Bölcsőde

2022.07.08. 07:00

Visszakérte az Államkincstár a pályázati pénzt, pedig már biztosra vették a beruházást Horton

Szabálytalan volt a megvalósítás, emiatt százmillióktól estek el.

Kiss Balázs Levente

A virágos faluban az időközi választáshoz vezető viták után a bölcsőde-kérdés okoz bonyodalmat

Forrás: Albert Péter/Heves Megyei Hírlap

Hort önkormányzata április elején néhány fényképet tett közzé a közösségi médiaoldalán, amelyek a leendő bölcsőde alapjainak kiásását mutatják be. A fotókhoz fűzött önkormányzati beszámoló szerint a kezdeti nehézségek áthidalása után folytatódik a gyermekintézmény építése. A közlés szerint minden horti lakos közös érdeke, hogy minél előbb a kicsiknek átadja az önkormányzat a létesítményt, hiszen így a szülők a legjobb kezekben tudhatják majd gyermekeiket.

A tájékoztatásnak egy most napvilágra került irat szerint egyetlen szépséghibája volt, a Magyar Államkincstár néhány nappal azt megelőzően, már március 31-én elállt a pályázati támogatástól. Ennek keretében a pályázat megszűnt, a korábban előlegként lehívott összegeket pedig vissza kellett utalni az államkincstárnak.

A Magyar Államkincstár egy horti polgár által indított közérdekű adatigénylésre reagálva azt is elárulta, hogy az önkormányzat által korábban bölcsőde építésére elnyert támogatástól azért állt el, mert szabálytalansági eljárást folytatott le, s megállapította, hogy a projekt nem a pályázati felhívásban és a támogatási szerződésben meghatározott módon haladt.

Juhász László Dávid polgármester szerkesztőségünknek még április végén is megerősítette, hogy lesz bölcsőde, június végén pedig azzal magyarázta a kétszáznegyven millió forintos visszavont pályázat bukását, hogy a bölcsőde egy teljesen új telken épült volna fel, ahol a területet az önkormányzat korábban kisajátította. Majd az egyik volt tulajdonos újabb pert kezdeményezett, illetve felmerült közokirat-hamisítás gyanúja is, amellyel összefüggésben rendőrségi eljárás folyik. – Mindezek hátráltatták a beruházás megvalósítását – fogalmazott a polgármester, majd hozzátette: egy másik pályázat keretében meg lehetne építeni a horti bölcsődét.

A polgármesteri tisztségért az időközi helyhatósági választáson indulni szándékozó helybeli Magyar Norbert elmondta, a földhivatali tulajdoni lapok szerint már 2019 nyarán az önkormányzaté volt a kérdéses terület, s a pályázat elvesztése egyszerűen a helyi hivatal szakmaiatlanságának a számlájára írható. Hozzátette, ki kell vizsgálni, kinek a felelőssége mindez.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában