Környezetszennyezés

2022.09.08. 16:15

Megesett, szülőmadár lógott bálamadzagon: a gondatlanság miatt rengeteg madár elpusztul megyénkben + videó

A napokban a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság hívta fel a figyelmet a bálamadzagok, bálahálók és horgászzsinórok okozta problémákra. Ugyanis a réteken, vízpartokon sajnos lépten-nyomon találkozhat az ember ezekkel az élővilágra komoly veszéllyel bíró hulladékokkal, amik elsősorban a madaraknál, de az emlősök közt is szedik áldozataikat.

O.N.

Portálunk tájékoztatást kért a témával kapcsolatban Heves megyére vonatkozóan. 

E szerint az elmúlt években az Eger-pataknál néhány alkalommal lehetett látni, ahogy a tőkés récék damilba akadtak. Idén a Bükk sétányi szakaszon is horgászdamilba akadt egy fokozottan védett böjti réce gácsér is, amely így a patakszáli ágakba akadt. A Bükki Nemzeti Park Igazgatóságának munkatársa szabadította ki a lesoványodott madarat, majd pár nappal később szabadon engedték.

Poroszlón - szintén az idei év júniusában - Soós Gergőt, amatőr madármentőt értesítették arról, hogy egy fehér gólya áramütést szenvedett, amikor az rá akart szállni egy vezetékre. Kiemelték: már a bejelentéskor sem tűnt túl valószínűnek, hogy egy gólya épp egy vezetéken akarjon megpihenni. Kiderült, hogy a bálamadzag-gombolyag a madár lábára ragadt, majd amikor ereszkedhetett, az hozzáért a vezetékhez, és ez okozhatta a tragédiát. Egyébként a vezetéken állítólag látható volt némi olvadt műanyag is. A gólya azonnal elpusztult. 

Az emberi gondatlanság miatt elpusztult gólya
Forrás: Beküldött/Bükki Nemzeti Park Igazgatóság

Balázsi Péter, természetvédelmi területfelügyelő a 2000-es évek során a Magyar Madártani Egyesület Bükki Helyi Csoport által szervezett gólya-bemutatógyűrűzések alkalmával – Tiszanánán, Sarudon, Egerszalókon – többször vágott le fészekben ülő gólyafiókák lábáról bálamadzagot. Előfordult olyan eset is, hogy molnárfecske fészekből szülőmadár, illetve házi veréb lógott bálamadzagon. Volt, hogy maguktól megoldódott a probléma, de az is előfordult, hogy csak segítséggel szabadultak ki ezek a madarak.

Heves megye határán, Egerlövőn még 2020-ban a gólyafészkeléskor az egyik szülőmadár eltűnt, elpusztulhatott. Öt fióka volt a fészekben, a másik szülőmadár védte őket, így messzire nem tudott táplálékért elrepülni. Ezért a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága a Mályi Madármentő Állomással karöltve, a fiókák kimentése mellett döntött. A Mályi Madármentő Állomásra került öt fiókából három nem sokkal később elpusztult. Csak a boncoláskor derült ki, hogy a fiókákat az öreg madár, jobb híján bálamadzaggal etette és ez vezetett a tragédiához. 


A szomszédos Borsod-Abaúj-Zemplén megye területéről az elmúlt napokban is ijesztő mennyiségű madzagot szedtek össze a nemzeti park munkatársai – tájékoztatta portálunkat Várhelyi-Szomszéd Eszter, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság kommunikációs munkatársa.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában