Kétszer is tesztelnek Gyöngyösön a Debreceni Egyetem munkatársai

A résztvevők nem csak arról kapnak tájékoztatást, hogy a vírussal fertőződtek-e.

Heol

Fotó: Czimer Tamas

Ahogyan arról beszámoltunk Heves megyében húsz településen végezte, illetve végzi el a Debreceni Egyetem azt a reprezentatív kutatást, amelynek célja, hogy pontos képet kapjanak a járvány kiterjedéséről és a koronavírussal fertőzöttek valós számáról.

A központi koronavírus-szűrés szerdán kezdődött Gyöngyösön. A város hivatalos honlapjának közlése szerint a városból a KSH által kiválasztott 65 lakó vesz részt.

- A személyek kiválasztása reprezentatív véletlen mintavételen alapul, mely lehetőséget ad arra, hogy korcsoportos és regionális bontásban is megismerjük hazánk népességének fertőzöttségét. A felvételben résztvevők a szűrővizsgálatot megelőzően egy kérdőívet is kitöltenek, így fontos információkhoz juthatunk többek között a kockázati tényezőkről. A mintában szereplő minden egyes résztvevő kulcsszerepet játszik a járvány elleni küzdelemben, mivel sok, hozzá hasonló embert képvisel. A felvételre kijelölt személyek közvetlen értesítést, felkérő levelet kaptak Ügyfélkapun, telefonos megkereséssel vagy postai úton – áll a gyongyos.hu-n.

Az összesen mintegy ötszáz település lakóit érintő reprezentatív kutatás célja, hogy pontos képet adjon a járvány kiterjedéséről és az új típusú koronavírussal fertőzöttek arányáról.

 

A szűrővizsgálatokat Gyöngyösön a Debreceni Orvostudományi Egyetem munkatársai végzik el. A tesztelésnek a Kolping Ház ad otthont, de az idős, vagy beteg embereket igény esetén otthonukban is felkeresik, és ott végzik el a vizsgálatot.

Gyöngyösön május 6-án és 13-án 8–14 között tesztelik a kiválasztott pácienseket – áll az önkormányzat tájékoztatójában.

Dr. Papp Csaba, a DE Klinikai Központ Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézet igazgatója elmondta: a résztvevők nem csak arról kapnak tájékoztatást, hogy a vírussal fertőződtek-e. A szűrés egyúttal egy általános egészségügyi állapotfelmérés is, melyből sok más betegség is kiderülhet.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában