Így indultak újra a szűrővizsgálatok az egri kórházban

Június 1-től újraindultak a népegészségügyi szűrések. Ha kapott meghívót, vegye igénybe! Ha a megadott időpontra érkezik, nem kell sokat várakoznia. Mi legalábbis ezt tapasztaltuk Egerben.

Barta Katalin

Az ingyenes szűrővizsgálatok életeket menthetnek. Éljen a lehetőséggel! Fotók: illusztráció, Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Fotó: Huszar Mark

Június 1-jén újraindulnak a népegészségügyi célú szervezett szűrővizsgálatok – közölte a napokban az országos tiszti főorvos. Aki koronavírusos, az ugyan nem vehet részt ezen, de mindenki más, aki meghívót kap, menjen el a szűrésekre, erre biztatott Müller Cecília.

Úgy alakult, hogy jómagam március 17-re kaptam meghívót mammográfiás (emlőszűrés) vizsgálatra, azonban a koronavírus közbeszólt. Mire elindultam volna, bezártak a szakrendelések, így úgy hittem, idén már nem lesz több lehetőségem. Két hete aztán újabb levelet hozott a postás, benne új időpont. Június 2-án délután egy és két óra között esedékes a vizsgálat az egri Markhot Ferenc kórházban.

Mivel az elmúlt hetekben sokkoló képek jelentek meg a sajtóban a kórház előtt kígyózó sorokról, kissé kétkedve ballagok a megadott helyszínre a megadott időpontra. Az intézmény bejárata előtt ezúttal csupán néhány türelmes ember álldogál, maszkban. Néhány széket is kihelyeztek a várakozóknak. A belépést követően két hölgy fogad. Az egyik lázat mért, a másik a kötelező kézfertőtlenítésre hívja fel a figyelmem, majd útba igazít.

Utoljára februárban jártam a kórházban, akkor szinte minden folyosó tömve volt betegekkel. Most csak néhány beteg várakozik, akiket kontrollvizsgálatra rendeltek vissza. Az én folyosómon egy lélek sem tartózkodik rajtam kívül. A tajkártya és a meghívólevél azonosítása után kapok egy rövid kérdőívet, amelyen a személyes adataimat, elérhetőségemet kérik. Kitöltöm, s pár perc múlva már a vizsgálóban vagyok. Néhány percig tart a szűrés, ami nem fájdalmas, inkább egy kicsit kellemetlen.

Az ingyenes szűrővizsgálatok életeket menthetnek. Éljen a lehetőséggel! Fotók: illusztráció, Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Udvariasan közlik velem, hogy két héten belül meglesz az eredmény. Ha nem kapok értesítést, azt jelenti, semmi gond, ha valami rendellenességet találnak, értesítenek. Ez gyorsan ment – állapítom meg magamban, s megkönnyebbülök. Különösképpen azért, mert tudom, hogy hazánkban az emlőrák a nők egyik leggyakoribb rosszindulatú, daganatos betegsége és haláloka. A szűrésre egyébként kétévente, 45–65 év közötti hölgyeket hívnak be. Ebben a korosztályban bizonyított, hogy a rendszeres mammográfiás szűrővizsgálat csökkenti az emlőrák kockázatát. Az is bizonyos, hogy a betegség korai felismerésével kedvezőbbek a gyó­gyulási esélyek.

Június 1-től a fenti ingyenes szűrésen kívül megszólítják a 25–65 év közötti nőket is, akiknek ­háromévente méhnyakrákszűrést tanácsolnak, az 50–70 év közöttiek esetében pedig a vastagbélszűrés esedékes.

Nem árt tudni, hogy az utazás költségeit is visszaigényelhetik, ha másik településre kell utazniuk szűrővizsgálatra. A kapott igazolást és a megvásárolt tömegközlekedési jegyeket a kormányablakhoz benyújtva kaphatják vissza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában