A felnőttképzés a járvány alatt is zajlik Gyöngyösön

Januártól teljes ­mértékben átalakul a ­felnőttképzés rend­szere ­hazánkban. ­Fülöp Henrik, a ­megyénk több ­városában is ­te­vékenykedő IOSZIA ügyvezető ­igazgatója számolt be az ­intézményük hely­zetéről a járvány idején.

Szabadi Martina Laura

20201210 Eger fotó: Huszár Márk - HM - Heves Megyei Hírlap Műkörmös mestervizsga.

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Huszár Márk

– A munkavégzésünk folyamatos, természetesen a járványügyi veszélyhelyzet szabályainak szigorú betartása mellett – tudatta lapunkkal Fülöp Henrik, az IOSZIA Duális Szak­képzési és Felnőttképzési ­Intézmény Kft. ügyvezető igazgatója.

– A képzési helyszínekben intézményünk teljes struktúraváltást hajtott végre megyei és országos szinten. Új helyszínek léptek be, új ­szerződések jöttek létre – tette hozzá.

Mindez azért is fontos, mert az eddigi képzési helyeket a másfél méteres távolság biztosítására alkalmas, nagyobb termekre cserélték.

– Kiemelt figyelmet fordítunk a folyamatos kéz- és tárgyfertőtlenítésre, szellőztetésre, a maszk folyamatos viselésére – hangsúlyozta az ügyvezető.

Kiemelte, hogy munkatársaik fegyelmezett hozzáállása nélkül ez mit sem érne. Kollégáik egymást segítve, rugalmasan szervezik a munkába járást, a képzéseket. Megtudtuk, hogy a támogatott, vagyis a résztvevők számára ingyenes tanfolyamokra csökkent a jelentkezés a vírusos veszélyhelyzet hatására.

– Azonban az önköltséges képzésekre folyamatos és növekvő az érdeklődés, amely a január 1-től életbe lépő változás hatása. Sokak figyelmét keltették fel a céges kurzusok is – tette hozzá.

– Az OKJ-s szakmai vizsgáztatások zavartalanul folynak, természetesen a járványügyi egészségügyi szabályozások maradéktalan betartása mellett. Egy helyiségben egyszerre maximum tíz résztvevő tartózkodhat. A második hullám már az év végéhez közel kezdődött, így a felnőttképzés formája – mely tavasszal már a gyakorlatban jól működött – egyelőre nem változott. Kivéve az év végén bevezetett online oktatást – részletezte Fülöp Henrik.

Kitért arra is a szakember, hogy vizsgát a pandémia miatt nem kellett törölni. Az oktatóik tapasztalatai szerint a jelentkezők fegyelmezettek, betartják az előírásokat, és mindent megtesznek a fertőzés megelőzése és elkerülése érdekében.

Átalakul a szakmák palettája

– Jelenleg a legnépszerűbbek azok a szakmák, amelyek a törvényi szabályozások miatt januártól megszűnnek, vagy már nem lesznek oktathatóak iskolarendszeren kívül. Ilyen például a személy- és vagyonőr, illetve a kozmetikus, a ­villanyszerelő, a kőműves és a kézápoló, műkörömépítő – vázolta az ügyvezető.

A felnőttképzési törvény jövőre életbe lépő jogszabályi változásai sokakat érintenek a pályamódosításra készülők közül, ugyanis teljes mértékben átalakul a rendszer hazánkban.

A jelenleg még OKJ-s kurzusokon elsajátítható szakmák közel egyharmada megszűnik vagy beolvad másokba. A megmaradó szakképesítések a továbbiakban kizárólag a szakképzési centrumokban, iskolarendszerű formában lesznek oktathatók.

Ajánlóképünk illusztráció. Fotó: Heves Megyei Hírlap/Huszár Márk

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában