Kiderült: jelenleg 1249 aktív koronavírus-fertőzött van Heves megyében

Eddig 1935 dolgozót oltottak be az egri Markhot Ferenc Kórház oltópontján, ebből 808 az egri kórház munkatársa, a többi oltást pedig alapellátásban vagy más egészségügyi intézményben dolgozók kapták.

Heol

A járvány kezdete óta 9694 Heves megyében tartózkodó fertőzöttet regisztráltak. Jelenleg 1249 aktív koronavírus-fertőzött tartózkodik megyénkben – tájékoztatta a Heolt közleményében Nyitrai Zsolt, Eger és térsége országgyűlési képviselője. Mint megtudtuk: Egerben 230 fertőzött személy van. Eddig 1935 dolgozót oltottak be az egri Markhot Ferenc Kórház oltóponton, ebből 808 az egri kórház munkatársa, a többi oltást pedig alapellátásban vagy más egészségügyi intézményben dolgozók kapták. A szociális otthonokban 364 oltás történt.

A járványügyi intézkedések február 1-ig biztosan fennmaradnak, a kormány jövő hét szerdán dönthet a további intézkedésekről. A korlátozásokat abban az esetben lehet feloldani, ha már lehetőség lesz a tömeges oltásra, ezért most a legfontosabb feladat, hogy minél több vakcina érkezzen Magyarországra.

Nyitrai Zsolt kiemelte: a járványügyi szabályok változatlan betartása azért is különösen fontos, mert néhány fertőzött esetében már nálunk is azonosították a briteknél megjelent koronavírus-mutációt. A biztonságos, ingyenes és önkéntes koronavírus elleni védőoltásra a jelentkezés lehetősége folyamatos ITT. A védőoltásra eddig több mint 1,7 millió ember regisztrált.

Mint megtudtuk: az oltási tervnek megfelelően az egészségügyi dolgozók és az idősotthonok lakói után harmadik körben a 60 év felettiek, köztük a nyugdíjasok oltása következik. Közülük is először a 89 év felettiek kaphatják meg a vakcinát, akiket a háziorvosok vagy oltócsapatok fognak beoltani akár a saját otthonukban. Magyarország összesen 19,7 millió adag vakcinát kötött le öt gyártónál az Európai Unióban, de a brüsszeli beszerzés lassú, ezért Magyarország tárgyalt Kínával és Oroszországgal is. Az eddig érkezett Pfizer és Moderna vakcinák 165 ezer ember oltását teszi lehetővé. Eddig közel 135 ezer embert oltottak be, közülük 4030-an már megkapták a második dózist is. Jelentős előrelépés, hogy az AstraZeneca és Szputnyik V vakcina magyarországi engedélyezése is megtörtént. A tárgyalások eredményeként elmondható, hogy Magyarország három ütemben nagy mennyiségű, koronavírus elleni oltóanyagot vásárol Oroszországtól.

„A hatásos és biztonságos vakcina beszerzése emberéleteket ment, és felgyorsítja a normális élethez való visszatérést Magyarországon. A Szputnyik V oltóanyag egyre több országban járul hozzá a világjárvány elleni védekezéshez. Az engedélyezett vakcinák biztonságosak, amelyek közül választhat, aki regisztrált az oltásra. Amennyiben a választott vakcina nem áll rendelkezésre, akkor csak akkor kerül sor az oltásra, amikor a regisztráló által preferált oltóanyagból lesz készleten. Egerben a Markhot Ferenc Kórház és Rendelőintézet a kijelölt oltópont. A szezonális influenza elleni védőoltást továbbra is lehet kérni a háziorvosnál.” – emelte ki Nyitrai Zsolt.

A koronavírus-elleni védekezéssel és a gazdaságvédelemmel összefüggésben a következő döntések születtek:

 • A háziorvosok, mivel komoly szerepet vállaltak a járvány elleni küzdelemben béremelést kapnak.
 • Februárban megkapják a 13. havi nyugdíj első részletét az érintettek. Továbbá megmarad a gazdasági növekedéshez kötött nyugdíjprémium lehetősége is.
 • Legkésőbb 2022. január 1-től a 25 év alatti fiatalok teljes jövedelemadó-mentességet kapnak.
 • Álhír, hogy pünkösdig be lesznek zárva a szállodák. Ha kellő számban beoltatták magukat az emberek, akkor azok újra kinyithatnak.
 • A hazai turisztikai ágazat európai szinten is kiemelkedő támogatásban részesül, mely összességében meghaladja a 800 milliárd forintot, azaz 2 milliárd eurónál is több jut a szektornak. Továbbra sem kell a szolgáltatóknak turizmusfejlesztési hozzájárulást és idegenforgalmi adót fizetniük.
 • Június 30-ig változatlan formában meghosszabbításra került a hitelmoratórium.
 • A kormány idén is folytatja a gyorsított áfa-kiutalásokat. A cégek 75 nap helyett 30 nap alatt megkaphatják a visszajáró áfát, miközben a megbízható adózóknak minősített vállalkozások még ennél is hamarabb, 20 nap alatt hozzájuthatnak a pénzükhöz.
 • Január 1-től másfél millió államigazgatási ügy intézése vált ingyenessé.
 • Az idén 48,6 milliárd forinttal támogatják a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatását.
 • 2021-ben minden eddiginél több pénz jut a családok támogatására.
 • Megtudtuk azt is, az egri Markhot Ferenc Kórházban zavartalanul zajlik a járóbeteg-szakellátás. Változatlanul a kartonozón keresztül történő előzetes telefonos időpont egyeztetés szükséges a tömeg elkerülése, a felesleges várakozás megelőzése, valamint a szigorú betegfogadási rend fenntartása érdekében. A kartonozó elérhetőségei: Tel: 36/801-742, 36/801-743, 36/801-744.

  „Köszönet illeti a hősiesen helytálló egészségügyi dolgozókat, a szociális szektorban, a közigazgatásban dolgozókat, a rendőröket, a katonákat, a katasztrófavédőket, a polgárőröket, pedagógusokat, a polgármestereket és mindazokat, aki önkéntesként vagy felajánlással segítik a védekezést. Ha a szabályokat betartjuk és élünk az oltás lehetőségével, akkor együtt újra sikerülni fog!” – emelte ki Nyitrai Zsolt.

  Koronavírus Heves megyében

  A dosszié további cikkei
  Hírlevél feliratkozás
  Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

  Ezek is érdekelhetik

  Hírlevél feliratkozás
  Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

  Rovatunkból ajánljuk

  További hírek a témában