városgondozás

2021.10.02. 20:00

Eger külterületére került a lenyesett zöldhulladék

A városgondozás logójával ellátott járműről pakoltak – vélhetően az önkormányzati cég munkatársai – zöldhulladékot a Baktai út mellett egy földút mentén a külterületre nemrégiben.

Sz. M. L.

Az eset idején kollégánk éppen arra járt, az elkészült fotók tanúsága szerint a városi cég logója látható a tehergépjármű oldalán. Fotósunk láttán sietve távozott a sofőr. Az óriási, száradó fűhalmok alapján ez már nem az első eset, s lapunk információi szerint emiatt már panaszkodtak a környéken telephellyel rendelkezők. Néhány esetben ugyanis az átjárást is ellehetetlenítette a lerakat. Természetesen minderről megkérdeztük a Városgondozás Eger Kft.-t is. Arról érdeklődtünk, hogy a területen hivatalos lerakóhely működik-e a földút mentén, illetve megkérdeztük, hogy a város mely részéről szállítják oda a zöldhulladékot és kinek az utasítására.

– A Városgondozás Eger Kft. az önkormányzattal történt egyeztetést követően a munkavégzése során képződött lágy- és fásszárú nyesedéket valóban a Baktai út mellett található önkormányzati tulajdonú területen tárolja átmenetileg. Teszi ezt abból a célból, hogy az említett alapanyagok megfelelő mennyiség összegyűjtése utáni kezeléssel, energetikai alapanyagként szolgálhassanak. Tehát a városgondozás nem hulladékot szállít a területre – tájékoztatta lapunkat az önkormányzati cég.

Erről az autóról pakolták le a levágott füvet Fotó: Berán Dániel / Heves Megyei Hírlap

Válaszuk szerint tehát a terület nem lerakó, ahová a közparkokról képződött fű- és fanyesedéket szállítják vezetői utasítás alapján.

– A Városgondozás Eger Kft. hulladékgazdálkodásában és tevékenységének végzése során kiemelten kezeli a szelektivitást és a hasznosítást. E területen is reméljük, hogy az elkülönülten gyűjtött zöldnyesedék megfelelő módon tud hasznosulni, nem pluszkiadást okozva az önkormányzat költségvetésének, hanem árbevételt remélve társaságunknak – tették hozzá. A fotókon egyébként leginkább levágott fű látható és némi levél. A válaszok nyomán arról is érdeklődtünk, hogy pontosan milyen kezeléssel és hogyan szolgál majd energetikai alapanyagként, illetve ki és hogyan használhatja majd fel. Ezekre a kérdésekre azonban nem kaptunk választ.

Ezek is érdekelhetik