Találkozó

2022.12.14. 14:00

Idén új lendületet vett a kertbarátkör Füzesabonyban

Az elmúlt héten, pénteken értékelte a Füzesabonyi Kertbarát Kör Egyesület az idei esztendőben végzett tevékenységét. A jó hangulatú találkozón Nagy László, az egyesület elnöke összegezte mindazt, amit a végéhez közeledő évben elvégeztek. Az összejövetel résztvevői az elhunyt kertbarátokra is emlékeztek.

Sike Sándor

A füzesabonyi kertbarátok a FutAbonyon finomságokkal kínálták a versenyzőket

Forrás: Fuzeshirek.hu

– Túl a pandémia nehéz időszakán, miként indult újra a kertbarátok élete? 
– A járvány még napjainkig is hatással van egyesületünk életére, hiszen vannak, akik még nem mernek közösségi összejöveteleken részt venni. Ám mozgalmas és sikeres évet tudhatunk magunk mögött. Szakmai foglalkozásainkon olyan ismeretekkel gazdagodtunk, amelyeket a napi kertészkedéseink során a gyakorlatban is hasznosítani tudunk. Nagy segítségünkre volt dr. Nagy Béla címzetes egyetemi tanár, a mezőgazdasági tudományok kandidátusa, aki többször tartott értékes előadást. Több alkalommal tartott tájékoztatást Fajcsák János biogazdálkodó – mondta Nagy László. 

– Miként alakult a hosszabb múltra visszatekintő tevékenységük a Pöttömke Óvodában? 
– Tizenegyedik éve szorgoskodunk ott, mintakertet készítünk, a gyerekekkel közösen kertészkedünk. Rendszeresen segédkezünk az udvar rendezésében is. Az idén először dolgoztunk a Hétszínvirág Óvodában is: a kilátást akadályozó hatalmas fekvő tujákat kellett lefűrészelni, elszállítani és az óvoda előkertjét rendbe tenni. Így biztosítottuk a balesetmentes, biztonságos közlekedést. Örömmel tettük, mert a gyerekek közlekedésbiztonságát így megoldottuk. 

A városon kívüli programjaik. Szakmai kirándulást szerveztek Maklárra, ahol Apostol Imre gyümölcsösében előadást hallgattak az alma-, körte-, meggy- és barackfák metszéséről, gondozásáról. A település látnivalói közül látták a római katolikus templomot, sütiztek a Royal cukrászdában, s a Tengerész Múzeumba is ellátogattak. Két további emlékezetes programjuk egyike volt, amikor Egerben megtekintették a Város a város alatt Pincemúzeumot. A 12 fokos hőmérsékletű alagútrendszerben egy időutazáson vettek részt. Sok új ismerettel és nagyszerű élménnyel gazdagodtak. A másik emlékezetes kirándulás Aldebrőn a Történelmi Emlékparkba vitte el a kertbarátokat. Itt a Heves Megyei Népművészeti Egyesület fafaragói a magyar és kun történelem jelentős eseményeit örökítették meg. Élmény volt a résztvevőknek a feldebrői altemplom megtekintése is. 

– Köztudott a kertbarátokról, hogy előszeretettel járják a falunapokat... 
– Számos falunapon és gasztronómiai eseményen vettünk részt. Voltunk Átányban, Makláron, Egerfarmoson, Egerszalókon és Füzesabonyban a majálison. Bogácson az unokáinkkal együtt vettünk részt családi napon. 

– Miként alakult 2022-ben a városi rendezvényeken való részvételük? 
– A Civil Expón a megjelenésünkkel sokak elismerését vívtuk ki. Egyedi kiállításunk és a rengeteg finom különleges kóstolnivaló hozzánk vonzotta a résztvevőket. Az összevont farsangi és nőnapi rendezvényünk is nagyon jól sikerült. Megtisztelő számunkra, hogy minden évben a FutAbony résztvevőit mi kínálhatjuk egészséges falatokkal és innivalóval. Év közben rendszeresen látogattuk az Egészségügyi Központban működő Szív- és Érrendszeri Klub előadásait is. 

– Ismereteink szerint rendszeresen jótékonykodnak. Idén ez hogyan alakult? 
– Minden évben adunk valamit az óvodának. Kapcsolódtunk a dr. Pajtók Gábor országgyűlési képviselő által elindított tartós élelmiszergyűjtő akcióhoz, valamint a cipősdoboz-akcióhoz is. Az Agapé asztalra süteményeket készítettünk, s hagyomány, hogy a 4. adventi gyertyagyújtásnál magunk által készített mézeskalácsot kínálunk a résztvevőknek. Idén 620 kalácsot osztunk szét. 

– Mi volt az év legfontosabb tanulsága az egyesület számára? 
– A talpon maradásunkat megőriztük. Összetartozásunkat, jó együttműködésünket, adakozásunkat a tevékenységünket figyelemmel kísérők is elismerően állapították meg. 


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában