Színház

2022.09.05. 20:02

Az egri színházigazgató nem ért egyet a bezárás ötletével

Mirkóczki Ádám polgármester néhány napja bejelentette, válságkezelő csomagot állított össze a megyeszékhely önkormányzatának a vezetése. Ez azt jelenti, hogy egyebek között az egri színház bezárását is javasolják. Erre a kijelentésre reagált Blaskó Balázs, a Gárdonyi Géza színház igazgatója.

M. H.

Blaskó Balázs Jászai Mari-díjas magyar színművész, az egri Gárdonyi Géza Színház igazgatója

Fotó: Gál Gábor

Mirkóczki Ádám polgármester néhány napja bejelentette, válságkezelő csomagot állított össze a megyeszékhely önkormányzatának a vezetése.
– A költségvetés újratervezése szükséges az energia- és gazdasági válság miatt – jelentette ki a megyeszékhely polgármestere. Mint mondta, javasolják, hogy a nagy fogyasztó intézményeket zárják be. Ezek a strand, a Bitskey uszoda, az EKMK és a Forrás, valamint a két színház. Az ingatlanaikat azért zárnák be, hogy "nullás rezsit" produkáljanak.  

Megkérdeztük Blaskó Balázst, a Gárdonyi Géza Színház igazgatóját, hogyan fogadta a bejelentést.
– Rendkívül meglepett polgármester úr sajtó útján bejelentett elképzelése, már csak azért is, mert színházunkat az egri önkormányzat és a Magyar Állam között létrejött közös működtetési megállapodás szabályozza. 

Az okirat világosan kimondja, hogy minden, a színház működését befolyásoló változtatás kizárólag a két fél közös akaratából történhet. 

Mielőtt, nagy port kavarva, nyilvánosságra került a bezárással kapcsolatos elképzelés, polgármester úrnak, mint a dokumentum felelős aláírójának, egyeztetnie kellett volna a szakminisztériummal. Színházunk vezetésével is érdemes lett volna a nyilvánosságra hozatal előtt felvenni a kapcsolatot, s egy esetleges közösen kialakított állásponttal fordulni a szaktárcához – írta kérdésünkre adott válaszában.

Közölte, tudomása szerint a polgármester korábban nyilatkozott arról, hogy a fenntartott intézmények tekintetében a villamosenergia ára idén december 31-ig rögzített, nem változhat. A gáz köbméterenkénti ára pedig 2023. december 31-ig rögzített.
– Ennek értelmében, legalább is ez év december 31-ig, az energiahordozók használata nem jelent rezsinövekedést az intézmények számára. 

A kényszerű bezárás, az elmaradó bemutatók, melyeket mind prózai, mind tánctagozatunk tekintetében döntően pályázati források felhasználásával hozhatnánk létre, több tízmillió forint elnyert pályázati támogatás visszafizetését vonná maga után.

Színházunk, érzékelve a halmozódó problémákat, többszörösen átdolgozott műsortervvel, takarékossági intézkedések bevezetésével, továbbra is magas művészi színvonalon kívánja szolgálni közönségét, mely hosszú évek óta ragaszkodó szeretettel figyel az egri társulatra – húzta alá a direktor.

Blaskó Balázs az évadnyitó társulati ülésen elmondta, feladatokat, nehézségeket ró rájuk a kitört háború, az ennek nyomán kialakult energiaválság. Ezek a színház falai közé is begyűrűznek, hamarosan kiderül, milyen rezsikülönbözetet jelent ez számukra.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában