Aszály

2022.08.30. 14:51

Tovább emelkedett a nemzeti ünnep óta hullott eső nyomán a Tisza-tó vízszintje

A Tisza folyó vízgyűjtő területére augusztus 20-a óta hullott csapadék hatására a Kisköre feletti folyószakaszon a vízszintek stabilizálódnak vagy kis mértékben emelkednek.

M. H.

Javul a helyzet Kiskörénél is

Forrás: Képünk illusztráció Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

– A hidrometeorológiai előrejelzés alapján a Tisza-folyón legkisebb vízszint körüli vízállástartomány kialakulása várható, mely jelentősen befolyásolja a Tisza-tó vízszintjét. Ez 68 centiméteres csökkenést jelent, az aszályos időszakra betározott maximális nyári vízszinthez képest – közölte Fejes Lőrinc, a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötivízig) kiskörei szakaszmérnöke. A Tisza folyó vízgyűjtő területére augusztus 20-a óta hullott csapadék hatására a Kisköre feletti folyószakaszon a vízszintek stabilizálódnak vagy kis mértékben emelkednek. A Tisza-tó vízszintje a Kisköre-felső vízmércén mérve tovább emelkedett, jelenleg 672 centiméter, amely 18 centiméterrel magasabb, mint az aszályos időszak legalacsonyabb felvízszintje, de a turisztikai célú hajózási vízszint alatt van nyolc centiméterrel. A többlet vízhozam hatására folytatódott a Tisza-tóba betározott vízmennyiség növelése, amely közel 13 millió köbméterrel nőtt.

A szakember hangsúlyozta, a Kiskörei Vízlépcső üzemeltetése során fokozottan ügyelni kell a vízkészletekkel történő gazdálkodásra. A következő napon a vízszint várhatóan a Kisköre-felső vízmércén mért 672-675 centiméteres vízszinttartományba fog előállni, tehát kis mértékben továbbra is emelkedik. Ez az intézkedés összhangban van a Kiskörei Vízlépcső és a Tisza-tó vízjogi üzemeltetési engedélyében meghatározott üzemrendjével.

– Felhívom a Tisza-tavon hajózók figyelmét, hogy az alacsonyabb vízszint, valamint a változatos mederviszonyok miatt fokozott figyelemmel közlekedjenek a különböző medencékben, a vízi eszközök merülését figyelembe véve. A vízi eszközök üzemeltetésénél és kikötésénél a bekövetkezett vízszintváltozásra fokozottan számítsanak, s a szükséges intézkedéseket tegyék meg – emelte ki.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában