iparűzési adó

2021.02.22. 17:30

Feszültség az adófizetés körül: a munkaadók egyesülete nem ért egyet a gyöngyösi polgármesterrel

Az önkormányzat arra buzdítja a kis- és középvállalkozókat, ne éljenek az adócsökkentés lehetőségével. Ám úgy tűnik, hogy a gyöngyös környéki munkaadókat tömörítő szervezet nem támogatja ezt.

Szabadi Martina Laura

Forrás: Mátraaljai Munkaadók Egyesülete / Facebook

Fotó: Czímer Tamás

Beszámoltunk róla, hogy a gyöngyösi önkormányzat s Hiesz György polgármester arra kéri a helyi vállalkozásokat, hogy ne éljenek a helyi iparűzésiadó-mérséklés lehetőségével.

Erre a közel hetven helyi vállalkozást tömörítő Mátraaljai Munkaadók Egyesülete (MME) egy tagjainak írt levélben reagált, mely közösségi oldalukon is olvasható. Ebben az egyesület vezetősége komoly indokokat sorol fel arra, hogy miért nem javasolják a befizetést. Illetve azt, hogy az önkormányzatra bízzák az összeg felhasználását. Leszögezik, Gyöngyös működőképességének fenntartása közös érdek. Ezt adományokkal maguk is támogatták.

" data-width="500" data-show-text="true">

">Az MME Elnöksége az alábbi levelét Tagjai számára fogalmazta meg, azonban ez nagy nyilvánosság elé került, és Polgármester úr is reagált rá, ezért mindenki számára eredeti formájában elérhetővé tesszük.

Az egyesület szerint a polgármester és a városvezetés a kezdeményezéseiket elgáncsolta.

– Gyöngyös polgármestere azzal a kéréssel fordult minden helyi vállalkozáshoz, hogy lehetősége ellenére ne éljen az egyszázalékos iparűzési adó kedvezményével. Kérése az, hogy fizessük be ezt, és az adó többlet 50 százalékig rendelkezési jogot biztosít számunkra. Sajnos azt kell mondanunk, hogy az elmúlt évek tapasztalatai alapján nem javasoljuk ezt a megoldást. Minden, a vállalkozásoktól érkezett kezdeményezést elgáncsolt polgármesterünk és a mögötte dolgozó önkormányzat – fogalmaz levelében az MME.

– A félórás ingyenes parkolás a választási ígéretek ellenére nem valósult meg, az ipari park kerékpárútjának tervezése az iparűzési adó ide irányított 10 százalékából történhetett volna. Ennek kézzelfogható eredménye máig nincs. A vállalkozások oldaláról elfogadhatatlan, hogy néhány hete egyeztetés nélkül kívánt a város építményadó-emelést végrehajtani, amikor már a vállalkozások nehéz helyzetben voltak – írják.

Fotó: Czímer Tamás / Mátraaljai Munkaadók Egyesülete / Facebook

Szerintük az elmúlt években nem jutottak elég segítséghez. Kérésük ellenére nem kaptak áttekintést az irányított hipa tízszázalék felhasználásáról, hiányzik az átláthatóság. Az önkormányzat nem záloga a fejlődésnek, talpra állásnak, szögezik le.

– Városunk működőképességének fenntartása alapvető érdekünk és bizonyos mértékig felelősségünk. Ezért alternatív javaslatunk, hogy akinek módja, lehetősége van források felszabadítására, közvetlenül támogassa a város arra érdemes intézményeit, civil szervezeteit, kultúráját. Ennek koordinálásában szívesen szerepet vállal az MME elnöksége. Ezek a pénzek így nem válnak politikai csatározások eszközeivé, illetve professzionális vezetői kontroll alá kerülnek – fogalmaznak.

Az egyesületről legutóbb akkor adtunk hírt, mikor de­cemberben 1,5 millió forint adományt adott át a gyöngyösi Bugát Pál Kórháznak. Elnökük, Orbán Tamás az eseményen elmondta, hogy mindez a vállalkozók összefogásának eredménye.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában