Régészet

2022.09.18. 18:53

Az Olajbanfőtt Szent János templom körüli temetőben is kutattak

Újra kutatják a ferenceseknél egykor eltemetett Vak Bottyán sírjának pontos helyét.

Sz. Sz. I.

Évekkel ezelőtt kezdődött a régészeti feltárás

Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

Szombaton a gyöngyösi ferences könyvtárban Tóth Zoltán régész, az egri Dobó István Vármúzeum munkatársa ismertette a gyöngyöspüspöki Olajbanfőtt Szent János templom körüli temetőben, illetve a ferences kolostor kriptáiban végzett kutatások eddigi eredményeit. 

A Kulturális Örökség Napjai alkalmából szervezett, részletekben rendkívül gazdag előadáson a szakember arról beszélt, hogy az ásatások során feltárt leletek azt bizonyítják, Gyöngyös történetét az korábban ismertnél jó háromszáz évvel korábbról, már a Kr. u. 900-as évektől számíthatjuk. Tóth Zoltán arról is beszámolt, hogy ferences rendház kezdeményezésére az 1709-es halálakor itt eltemetett Vak Bottyán János generális sírját is igyekeznek megtalálni. Rákóczi híres hadvezérének pontos nyughelyét ugyanis máig homály fedi, mert a ma ismertnél vélhetően kiterjedtebb a templom alatti kriptarendszer. 

– Megvizsgáltuk a korábbi előzményeket, megnéztük a jelenlegi lehetőségeket, és az eddigi vizsgálatok függvényében tervezünk tovább – összegezte a kutatás mostani állását Tóth Zoltán.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában