Vita

2022.08.09. 11:30

Egymás pénztárcájában is turkálnak a jelöltek a horti időközi választás előtt

Az időközi választásokhoz közeledve egyre durvul és személyeskedővé vált a kampány hangneme.

Forrás: Kiss Balázs/Heves Megyei Hírlap

Finisébe érkezett a választási kampányidőszak Horton, ahol augusztus 14-én vasárnap választ új képviselő-testületet és polgármestert a falu lakossága. Mindeközben a kampány hangneme egyre durvábbá és személyeskedővé vált.

Szombaton a település jelenlegi polgármestere, Juhász László Dávid tett közzé az önkormányzat nevében, a falu hivatalos dokumentumformátumait használva, polgármesteri minőségében egy nyílt levelet, melyben számon kéri a jelenlegi alpolgármester elmúlt években nyújtott teljesítményét. Ezzel együtt mindez videó formájában is megjelent Hort önkormányzati közösségi média csatornáján. A nyílt számonkérésben a polgármester el szeretné számoltatni Molnár Ferenc alpolgármester, úgy fogalmaz: "mit gondolsz, mennyit tettél a havi négyszázezer forintos alpolgármesteri díj fejében?" Majd számon kéri, hányszor szólalt fel, milyen jövőt képzel a falunak, hány előterjesztése volt, s miért nem vett részt a legutóbbi közmeghallgatáson az alpolgármester.

Szerkesztőségünk kereste Juhász László Dávid jelenlegi polgármestert az ügy hátterével kapcsolatban, aki azt közölte, hogy ő, mint Hort polgármestere, többször tájékoztatta a falu lakóit az elvégzett feladatokról, munkákról. Többek között az utolsó közmeghallgatáson, fórumon is. Számos lakos megkeresett azzal - folytatta a polgármester -, hogy érdekli őket az alpolgármester úr és a képviselő-testület időszakos tevékenysége is. Úgy gondolom, hogy ez jogos igény. Tehát ezt a nyíltlevelet a legjobb, baráti szándékkal írtam a lakosság tájékoztatása végett. Az alpolgármester ezt a tájékoztatást a mai napig nem tette meg - közölte a polgármester.

A polgármesteri nyíltlevél és ez a fajta baráti gesztus azonban nagy port kavart Horton. Az erre született online reakciók sorra elítélik a polgármester szombati megnyilvánulását, sokan annak adtak hangot, hogy a mostani polgármester szorult helyzetben van, ezért már nem maradt számára más, csak a tiszteletdíj felemlegetése és a vagdalkozás.

Molnár Ferenc jelenlegi alpolgármester, aki szintén indul az időközi választáson a polgármesteri székért, azzal válaszolt a polgármester kirohanására a közösségi média felületén, hogy nem számolta a felszólalásai számát, azokat egyébként az ülésekről szóló jegyzőkönyvek tartalmazzák. Majd hozzáfűzte a település jövőjéről szóló polgármesteri számonkérésre, hogy olyan időszakot szeretne, ahol Hort közélete a jövőben mentes lesz Juhász László Dávidtól és tanácsadójától, Szalainé Dencs Zsuzsannától. Utóbbi korábban külsős alpolgármestere volt a falunak, majd projektvezetőként a települési pályázatokkal foglalkozott, s többen őt teszik felelőssé azért, hogy Hortnak a közelmúltban vissza kellett fizetnie jelentős részét a kétszáznegyven millió forintos bölcsőde pályázatnak, ugyanis hosszú éveken keresztül nem sikerült felépíteniük az intézményt az elnyert európai uniós forrásból. Szalainé Dencs Zsuzsanna személyével kapcsolatban korábban az is felmerült, hogy jóval nagyobb befolyása volt a falu ügyeire, mint azt megtehette volna, még a legutóbbi jegyző felmondása és az önkormányzat önfeloszlatása mögött is az ő összeférhetetlen személyiségét jelölték meg többen az önkormányzati testület bukásának okaként. Vele kapcsolatban július végén jelentetett meg polgármesteri tájékoztatást Juhász László Dávid. Ebben az a homályos megfogalmazás áll, hogy Szalainé Dencs Zsuzsanna "komoly megbízatást kapott egy cégtől", így az önkormányzatnál betöltött munkaviszonyát augusztus elsejével felmondta. A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint igazgatósági tagként beszállt a Budapesten működő, egyedi ortopéd cipők gyártásával is foglalkozó Promobil Rehabilitációs Zrt.-be.

A heol.hu érdeklődésre Molnár Ferenc alpolgármester a korábban közzétetteken kívül egyebet nem kívánt hozzáfűzni a polgármesterrel vívott kommentháborúhoz. Elmondta, nem akar további vagdalkozásba belemenni. A felvett járandóság tiszteletdíj, ami minden körülmények között jár. A közmeghallgatáson pedig azért nem vett részt - fejtette ki Molnár Ferenc - , mivel a polgármester nem akkorra hívta össze, amikorra korábban azt több képviselő is kérte, a távollétét ő egyébként előre bejelentette. 

Ezt egyébként a július végén tartott közmeghallgatáson nem jelezték szóban, csak annyit állapítottak meg, hogy a képviselő-testületből többen nem jöttek el, így a rendezvény átalakult fórummá. 

A vasárnapi horti időközi választáson négyen indulnak a polgármesteri székért. A jelöltek közt van Magyar Norbert, Molnár Ferenc, Juhász László Dávid és Szalkai-Plavecz Ilona is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában