Járulék

2022.10.14. 18:42

Januártól többet kell fizetni, hogy szóba álljon velünk az orvos

Jövő januártól emelkedik az egészségügyi szolgáltatási járulék havi összege – közölte honalpján a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

B. K.

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Az eddigi 8400 helyett 9600 forintot kell fizetni annak, aki az ingyenes orvosi ellátást szeretné igénybe vanni. A belföldi magánszemélyeknek akkor kell egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetniük, ha megszűnik a jogosultságuk az egészségügyi szolgáltatásra, például megszűnik a munkaviszonyuk. Az egészségbiztosítás a munkaviszony megszűnése után passzív jogon még maximum 45 napig érvényes.

Két éve van érvényben az a jogszabály, hogy ha a magánszemély nem fizeti a járulékot, a hátraléka pedig meghaladja az egészségügyi szolgáltatási járulék havi összegének hatszorosát, akkor nem vehet igénybe térítésmentesen egészségügyi szolgáltatást, a NEAK pedig érvényteleníti a társadalombiztosítási azonosító jelét – tajszámát – is. A tajszám csak a tartozás megfizetése utáni naptól lesz újra érvényes.

Ha valaki méltányolható jövedelmi, vagyoni és szociális körülményei miatt nem tudja határidőre befizetni a járulékot, az részletfizetést, fizetési halasztást vagy mérséklést kérhet a NAV-tól.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában