Újévi csobbanás

2023.01.07. 20:00

Felmelegítették a Tisza-tavat: rengetegen merültek nyakig a háromfokos vízben + fotók, videó

Szinte már hagyomány, hogy az új év első napjaiban újévi fürdőzést rendez Ljasuk Dimitry a Tisza-tónál.

Fekete-Vadászi Erika

Ljasuk Dimitry természetfilmes, környezetvédelmi aktivista

Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

Harmadik alkalommal rendezte meg Ljasuk Dimitry természetfilmes, környezetvédelmi aktivista a tiszafüredi strandon az újévi merülést.

Ahogy arról beszámoltunk, a tavalyi újévi csobbanáskor esett a hó és törni kellett a jeget, hogy a vállalkozó szelleműek megmártózhassanak. Idén kicsit kegyesebb volt az időjárás a résztvevőkhöz, bár a strandidőtől így is távol állt a helyzet, ugyanis a Tisza-tó vize szombaton 3-4 fokos volt. Ez azonban most sem rettentette el a jelentkezőket. 

Annak érdekében, hogy minden rendben menjen, balesetvédelmi oktatást tartottak a fürdőzőknek. A szabály az volt, hogy maximum öt percig lehetett a vízben tartózkodni, és utána mindenki igénybe vehette a szaunákat, hogy felmelegedhessen. Felhívták a figyelmet arra is, hogy bár megtisztították a vizet, újra összegyűlt benne a sulyom, és mindenkit megkértek, vigyázzanak magukra és egymásra. Nagy hangsúlyt fektettek a biztonságra, vízimentők, búvárok, mentősök és polgárőrök is jelen voltak az eseményen. 

Mivel nem csak a merülni vágyók voltak sokan, hanem minden eddiginél több néző is kíváncsi volt a programra, így egy részt lezártak annak érdekében, hogy mindenki biztonságosan kijuthasson a vízből, és gyorsan bemehessen a szaunákba. 

A fürdés előtt Sándor atya megáldotta a Tiszát. Idén sem volt rest, belement a hideg vízbe, s onnan szólt a jelenlévőkhöz. Hivatalos vízszentelési szertartást tartott, melynek részeként sót hintett a tóba, és a résztvevőkkel közösen imádkoztak. 

– Bevallom, kicsit zavarban vagyok, ugyanis az első újévi csobbanáson mindössze tízen voltunk, köztük egy nagyon bátor hölggyel, tavaly összesen 94-en csobbantunk, most pedig a program kezdetéig több mint 380-an töltötték ki a jelentkezési lapot, és még most is vannak, akik sorban állnak a regisztrációs sátornál. A létszámot elnézve az az érzésem, hogy fel fogjuk melegíteni a Tiszát, olyan sokan megyünk majd bele – mondta Ljasuk Dimitry. 

Pókember, pingvinek, kacsák is elfogadták a nem mindennapi kihívást: jelmezekbe öltözött fürdőzők színesítették az eseményt. Színes parókákból, vicces szemüvegekből sem volt hiány, igazi farsangi hangulatot teremtettek a jelentkezők, a nézők pedig dudaszóval, bekiabálásokkal bíztatták a merülni vágyókat.

Ljasuk Dimitry nagyon hősiesen állta a hideget, minden csoporthoz csatlakozott, és mindannyiszor nyakig merült a három fokos Tisza-tóban.

Az ország különböző pontjairól érkeztek családok, hogy csatlakozzanak az eseményhez, s volt, aki már nem először vett részt az újévi csobbanáson. 

– Hatvanból utaztunk el Tiszafüredre azért, hogy megmártózzunk a tóban. Tavaly is itt voltunk, már akkor is nagyon jó hangulat volt, ezért döntöttünk úgy, hogy most is eljövünk, s nem bántuk meg. Így, hogy ilyen sokan voltunk, még jobb volt az egész, biztosak vagyunk benne, hogy jövőre is eljövünk, ha újra megrendezik – mondta el portálunknak a Németh család, akiknek két gyermeke is vette a bátorságot, és nyakig merültek a vízben. 

Bemelegítés után, sokan a zenére táncolva, turnusokban mentek be a tóba. Egyszerre negyven embernek volt javasolt a csobbanás, ugyanis ennyien fértek be a szaunákba. 

Melegedő hőgombák, forró tea és babgulyás is gondoskodott arról, hogy az átfázottak mielőbb felmelegedhessenek. Ezen kívül zsíros kenyeret, pogácsát is díjmentesen fogyaszthattak a résztvevők, egy becsületkassza volt az asztalon, hogy aki szeretne, hozzájárulhasson az ingyenes program költségeihez. 

 

 

 

Címkék#Heol videó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában