Koronavírus: minden szerdai infó egy helyen

Szűkebb hazánkban is folyamatosan hozzák az intézkedéseket a koronavírus elleni védekezés jegyében. Minden lényeges szerdai infó egy helyen. Cikkünk folyamatosan frissül!

Heol

Budapest, 2020. április 21. A kormany.hu által közreadott képen koronavírussal fertõzött, lélegeztetõgépre kötött beteget lát el egy védõfelszerelést viselõ orvos az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben kialakított izolációs teremben 2020. április 21-én.

Forrás: MTI/kormany.hu

Fotó: Árvai Károly

Frissülő cikkünkben folyamatosan számolunk be arról, hogy az új koronavírus elleni védekezés kapcsán a veszélyhelyzet milyen hatással van Heves megyére. Minden szerdai infó, bejelentés egy helyen! Ossza meg velünk, hogyan tölti mindennapjait a veszélyhelyzet idején, illetve milyen tapasztalatai vannak az otthoni munkavégzéssel kapcsolatban! Írja meg tapasztalatait a [email protected] mailcímre!

14.40 „És a lelkünkkel mi lesz?” – a korlátozások és a járványhelyzet pszichológiai hatása

És a lelkünkkel mi lesz? címmel jelent meg Szűcs Viktória interjúja Nász Barbara viselkedéselemző, pszichológus jelölt egyetemi tanársegéddel az Eszterházy Károly Egyetem Hallgatói Önkormányzatának honlapján.

- A kialakult vírushelyzet okozta intézkedések mindenkire máshogyan hatottak lelkileg és mentálisan. Mindannyiunk élt meg emocionális szempontból tekintve szélsőségeket, hullámvölgyeket az utóbbi hetekben, hiszen nagyon sok új dologhoz kellett akarva akaratlanul alkalmazkodnunk – írja a szerző.

Az interjúban arra keresik a választ Nász Barbarával, hogy hogyan is hatott maga a vírushelyzet, és az ehhez kapcsolódóan meghozott rendelkezések az emberekre, illetve kimondottan az egyetemistákra.

Az interjút <<IDE>> kattintva érheti el.

14.05 Nőtt a születések száma a gyöngyösi kórházban

Az év első négy hónapjában a Bugát Pál Kórház szülészetén, 315 csecsemő jött világra, azaz hatvanöttel több, mint tavaly ilyenkor – tájékoztatott a kórház.

– A veszélyhelyzet kezdete óta 125 szülést vezettek le az osztály munkatársai. A járványhelyzet ellenére megmaradt a papás szülés lehetősége, és jelentős részük így zajlott le. Az apukák fegyelmezetten és együttműködően vették tudomásul a szabályok szigorodását és azt, hogy az aranyóra leteltével távozniuk kell az osztályról. A várandósok gondozása folyamatos maradt mindvégig, sőt a magánrendelések beszűkülése miatt érezhetően többen jelentkeztek – mondta dr. Szelva István osztályvezető főorvos.

13.00 Operatív Törzs: egységesen, egy emberként tudtuk féken tartani a járványt

Ahogyan arról kedden portálunk is beszámolt a május 1-jével indult reprezentatív kutatáson eddig elvégzett 8276 PCR-tesztből kettő lett pozitív. Ennek kapcsán azt kérdeztük az Operatív Törzs szerdai sajtótájékoztatóján, hogy szakmai véleményük szerint minek köszönhető, hogy a reprezentatív felmérés eddigi eredményei alapján ilyen alacsony ez a szám, s ezek alapján milyen végeredményre számít az Operatív Törzs.

Müller Cecília országos tisztifőorvos szerint az alacsony számok az idejekorán meghozott intézkedéseknek és a lakosság fegyelmezettségének köszönhető.

– Miután a kontaktusokat nagyon nagy mértékben elkerültük, abban a kritikus szakaszban, amikor a járvány a felfelé menő szakaszában volt, tehát napról-napra nagyobb számban regisztráltunk fertőzötteket, akkor betartották mindazon rendelkezéseket, amelyeket kértünk önöktől. Ez egy közös siker, egy közös érdem, és én büszke vagyok arra, hogy Magyarországon egységesen és egy emberként tudtuk ezt a járványt ily módon féken tartani, kontroll alatt tartani. Ez az eredmény egy közös eredmény – tájékoztatott Müller Cecília országos tisztifőorvos.

11.38 A Magyar Telekom átadta korszerű, optikai távközlési hálózatát az Egri járásban

Az Eger, Tarnaszentmária, Verpelét településeket érintő fejlesztés gigabites sebességű internetet, széles TV-csatorna választékot, többképernyős filmkölcsönzési lehetőséget, HD kép- és hangminőséget, valamint az interaktív tévézést teszi lehetővé mintegy 3900 háztartás és vállalkozás számára. A vállalat a szélessávú vezetékes fejlesztéshez 60,28 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert el az „Újgenerációs NGA és felhordó hálózatok fejlesztése” elnevezésű pályázat során a Széchenyi 2020 program keretében – tájékoztatta portálunkat a Magyar Telekom.

Az elmúlt évek intenzív hálózatfejlesztésének eredményeképpen a Telekom optikai és kábelhálózata ma már összesen több mint 1,9 millió gigabites sebességű elérést kínál, vagyis a magyarországi otthonok és vállalkozások több mint egyharmada számára már elérhető a gigabites sávszélesség – áll a társaság közleményében.

A Magyar Telekom azt írja, célja hosszabb távon, hogy az ország teljes területén mindenhol gigabites elérést tudjon biztosítani. Ezért a következő években nagy hangsúlyt fektet az optikai lefedettség további növelésére, fokozatosan kiváltva ezzel a rézhálózatokat.

11.00 A 90 éves Misi bácsit köszöntötte Pétervására polgármestere

A koronavírus járvány átrendezte az emberek életét az utóbbi hónapokban, ennek ellenére a Pétervására önkormányzata jelen körülmények között sem feledkezik meg idős lakóiról. Számon tartják a 90 évet betöltött szép korúak születésnapját is.

A születésnapos Misi bácsi köszöntése. / Fotó: beküldött

A kerek évforduló alkalmából a polgármester születésnapján felkereste Misi bácsit, akit csomaggal és a miniszterelnök által aláírt emléklappal köszöntött.

7.50 Újra indulnak vízi programok az Ökocentrum kikötőjéből május 13-tól

Az Ökocentrum honlapján és közösségi oldalán is beszámol arról, hogy május 13-tól a kishajós kirándulásokat és a GPS-es csónaktúrákat is újra elindítják. Ezzel egy időben megnyitják a 3. számú Tisza-tó gát felőli pénztárat/kaput is a látogatók előtt.

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=3173691959358532&id=151571411570617

 

7:15 Nem változott a betegek száma Heves megyében, 17 igazolt fertőzöttet tartanak nyilván

Heves megyében a szerda reggeli adatok szerint nem nőtt a fertőzöttek száma, 17 igazolt megbetegedést tartanak nyilván. A szomszédos megyék közül Nógrádban 25, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 64, Jász-Nagykun-Szolnok megyében pedig 23 igazolt fertőzöttről számoltak be.

7:00 3341 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt 5 idős krónikus beteg

Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 3341 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 5 idős krónikus beteg. Ezzel 430 főre emelkedett az elhunytak száma, 1102-en pedig már gyógyultan távoztak a kórházból. Az aktív fertőzöttek száma 1809 fő.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában