsival érkezett a határra, ahol megkapta a piros matricát, melyet hazaérve egyből az ajtóra kellett ragasztania.

– Már megérkezésem estéjén megjelentek a rendőrök, és leellenőrizték, hogy kint van-e az ajtón a kapott matrica és hogy otthon tartózkodom-e. Nyilván a munkájukat végzik, de nem esett jól este fél 12-kor a látogatásuk. Ezután mindig napközben, de különböző időpontokban jöttek ellenőrizni. Abszolút rendesek voltak, mindig megkérdezték van-e betegségre utaló tünetem. Gyakorlatilag egy-két percet vett igénybe az ellenőrzés, egy idő után már elég volt kiintegetni az ablakon, hogy otthon vagyok – részletezte Gergő, aki azt is elárulta, hogy bírta ki a karantént.

- A kéthetes bezártságot menyasszonyommal közösen töltöttük. A családjaink mindenben segítettek, minden másnap bevásároltak és az ajtónk előtt hagyták a csomagokat, így személyes kontaktus nem volt velük. A bezártságot jobban viseltük, mint gondoltuk, 1-2 nap volt a holtpont, de azon is túllendültünk. Nyaralásként fogtuk fel a dolgot, hogy van két hét szabadságunk, így könnyebb volt. Egy napi rutint próbáltunk követni, hogy mindig legyen mit csinálni. Gyakrabban főztünk a szokásosnál és a televíziót sem gyakran kapcsoltuk ki – számolt be mindennapjairól a fiatal.

Mikor újra kijöhettünk a lakásból, annyi volt a változás, hogy magunknak kellett bevásárolni és egy-két kisebb séta is belefér. De a karantén után se nagyon mozdulunk ki, nehogy megbetegedjünk – számolt be a részletekről az egri fiatalember, aki azt is elmondta, hogy a szomszédok se féltek tőlük, hiszen tudják, hogy külföldön dolgozik és valószínűleg emiatt került az ajtóra a piros cetli.

Volt olyan, aki önként vonult karanténba

Az egri Róbert még abban az időszakban érkezett a londoni reptérről Magyarországra, amikor még nem volt kötelező a karantén, illetve nem volt kijárási tilalom. Az viszont megdöbbentette, hogy a súlyos helyzet ellenére nem volt szigorú ellenőrzés a hazai repülőtéren.

– Bár senki nem kényszerített, nem voltak tüneteim, a szüleim és ismerőseim biztonsága érdekében önkéntes karanténba vonultam két hétre egy családi ingatlanunkba. Az étkezést úgy oldottam meg, hogy szüleim telepakolták előzetesen a hűtőt tartós élelmiszerrel. A későbbiekben pedig az ajtó elé helyezték azt – mesélte, hozzátéve, bár szomorú volt az apropó, élete egyik legjobb, legértékesebb időszaka volt, amely lehetőséget adott elmélyedésre és sok pihenésre, olvasásra.

Több település is közöl adatokat a karanténról

Számos településen elterjedt a gyakorlat a járvány ideje alatt, hogy a polgármesterek saját Facebook-oldalukon minden este összefoglalták a közösségben történteket, beszámoltak arról, hány önkéntes és hatóság által elrendelt személy van karanténban és mutatnak-e tüneteket.

Sirokban és Parádon is mindennap értesült a lakosság a fejleményekről, így megelőzve az álhíreket, a pánikkeltést. Sirokban Tuza Gábor polgármester legutóbbi bejegyzésében az áll, hogy továbbra sincs igazolt koronavírusos megbetegedés a községben.

– Március 4-én regisztrálták hazánkban az első fertőzöttet. Nálunk azóta megbetegedés nem történt, hatósági karanténosunk is csak hat volt, mellettük hárman önkéntesen vállalták. Mindannyiuknak köszönöm a kitartást. Kérem, továbbra is tartsák be az előírásokat, az ajánlásokat, ez az önök és mindannyiunk érdeke. A túl korai lazítás és esetleges türelmetlenség miatt ne dobjuk ki a több mint két hónapos fáradozásainkat – hívja fel a helyiek figyelmét.

Fotó: Varga György / MTI

Az elmúlt hónapokban Parádon is több karanténba vonultról számolt be Mudriczki József polgármester, mára azonban egyetlen ilyen eset sincs. Az érintettek kivétel nélkül betartották a szabályokat, és szerencsére mindannyian tünetmentesnek bizonyultak és jól vannak. A nyilvánosság, a napi szintű részletes tájékoztatás megnyugtatta a helyi polgárokat, s így meglapozatlan híresztelések sem kaptak szárnyra.

Az ajtón lévő piros matrica nem biztos, hogy fertőzött embert jelent

– A piros matricát a járványügyi megfigyelés alatt állók kapják – tájékoztatta portálunkat az Országos Rendőr Főkapitányság (ORFK) Kommunikációs Szolgálata. Azt is elmondták, hogy a hatósági házi karanténnak szigorú szabályai vannak, melyek megszegése bűncselekmény. A tömeges koronavírus-járvány megelőzéséhez az a legfontosabb, hogy ne fertőzzük meg egymást. Ezért azokat a magyar embereket, akik potenciálisan fertőzöttek, hatósági házi karanténra kötelezhetik. A hatóság ilyenkor elrendeli, hogy a potenciálisan fertőzött, de tünetmentes ember két hétig az otthonában köteles tartózkodni és vendéget sem fogadhat.

A bejárati ajtóra ilyenkor egy hatósági feliratot kell kiragasztani, amely arra figyelmeztet, hogy a lakásban olyan ember tartózkodik, aki járványügyi megfigyelés alatt van. A járványügyi megfigyelés alá vont illető köteles saját használati tárgyait, háztartási eszközöket és textíliát használni, azokat otthonában tisztítani és tárolni.

Szükséges egészségügyi ellátás esetén a kezelőorvossal vagy ügyeletes orvossal előzetesen kell egyeztetni. Légúti tünetek, azaz láz, köhögés, légszomj megjelenése esetén azonnal a háziorvost vagy ügyeletes orvost kell értesíteni és a tőle kapott utasításoknak megfelelően eljárni.

Érdeklődtünk, hogy hányan vannak hatósági házi karanténban Heves megyében, de az ORFK Kommunikációs Szolgálata csak országos statisztikával tud szolgálni, jelenleg az országban tizenegyezer-nyolcvannégy ember van karanténban.

 

Már személyes ellenőrzés sem kell

Folyamatosan nő azoknak a száma, akik a hatósági házi karanténban vállalják az elektronikus ellenőrzést. A leírás szerint egy szoftver segítségével a nagykorú állampolgárok mozgását, arcképét és egészségügyi adatait kapják meg a hatóságok. A telepítés önkéntes, de aki vállalja, annak fel kell raknia a programot a telefonjára. Az elmulasztás ugyanis szabálysértésnek minősül, illetve háromezer és háromszázezer forint közötti bírságot is vonhat maga után.

A rendőrség elektronikusan ellenőrzi a telepítés megtörténtét, ám a rendelet azt is rögzíti, hogy a helyadatok kinyerésével a személy magánéletét nem sérthetik meg, és nem zavarhatják indokolatlanul este tíz és reggel hat között. Ha a hatóságok szerint valaki nem tartja be a szabályokat, akkor ellenőrizhetik személyesen.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában