Madárkár

2022.08.27. 08:47

Nagy pusztítást végeznek a madarak az elsekélyesedő Tisza-tóban

A Tisza-tó alacsony vízállása miatt a madarak számára gázolhatóvá vált területeken veszélybe kerültek a halak. A madárkár jelentős veszteségeket okoz az ivadékállományban.

HEOL

Nagyon alacsony a Tisza-tó vízszintje

Forrás: Ljasuk Dimitry films/Facebook

A most tapasztalt nyári alacsony vízszint egyedülálló a Tisza-tó történetében, rendkívül nagy hatással van a halak életére - írta a Hír TV. Ezért a Tisza-tavi Sporthorgász Közhasznú Nonprofit Kft. szakemberei folyamatosan figyelik a tározóban zajló változásokat, rendszeresen mérik a Tisza-tó egyes víztereinek oldott oxigéntartalmát.

A társaság tájékoztatása szerint habár a vízszint nyár végére rendkívül alacsony lett, az oxigénviszonyok romlottak, de még nem érték el a kritikus szintet, és szerencsére egyelőre halpusztulás sem tapasztalható.

Ennek az lehet a magyarázata, hogy a halak mozgékonyak, és a kedvezőtlen feltételek elől képesek elmenekülni a mélyebb vízterekbe, de nagy szerepe van ebben a nyár elején elvégzett sulyomkaszálásnak is.

A táplálékban gazdag sekélyebb vizek szintje olyan mértékig csökkent, hogy az már életveszélyes a halak számára, ezért a haltelepítések áthelyeződtek a mélyebb mederrészekre, sőt már szinte kizárólag a jelenleg biztonságos Tisza-mederre korlátozódnak – közölték.

Kiemelték, hogy a sekély, madarak számára gázolhatóvá vált területeken sajnálatos módon fokozottan jelentkezik a madárkár, ami vélhetően már most komoly veszteséget jelent az idei ivadékállományban. 

Felhívták a figyelmet, hogy a további apadás miatt fokozottan számolni kell azzal, hogy egyes területrészek kizáródhatnak, ami nemcsak a megközelítést nehezíti, hanem a kint rekedt halak életfeltételei is rohamosan romlani kezdenek.

Rövidtávú megoldást a csapadék jelenthetne, nem sokkal ezelőttig azonban a térséget elkerülte a jelentősebb eső. Már az is nagy segítség lenne, ha a Tisza vízgyűjtőjére hullana nagyobb mennyiség, amiből a Tisza-tó is részesülhetne. 

Aki kíváncsi rá, mennyire ismeri a Tisza-tavat, ebben a kvízünkben pedig tesztelheti tudását!

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában