Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

2022.12.03. 08:34

Fogadalmat tettek: fodrász, kozmetikus, autószerelő szakmákban avattak mestereket Egerben + fotók

Fodrász, kozmetikus és autószerelő mesterek tettek fogadalmat a hagyományok szerint.

T. B.

Újonnan avatott fodrász-mesterek

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Tizenhét új mester avatott Egerben a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara. A péntek délutáni ünnepségen elhangzott, jelenleg háromezer-hatszáz mester van a megyében, hozzájuk csatlakozik most három fodrász, négy kozmetikus és tíz autószerelő. A mesterek mindig példaképek, a vizsgázók megidézik a régi korokat, amikor az inasból legénnyé válók tanulmányútra mentek, majd mesterremeket készítettek, így avatták őket mesterré és válhattak a cégek tagjaivá.

Előbb Katrics Krisztina, a HKIK kézműipari alelnöke köszöntötte az ünnepelteket. Mint mondta, nagy igény van ma jó szakemberekre, ők pedig bővítették tudásukat és elvégzik a munkájukat. A nehéz időszakban a tanulást választották, vállalták, hogy profik lesznek és tanítani fogják az utánpótlást. Szükség van a létbiztonságra, amikor ilyen időket élünk. A világ fejlődik, több terület is halad előre, például a vízzel, egészséggel és egyedi kézműipari szolgáltatásokkal kapcsolatos ágazatok. Kifejtette, a mesterséges intelligencia utóbbi területen sosem váltja ki az embereket.

Az új mesterek fogadalmat is tettek a kozmetikus Madarász-Nagy Nóra vezetésével, majd Kovács Gergő autószerelő mondott köszöntőt, kiemelve, most lettek motiváltak, hűségesek, odaadók ahhoz, hogy új szintre emeljék tudásukat, ezentúl pedig feladatuk lesz, hogy neveljék az utánpótlást. Fölsorolta szakmai példaképeit, és köszönetet mondott a tanároknak, a kamarának a képzésért.

Az eseményen új és régi mestervizsga elnökök is átvehették kinevezésüket, ők a jövőben más megyékben felügyelhetik a vizsgákat. Pohárköszöntőjében Benedek Zsolt, a HKIK ipari alelnöke az örömöt, az ünneplést emelte ki és kérte, legyenek tisztességesek, hiszen bizalmi alapú szolgáltatást nyújtanak, a szépségipari mesterek dicsérjék meg a vendégeket, az autószerelőknek pedig kihívást jelent majd az új meghajtású autók elterjedése, kívánta, állják a sarat munkájukban.

Újonnan avatott autószerelő-mesterek
Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

A fodrász Berecz Hajnalka elmondta, ez saját magával szemben is elvárás volt, szakmailag is nagy dolognak tartja a mesterré válást. Tíz éve a szakmában van, ez hozta magával a továbblépést, fejlődést. Szerinte azért is hasznos volt a képzés, mert megismert új embereket, mestereket, rengeteget fejlődött minden téren. Volt gyakorlati, elméleti, pedagógiai, vállalkozási, jogi képzés is. Ő maga folyamatosan fejleszti magát, továbbképzésekre jár, vágásban, festésben és kontyban is fejleszti tudását. Főként az utóbbira szakosodott, rengeteg vendége van, főként a menyasszonyi időszakban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában