Energia

2022.12.17. 17:08

Egy hónapja áll a visontai erőmű két blokkja is

Októberben ötszáz megawatt áramot termeltek az MVM Mátra lignites blokkjai, most feleennyit sem.

T. B.

A Mátrai Erőmű

Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

Még júliusban született kormányhatározat arról, hogy az MVM Mátra (korábban Mátrai Erőmű) a jövőben négy energiatermelő blokkal üzemeljen, azaz lehetőség szerint a 100 megawattos 2-es, valamint az ennek több mint duplájára képest 3-as, 4-es és 5-ös blokk is egyszerre üzemeljen. A MAVIR szerint azonban egy hónapja átlagban óránként 220-230 megawatt villamos áramot állítanak elő a lignittüzelésű blokkokban, sőt, volt olyan nap, amikor mindegyik szenes kazán és turbina leállt, kisebb mértékben tervezett karbantartás miatt, nagyrészt pedig üzemzavar okán.

Augusztusban két napra esett ki hiba miatt az a 220 megawattos 3-as blokk, amelyet együtt kellene üzemeltetni az egyaránt 232 megawattos 4-essel és 5-össel, a hónap végén négy napra a 4-es is leállt. Szeptemberben kezdődött egy nagyobb hibasorozat, a 3-as a hónap felében nem üzemelt, a két nagyobb egy-egy hétre dőlt ki a sorból, előfordult, hogy a három egyszerre nem termelt áramot, nyolc napig pedig kettőben volt rendkívüli hiba.

Az október nyugodtabban telt a MAVIR adatai szerint, ekkor a 4-es blokk hiányzott összesen hét napon keresztül, novemberben azonban előbb az 5-ös esett ki három, majd a 3-as egy napra, november 17. óta pedig sem a 3-as, sem pedig az 5-ös nem működik. A 2-es blokk november második felében tért vissza a másfél hónapig tartó tervezett karbantartás, javítás után. November 21 és 23 között teljes leállás is volt a lignites-biomasszás kazánoknál.

Az erőmű egyébként jobb napjain, októberben óránként 500-540 megawatt árammal látta el a térséget villanyárammal, előtte rendszerint 300-350-400 megawatt villamos energiát adott a hálózatba.

Az MVM átvétel előtt készített tanulmánya szerint a lignites turbinák már sok üzemórát töltöttek munkában, de képesek működni 2029-ig, igaz, költeni is kell rájuk. Az ötven éve szolgáló blokkokban 2015-2016-ban is voltak nagyjavítások, de lesz még szükség hasonlóra, s az utóbbi években már egyre több váratlan hiba fordult elő, volt időszak, amikor egy-egy blokk az év 8-10 százalékában leállni kényszerült, míg korábban ennek felében kellett nélkülözni az áramtermelésben.

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában