Turizmus

2022.05.07. 14:00

Ma már a bátor digitális nomádok is útra kelhetnek

Utazni akár szólóban is lehet, nem ciki egyedül útra kelni. Még az sem kell hozzá, hogy az illető szingli legyen, hiszen a jól működő párkapcsolat, család mellett is szükség lehet az ilyen feltöltődésre.

Molnár Helga

Egy szóló utazás napjaiban tényleg azt csinálhatunk, amit csak akarunk 

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Az egyedülállók száma és aránya 1970-től folyamatosan emelkedett hazánkban. A számuk 2011-re megkétszereződött a negyven évvel korábbihoz képest. Később, 2016-ban egymillió 217 ezer egyedül élők számláltak. A háztartások harminc százalékát egyetlen ember lakja a Központi Statisztikai Hivatal szerint, többségük nő. Kérdés, ők hogyan töltik a szabadidejüket, nyarukat.

Juhász Ottília, a gyöngyösi Staféta Tours Kft. irodavezetője elmondta, ők többnyire családokat, párokat utaztatnak, ám előfordulnak a fiatalok és nyugdíjasok, akik társ nélkül kelnek útra, közülük a legtöbben hölgyek.

– A körutazásoknál az irodák felajánlják a társítás lehetőségét, vagyis az utazni vágyó egyedülállók mellé keresnek valakit, akivel az adott szobán osztozhatnak, így kiküszöbölhetik a súlyos egyágyas felárakat – részletezte. – A fiatal és jól keresők inkább vállalják a magasabb árat, de nem társulnak, mivel szeretnék megőrizni a privát szférájukat. Öt-tíz szingli pihenni vágyónk szokott lenni egy szezonban – mondta az irodavezető. 

Balogh Barbara, a noszvaji Nomád Hotel & Glamping tulajdonosa szerint náluk ez nagyon erős vonal.

– Nem nevezném őket magányosnak, vannak, akik párkapcsolatban, családban élnek, s csak ki akarnak szakadni a környezetükből egy kicsit. Friss levegőre, nyugalomra vágynak, szeretnének eltűnni a városból, le szeretnének lassulni – részletezte. 

Mint mondta, a szállásuk kifejezetten alkalmas minderre, minden szobájuk rendelkezésére áll az egyedül érkezőknek, akik el tudnak szeparálódni, de ha társaságra vágynak, bekapcsolódhatnak a közösségbe.

Hozzátette, megjelentek náluk az úgynevezett „digitális nomádok” is. Ők azok, akik egymaguk érkeznek, de közben dolgoznak.

Visszajelzéseik alapján elmondhatom, sokkal hamarabb végeznek napi munkájukkal, hiszen adott a lehetőség a teendőik után arra, hogy a természetben sétáljanak, pihenjenek. Mi ezt hotel-officenak hívjuk, és szívesen kiszolgáljuk az erre a célra érkezőket is – emelte ki. 

Szabó Alexandra, a parádi Erzsébet Park Hotel marketingese portálunk érdeklődésére elmondta, hozzájuk többnyire családok, párok érkeznek, de elvétve megfordulnak egyedülállók vagy együtt pihenő barátok, barátnők. Külön egyágyas szobájuk nincs, kétszemélyeset tud foglalni egy-egy szingli utazó. Mindez minimálisan kerül csak kisebb összegbe, mintha ketten jönnének. 

Egy fiatal egri hölgy, Bianka szerint mindenkinek csak ajánlható, hogy egyszer az életében utazzon el egyedül, mert teljesen újszerű tapasztalatokkal gazdagodhat. Ez az élmény önállóságra nevel, új embereket lehet megismerni. 

– Egy szóló utazás tényleg arról szól, hogy azt csináld, amihez kedved van. Ha szeretnél tovább aludni, senki sem fog rosszalló pillantást vetni rád, nincs dráma – emelte ki. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában